Ivace rep 92 sol·licituds per a instal·lacions d'autoconsum elèctric en comunitats d'energies renovables

Guardar

Instal·lació de plaques solars al terrat d'un habitatge
Instal·lació de plaques solars al terrat d'un habitatge

L'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace), dependent de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, ha rebut un total de 92 projectes en la tercera edició de la línia d'ajudes per a impulsar les instal·lacions d'autoconsum d'energia elèctrica en comunitats d'energies renovables.

Es tracta d'una línia dirigida a qualsevol comunitat d'energies renovables o comunitat energètica, ajuntaments, així com les comunitats de propietaris, a través de la que se subvenciona fins a un 45 per cent del cost dels projectes de les instal·lacions d'autoconsum d'energia elèctrica a partir d'energies renovables o energies residuals, en règim de comunitats d'energies renovables.

El pressupost per a 2022 ascendeix a cinc milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 150% respecte al pressupost de 2021, que va ser de dos milions d'euros. La quantia màxima subvencionable per projecte serà de 200.000 euros, ha indicat la Generalitat en un comunicat.

El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, ha destacat que aquest augment pressupostari "és conseqüència del compromís de la Conselleria d'Economia Sostenible i Ivace Energia per aquesta mena de comunitats, que contribueixen a la democratització energètica, i en les quals els ciutadans es converteixen en part activa que participa i es beneficia de la producció, gestió i el consum d'energia a nivell local".

L'any passat l'Ivace va recolzar un total de 48 projectes de Comunitats Energètiques Locals en la Comunitat Valenciana. A través d'aquesta mena de comunitats, la ciutadania es pot organitzar per a produir, autoconsumir, gestionar i emmagatzemar la seua pròpia energia, la qual cosa genera beneficis no solament energètics, sinó també mediambientals, econòmics i socials als seus membres o a les localitats on es duga a terme la seua activitat.

En aquest sentit, Climent ha apuntat que les comunitats energètiques locals són un element "clau" en la transició energètica. "Des de l'Ivace s'han anat liderant les accions per a aconseguir el desenvolupament i implantació massiva de les comunitats energètiques locals en la Comunitat, en secundar tots aquells projectes que contribueixen a la seua implantació i ser pioners en la posada en marxa d'una línia específica d'ajudes a les comunitats energètiques", ha ressaltat.

BENEFICIARIS DE LES AJUDES

Ivace Energia subvenciona fins a un 45% del cost de les instal·lacions d'energia solar fotovoltaica per a la generació i autoconsum col·lectiu. La intensitat de l'ajuda podrà incrementar-se fins a 10 punts percentuals per a mitjanes empreses, i en fins a 20 punts percentuals per a les xicotetes empreses, ajuntaments, entitats públiques i institucions sense ànim de lucre.

Es considera comunitat energètica renovable, l'entitat jurídica que es base en una participació oberta i voluntària, autònoma i efectivament controlada pels seus membres, situats en les proximitats dels projectes propietat de l'agrupació, que siguen persones físiques, pimes o autoritats locals, inclosos els municipis, i que desenvolupe projectes d'energies renovables, eficiència energètica i/o mobilitat sostenible.

La finalitat de l'activitat de l'agrupació ha de ser proporcionar beneficis mediambientals, econòmics o socials als seus membres o a les zones locals on opera, en lloc de guanys financers.

Destacats