La Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic va a publicar l'ordre per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de les ajudes del Programa Eurodisea per a 2022, que estan dirigides a empreses i entitats de la Comunitat Valenciana que oferisquen pràctiques a joves europeus de 18 i 30 anys en situació de desocupació.
El conseller Hisenda, Arcadi España, ha destacat que la principal novetat d'aquestes subvencions consisteix que aquestes pràctiques professionals "s'amplien a 6 mesos (en les anteriors convocatòries era de 5 mesos) amb el propòsit d'aconseguir un major aprofitament per part dels joves, així com de les empreses i entitats que els ofereixen pràctiques professionals".
En concret, la Conselleria d'Hisenda subvenciona el 92% dels convenis de pràctiques per a joves europeus de les regions adherides al programa Eurodisea en empreses i entitats de la Comunitat Valenciana, amb l'objectiu de proporcionar als participants un període de pràctiques professionals de qualitat i pel qual rebran una retribució que serà, com a mínim, l'estipulada en el salari mínim interprofessional.
A més, aquesta convocatòria està cofinançada per la Unió Europea a través del Programa del Fons Social Europeu Plus (FSE+) Comunitat Valenciana 2021-2027.
Arcadi España ha explicat que l'objectiu de la Generalitat amb aquest programa "és proporcionar als participants un període de pràctiques professionals de qualitat i remunerat al mateix temps que gaudeixen de la nostra cultura, aprenen la nostra llengua i es desenvolupen professionalment".
Així mateix, el responsable d'Hisenda ha indicat que es pretén "fomentar la internacionalització de les empreses i donar suport a la promoció i formació laboral de la joventut valenciana, facilitant-li l'accés a una experiència d'intercanvi professional".
Eurodisea permet realitzar intercanvis entre joves de les regions europees participants, que els possibilita beneficiar-se d'una formació lingüística i d'un període de pràctiques en una empresa estrangera.
Igualment, el programa funciona amb un criteri de reciprocitat, de manera que els joves valencians que siguen seleccionats també opten a pràctiques en empreses europees, la qual cosa els permet millorar el seu nivell d'idiomes, la seua formació i la seua experiència laboral.
Arcadi España ha animat a les empreses valencianes a participar en el programa Eurodisea "perquè és una oportunitat per a dotar-se de capital humà format que els permetrà millorar la seua competitivitat i internacionalització, al mateix temps que permet que la joventut aconseguisca una oportunitat professional retribuïda en l'estranger".
Com participar
Les empreses interessades tenen un termini de 20 dies naturals explicats des de l'endemà a la publicació de la convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGV), per a presentar la seua sol·licitud de manera telemàtica.
Podran ser beneficiàries d'aquestes subvencions aquelles empreses, entitats públiques i privades que compten amb un centre de treball on la persona candidata exercisca la seua pràctica, que haurà d'estar situat a la Comunitat Valenciana; tindre un nombre d'empleats mínim de dues persones que facilite la interacció de la persona jove i la qualitat de la pràctica, així com designar a un supervisor o supervisora que instruïsca a la persona jove en el desenvolupament de la pràctica.
De la mateixa manera, per a ser beneficiàries, no podran haver obtingut ajudes de minimis per import igual o superior a 200.000 euros en l'exercici fiscal corrent i en els dos anteriors a la sol·licitud; no estar culpables en cap prohibició per a obtenir la condició d'entitat beneficiària de subvencions públiques; no ser entitat beneficiària d'ajudes o subvencions de caràcter públic o privat en relació amb la pràctica oferida, així com disposar d'un Pla d'igualtat aprovat.
Cal ressaltar que en 2021, pese a la pandèmia de la COVID-19, la Generalitat va continuar amb els intercanvis/activitat i es van extremar les mesures de seguretat i higiene per part de les empreses i els joves. Així, la Direcció general de Fons Europeus va abonar un total de 308.660 euros a 21 entitats privades, organismes i ajuntaments de la Comunitat Valenciana que van acollir a 44 joves europeus que van participar en el programa.