Entrats en juliol i finalitzat el curs escolar 2019/2020 és hora de contemplar el com serà el pròxim curs, i no sols respecte als horaris d'alumnes i professors sinó també respecte a la nova normalitat o realitat provocada per la COVID-19. En aquesta mateixa línia, la Conselleria d'Educació ha plantejat diferents mesures que abasten des de la creació, fins a quart curs de Primària, de grups de convivència estable –els coneguts com a 'grups bambolla'– que tindran un màxim de 20 alumnes i que comptaran amb un tutor o tutora com a única persona que, amb caràcter general, es relacionarà amb ells.
Respecte a una possible baixada de ràtio de 25 a 23, la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem (TS) ha revocat la decisió del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) i d'aquesta manera, es permet a la Conselleria d'Educació baixar la ràtio d'Infantil (3 anys) a 23 alumnes per aula en una trentena de municipis.
A més, la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport ha aconseguit un principi d'acord en la Mesa Sectorial amb els sindicats per a signar un acord global respecte a l'inici de curs 2020-2021 i la reducció d'hores lectives dels i les docents per a curs 2021-2022. D'aquesta manera, a les mesures d'organització per a garantir la seguretat i la presencialitat per a l'inici del pròxim curs 2020-2021, se suma també la proposta de reducció d'una hora lectiva per al professorat que treballe per àmbits en 1r de l'ESO, que dedicarà a les tasques de coordinació de continguts entre departaments. Els sindicats STEPV, CCOO-PV, CSIF i UGT han valorat positivament aquest acord mentre el sindicat ANPE ha manifestat que es pronunciarà quan analitze l'esborrany d'acord.
D'acord amb la proposta dels "grups bambolla", en una carta remesa als col·legis i signada pel secretari autonòmic d'Educació, Miguel Soler, s'estableix l'organització de grups de convivència estables en tots els cursos d'Educació Infantil de fins a 20 xiquets els quals podran estar configurats amb alumnat de diferents nivells, a més, els grups de convivència estables des de 1r fins a 4t d'Educació Primària tindran una capacitat màxima també de fins a 20 alumnes i, de la mateixa manera amb els grups de 5é i 6é de Primària, en els quals es respecte la distància mínima interpersonal d'1,5 metres.
D'aquesta manera, es recomana que els centres utilitzen les aules o espais més grans per a situar aquests grups i ajustar el número màxim d'alumnat que cap en cadascun d'ells. Serà possible, en cas que els espais ho permeten, mantenir els grups actuals. No obstant això, les propostes de Conselleria en cap cas són obligacions, sinó que cada centre decidirà, en funció de les seues possibilitats si ha d'ampliar o reduir el nombre de grups proposats.
Pel que fa als grups de secundària, Batxillerat, cicles formatius, Formació de Persones Adultes, escoles oficials d'idiomes, conservatoris i escoles de Música i Dansa, la formació per a tot l'alumnat serà presencial i els centres que no puguen garantir la presencialitat de tots els grups cada dia mantenint la distància mínima interpersonal d'1,5 m hauran de garantir, com mínim, la presència diària de tot l'alumnat de 1r d'ESO, FP Bàsica, PAC, PMAR i PR4. És per això, que a més a més, es contempla l'assistència en dies alterns de l'alumnat d'aquells grups que superen el número màxim per aula, determinat pel requisit de mantenir la distància interpersonal d'1,5 metres, una vegada vista l'organització dels espais i les disponibilitats del professorat després de reorganitzar els grups per al curs 2020-2021.