Política

Ix a consulta la reforma de la Llei d'Espectacles per a sancionar locals on s'exercisca la prostitució

1 minut

Mobilització feminista per l'abolició de la prostitució

La Conselleria de Justícia ha tret a consulta pública prèvia la modificació de la Llei valenciana d'Espectacles que permetrà sancionar administrativament als locals on s'exercisca la prostitució i que es camuflen amb llicències d'establiments d'hostaleria o oci, segons publica aquest dimecres el Diari Oficial de la Generalitat (DOGV).

Gràcies a aquesta reforma, la Comunitat es convertirà en "la primera i única autonomia" que multarà la demanda de sexe en els establiments públics --sancionar als que, amb ànim de lucre, proporcionen un lloc on prostituir dones-- i la publicitat de sexe pagat, com va anunciar la setmana passada la titular del departament, Gabriela Bravo.

La consulta pública prèvia permet que associacions i particulars interessats formulen les al·legacions que estimen necessàries perquè l'objectiu és que aquesta reforma legislativa compte amb el major consens possible. D'ací la necessitat de recaptar les opinions de tots els que vulguen aportar la seua visió.

En concret, les propostes es poden presentar a través del portal de transparència de la Generalitat i en la web de la Conselleria. També a partir d'aquest dijous, en l'adreça de correu 'espectaculosvalencia@gva.es' fins al 24 de març.

S'estima que en la Comunitat hi ha entre 10.000 i 13.000 dones prostituïdes, 164 establiments identificats com a llocs de prostitució i més de 52.000 anuncis en internet de serveis de prostitució, segons un estudi encarregat per la Conselleria en el marc del Fòrum Valencià per l'Abolició de la Prostitució.

Les persones prostituïdes es troben en situacions de gran vulnerabilitat, perquè són víctimes de violència, exclusió social, pobresa i xenofòbia, entre altres factors d'inseguretat. Aquesta situació d'explotació se sustenta en l'alta demanda de sexe pagat, atés que només en la Comunitat el nombre d'homes que ha pagat per sexe en l'últim any s'estima en al voltant de 115.000, d'acord amb el mateix informe.

Al marge d'algunes ordenances municipals abolicionistes com la d'Albal (València), en l'actualitat no hi ha cap norma que sancione la terceria locativa (sancions camuflades) ni la demanda de sexe pagat. "Amb aquesta reforma, posarem remei a aquesta situació", augura la consellera en un comunicat.