La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives reprendrà en 2022 el programa de Vacances Socials, que enguany comptarà per primera vegada amb la reserva del 5% de les places convocades per a persones majors beneficiàries de pensions no contributives o de la renda valenciana d'inclusió.
La directora general de Persones Majors, María José Pérez, ha explicat que es tracta d'una iniciativa emmarcada en l'Estratègia Valenciana d'Envelliment Actiu i la Lluita contra la Soledat no Desitjada impulsada per la Conselleria, amb la qual es vol oferir a les persones majors amb menys recursos activitats d'oci i temps lliure.
El departament d'Igualtat i Polítiques Inclusives convoca anualment el programa de vacances socials perquè les persones majors gaudisquen d'un període vacacional amb la possibilitat de conéixer diferents racons turístics de la Comunitat Valenciana, al mateix temps que es fomenta l'intercanvi social i cultural amb un programa d'activitats dissenyat per al desenvolupament personal, ocupació del temps lliure i la promoció de l'envelliment actiu.
El programa, ha assenyalat la directora general, permetrà que les persones majors puguen reprendre "els hàbits per a un envelliment actiu i saludable a través de la seua participació en les activitats de caràcter social, cultural i turístic-recreatiu que contempla", després que el març de 2020 haguera de cancel·lar-se per la pandèmia de la COVID-19.
El percentatge de reserva de places per a les persones majors que reben una prestació per la renda valenciana d'inclusió aconseguirà al voltant de 1.100 places de les 20.000 que anualment es convoquen.
Pérez ha precisat que en tot cas el nombre total de places que es posen a la disposició de les persones majors enguany estarà condicionat per les circumstàncies especials de la pandèmia.
Una altra de les novetats que inclou el programa per a l'any vinent és l'aposta per instal·lacions que utilitzen energies renovables, consum de productes de proximitat, i que no externalitzen els serveis de cuina.
En aquesta mateixa línia, i en el marc de l'Estratègia Valenciana d'Envelliment Actiu i la Lluita contra la Soledat no Desitjada, des de la Conselleria s'ha decidit també ampliar la dinamització dels CEAM (centres especialitzats d'atenció a majors) amb 16.500 hores més d'activitats socioculturals que s'impartiran els pròxims anys en aquesta mena de recurs. Per províncies, 9.200 corresponen a la província d'Alacant, 3.400 a la de València i 3.900 a la província de Castelló.
Envelliment actiu
L'Estratègia Valenciana d'Envelliment Actiu i Lluita contra la Soledat no Desitjada 2020-2025 s'ha dissenyat com una eina dinàmica i eficaç perquè les polítiques orientades a les persones majors els permeten continuar gaudint al màxim de la vida de la millor manera possible i acompanyades de tota la societat.
Inclou un pla de mesures i iniciatives com a full de ruta per a impulsar polítiques orientades a fer que les persones majors puguen gaudir de la plenitud de la vida, de la tranquil·litat i del temps lliure, per a cuidar-se i per a afrontar nous reptes que els facen sentir bé, ha indicat María José Pérez.