Indústria anuncia un Pla Director de la Mobilitat Elèctrica de la Comunitat Valenciana

Guardar

Un cotxe elèctric
Un cotxe elèctric

El secretari autonòmic d'Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco, ha anunciat un Pla Director de la Mobilitat Elèctrica de la Comunitat Valenciana, que es desenvoluparà en el marc del grup de treball que s'ha constituït en la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme que dirigix Nuria Montes.

Este grup de treball, ha explicat Carrasco, compta amb la participació conjunta de diverses àrees de la Conselleria d'Indústria i és conseqüència de l'aposta "decidida i real" del Consell per aconseguir una mobilitat basada en tecnologies netes.

El secretari autonòmic ha participat en la jornada de l'Associació Valenciana del Vehicle Elèctric (AVVE), on ha subratllat la necessitat d'una mobilitat sostenible ja que el transport representa el 40% de tot el consum energètic de la Comunitat Valenciana, amb l'agreujant que en la seua gran majoria procedix de derivats del petroli.

Carrasco ha apuntat que el Pla Director "es basa en set eixos d'actuació fonamentals, que abastaran de manera integral les accions necessàries per a la implantació massiva i efectiva de la mobilitat elèctrica en la Comunitat Valenciana".

Per això, el primer eix serà l'establiment d'objectius concrets i ambiciosos per a 2025 i 2030 ja que, segons el parer de Carrasco, "els establits per l'anterior Govern eren clarament insuficients i ja han sigut superats amb escreix, tant en nombre de vehicles i punts de recàrrega".

Cal recordar que, actualment, la Comunitat Valenciana compta amb 767 punts de recàrrega ràpida i 1.880 semiràpida d'ús públic i que, a través d'Ivace+i, en el marc del programa 'Moves' ja s'ha fet costat a més de 12.000 vehicles i 5.000 punts de recàrrega, per al que han destinat 63 milions d'euros.

En este sentit, ha lamentat que la nova ampliació del programa 'Moves', anunciada pel Govern central, s'ha realitzat "sense consensuar amb les autonomies i sense una comunicació prèvia, quan som les comunitats autònomes les que realitzem tota la gestió d'este programa".

A això s'afig el fet que "no s'establix una ampliació del termini que tenim les autonomies de justificació de les ajudes davant el Ministeri, la qual cosa impedix una correcta previsió, planificació i dotació de recursos per a atendre el programa de manera eficient".

El Pla Director, segons Carrasco, treballarà "en una adequada senyalització que, en l'actualitat és inexistent, que permeta identificar correctament els llocs on es pot realitzar la càrrega de vehicles" ha afegit.

A més, ha indicat, s'està estudiant la possibilitat d'implantar un 'Pla renove' en la Comunitat, per al que s'està realitzant un exercici de benchmarking en altres autonomies per a conéixer el seu funcionament i resultats. Al costat d'això, un altre eix del Pla Director serà el desenvolupament d'un pla específic d'implantació i desenvolupament de punts de recàrrega en la mateixa Generalitat.

Un altre eix essencial s'articula entorn de l'agilització i simplificació dels procediments, tant a nivell local com autonòmic, per a dotar de major rapidesa a la instal·lació de nous punts de recàrrega. També es redissenyaran les ajudes amb l'objectiu, tal com explicat Carrasco, "de donar cabuda a l'ecosistema de la mobilitat elèctrica", ja que són "els majors coneixedors del sector i la seua participació és necessària i bàsica en el redisseny de les ajudes perquè siguen realment efectives".

Finalment, el secretari autonòmic ha afirmat que s'estudiaran les millors alternatives en el desenvolupament i adopció de programari i aplicacions que permeten conéixer la ubicació dels punts de recàrrega existents i milloren el pagament de la recàrrega.

Destacats