La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha invertit en els últims tres anys un total de 21,17 milions d'euros en obres de millora i reforma en 38 dels 39 centres residencials públics per a persones majors en situació de dependència de la Comunitat Valenciana, amb l'objectiu d'"adaptar-los al nou model residencial".
Així ho ha explicat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, qui ha assenyalat que es tracta de projectes que, en alguns casos, han escomés una reforma integral del centre, com en la residència per a persones majors El Catí d'Elda, que ha comptat amb una inversió de set milions d'euros, la residència Lledó de Castelló o la residència d'Ademús a la província de València, ha detallat la Generalitat en un comunicat.
La majoria d'aquestes inversions, ha indicat Oltra, s'han destinat a actuacions per a augmentar la confortabilitat de les instal·lacions, millorar l'accessibilitat i, "en definitiva, incrementar el nivell de satisfacció de les persones usuàries".
Concretament, alguna de les obres ha consistit en la reforma i adaptació de banys, jardins, tancaments de façanes, instal·lació de climatització i adequació i millores en ascensors, a més d'altres obres menors.
L'objectiu, ha explicat la vicepresidenta, "és implementar progressivament un nou disseny en els centres i residències de la Comunitat Valenciana concorde al model residencial impulsat per Igualtat, que contempla espais organitzats en mòduls de convivència per a emular la vida d'un habitatge particular, perquè les persones residents es troben en un espai que els recorde el màxim possible a una llar".
En aquest nou model també es tindran en compte criteris de sostenibilitat, com a plaques fotovoltaiques, dissenys bioclimàtics i sistemes de climatització i il·luminació més eficients.
EQUIPAMENT I MOBILIARI
A més de les obres de reforma, també s'ha dotat de nou equipament i mobiliari a 36 de les 39 residències públiques per un import d'1,93 milions d'euros en els últims tres anys. Així, s'ha adquirit mobiliari per a zones comunes, matalassos antiescares i somiers, grues, carros auxiliars, material sanitari i equipament per a cuines, entre altres adquisicions.
Totes aquestes actuacions han contribuït a millorar totes les àrees dels centres residencials, amb la finalitat d'"incrementar la qualitat de vida en els centres, l'atenció a les persones usuàries i el desenvolupament de les activitats que es fan en ells", ha indicat Oltra.
PLA CONVIVINT
La vicepresidenta també ha assenyalat que dins del Pla Convivint d'Infraestructures de Serveis Socials 2021-2025 s'inclouen obres de reforma i millora en les residències de persones majors de Carlet, Xelva i Aldaia a la província de València, i en les residències d'Alacant, Torrevella i Mariola d'Alcoi.
El Pla Convivint contempla una inversió de 561 milions d'euros per a la reforma o posada en marxa de 247 instal·lacions, que permetran la creació de 6.600 noves places públiques en residències i centres de dia per als col·lectius més vulnerables, com les persones majors, amb diversitat funcional o usuàries de prestacions relacionades amb la salut mental.
Oltra ha incidit en la importància d'un "ambiciós" pla que impulsarà la construcció de centres públics i la reforma d'instal·lacions que, "en molts casos, portaven més de 30 anys sense cap mena d'actualització i que ara s'adaptaran als nous models convivencials que inclouen els aprenentatges adquirits durant la COVID-19 i que situen a les persones en el centre".
L'objectiu és "garantir que tots els departaments de serveis socials tinguen, almenys, un recurs de cada tipologia i que hi haja un recurs públic a menys de 20 minuts si és diürn i a 30 si és residencial, és un altre dels aspectes del pla destacats per la vicepresidenta, qui també ha posat en valor el seu caràcter ecologista i de foment de l'accessibilitat universal".