La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha presentat aquest matí davant els mitjans de comunicació la campanya "Hora de parlar", elaborada pel seu departament amb motiu de la commemoració el pròxim 25 de novembre del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones. Una campanya senzilla i directa, acompanyada amb un vídeo que, amb la frase "veure, escoltar i parlar" li fa un volta a la famosa dita "veure, sentir i callar".
La proposta per a aquest 2021 vol posar en el centre de l'acció els serveis públics que s'ofereixen des d'aquesta àrea i que la ciutadania té a la seua disposició patisca violència masclista o tinga qualsevol sospita que està sent patida per qualsevol persona del seu entorn.
Tal com ha destacat Mónica Oltra el 900 580 888, telèfon operatiu les 24 hores del dia els 365 dies de l'any i que serveix de complement al 016, atén a tota la ciutadania, tant a les mateixes víctimes com a qualsevol persona que busque assessorament o denunciar o alertar davant un possible cas de violència masclista.
En aquest sentit, la vicepresidenta ha posat el focus en què en 2020 es van realitzar 62.000 telefonades, 10.000 més que en 2019, sent únicament l'11% d'elles realitzades per l'entorn de les víctimes, una xifra que "és necessari incrementar donant a conéixer els magnífics serveis que donen en els Centre Dona". "Igual que quan tenim un refredat sabem que hem d'anar al Centre de Salut, volem que la gent conega què pot fer davant d'aquests casos de violència masclista i que siguen conscients que l'administració està al seu servei", incideix la consellera.
Centres Dona i Dona Rural
La xarxa Centres Dona presta una atenció i assessorament integral especialitzat sobre la violència de gènere i masclista a totes les dones. A més, els Centres Dona Rural i d'Interior realitzen les seues intervencions de manera itinerant, desplaçant-se a la localitat de residència de les dones o allí on elles ho necessiten.
En els últims 6 anys s'han multiplicat aquests centres Dona, establint-se a Vinaròs, Castelló de Plana, València, Dénia, Alacant i Torrevieja, estant pendent una pròxima obertura a Elx. Pel que respecta als Centre Dona Rural, es poden trobar a Sant Mateu, Segorbe, Yátova i Elda, estant pendent una pròxima obertura a Xàtiva. A més, dels 88 professionals que comptava aquesta xarxa en 2015 s'ha passat a 167 i la previsió és arribar a 2022 amb 268, creixent un 181%.