Així queda el govern de la Generalitat després de la ruptura de PP i Vox: nous consellers i reagrupació de carteres

Mazón ha anunciat la desparició de la Conselleria de Cultura i Esports que es disseminarà en la Conselleria d'Educació i l'àrea de presidència, respectivament

Guardar

Actuals membres del govern de la Generalitat Valenciana després de la reordenació de carteres per la retirada de Vox
Actuals membres del govern de la Generalitat Valenciana després de la reordenació de carteres per la retirada de Vox

El president Carlos Mazón ha anunciat en roda de premsa els nous noms que conformaran l'Executiu autonòmic després de la ruptura del pacte de govern signat fa més d'un any entre el Partit Popular i Vox per a governar la Generalitat Valenciana en majoria. Es tracta d'una decisió que es va prendre en la vesprada d'ahir dijous des de la formació d'ultradreta a nivell nacional, ja que la fi dels pactes en els governs regionals ha vingut dictada des de la cúpula estatal de Vox amb Santiago Abascal com a líder després de l'acceptació per part del PP de Feijóo del repartiment dels 347 menors estrangers no acompanyats entre les diferents comunitats autonómas.

Així, i tal com ha explicat Mazón durant la seua compareixença, els canvis suposen que de deu conselleries es passa a nou per a seguir "avançant en la reducció de la despesa política"; hi haurà una sola vicepresidència que ostentarà Susana Camarero (que fins hui era la segona) i la consellera mantindrà les seues competències al capdavant de Serveis Socials. D'altra banda, Salomé Pradas deixa Medi Ambient per a ser la nova consellera de Justícia i Interior en substitució d'Elisa Núñez.

Per la seua banda, el departament d'Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca, estarà dirigit a partir d'ara per Miguel Barrachina, l'actual síndic del PP en Les Corts, qui substituirà a José Luis Aguirre. Finalment, el nou conseller de Medi Ambient serà Vicente Martínez Mus, fins ara director general de Costes, Ports i Aeroports.

L'eixida de Vox del govern valencià també força la destitució del que ha sigut vicepresident primer i titular de la Conselleria de Cultura i Esports, Vicente Barrera. Així, l'àrea de Cultura queda ara escapçada i Mazón ha anunciat que s'integrarà a la Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació dirigida per José Antonio Rovira. Mentrestant, l'àrea d'Esports serà assumida pel departament de Presidència i quedarà en mans del mateix Carlos Mazón.

Les noves cares que entren en el govern valencià

La decisió anunciada per Vox en les últimes ahoras ha obligat a escometre una reordenació de les carteres en la Generalitat Valenciana amb motiu del cessament de Vicente Barrera (exconseller de Cultura i Esports), Elisa Núñez (qui havia dirigit Justícia i Interior) i José Luis Aguirre (que és destituït d'Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca). Unes destitucions que ja s'han oficialitzat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

Així mateix, també s'han publicat en el DOGV els dos nous nomenaments, a més del canvi de titularitat en el cas de Salomé Pradas que assumirà altres competències a partir d'ara. En primer lloc, Miguel Barrachina (Sogorb, 1969), que fins ara tenia el càrrec de síndic del Partit Popular en les Corts Valencianes i també és diputat, passarà a ser el titular d'Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca. En el seu cas, serà Juanfran Pérez, número dos del PPCV, qui assumirà ara el càrrec de portaveu en l'hemicicle valencià.

El síndic del GPP, Miguel Barrachina
El síndic del GPP, Miguel Barrachina

El segon dels nomenaments ha sigut el de Vicente Martínez Mus (1970) com a conseller de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori. Es tracta d'una conselleria en la qual Martínez Mus ja tenia presència, ja que des de setembre de 2023 assumia la Direcció General de Costes, Ports i Aeroports, que, precisament, depén d'esta cartera. Així, Martínez Mus es convertix ara en conseller d'esta àrea en substitució de Salomé Pradas, qui a partir d'este divendres relleva a Elisa Núñez (Vox) i passarà a dirigir la Conselleria de Justícia i Interior.

Sobre els nous consellers, el 'president' ha posat en valor que Pradas és una advocada "extraordinàriament competent" per a la qual ha desvetlat que va tindre en ment en l'àrea de Justícia fa un any: "Té la capacitat i el prestigi suficient com per a dur la conselleria a bon port". De Barrachina ha destacat que va treballar en el programa d'agricultura del PPCV, que és agricultor i que té "una vocació i una il·lusió" per aquest sector que "coneix a la perfecció".

Salomé Pradas, la nueva consellera de Justicia e Interior, junto a Vicente Martínez Mus, su sucesor al frente de Medio Ambiente
Salomé Pradas, la nova consellera de Justícia i Interior, al costat de Vicente Martínez Mus, el seu successor al capdavant de Medi ambient

Canvis en el segon escaló

Mazón també ha anunciat canvis en el segon escaló del Consell, amb el manteniment de càrrecs de Vox com la fins ara directora general de Cultura amb Barrera, Pilar Tébar, que passa a ser secretària autonòmica d'esta àrea, o el director general d'Esports, Luis Cervera, que es manté encara que ara depenent de Presidència.

Altres nomenaments que ha avançat i que ha aprovat este divendres el ple extraordinari del Consell són el d'Elena Albalat, fins ara directora general d'Infància, com a secretària autonòmica de Serveis Sociosanitaris; càrrec que deixa Emilio Argüeso per a convertir-se en el nou secretari autonòmic d'Emergències, i el del senador del PP Vicent Tejero com a nou secretari autonòmic d'Agricultura. Finalment, el jutge valencià José Luis Font Barona és el nou secretari autonòmic de Justícia.

Continuïtat de Llanos Massó com a presidenta de les Corts

Un altre front obert que té ara el ja extint govern de coalició de PP i Vox porta el nom de Llanos Massó, membre de Vox i actual presidenta de les Corts Valencianes, un càrrec al que va arribar amb els vots a favor de la seua formació i també del Partit Popular. Sobre este tema, Mazón ha apuntat durant la seua trobada amb els mitjans de comunicació que és Massó la que ha de decidir si dimitix després de la ruptura de governs del seu partit amb el PP: "No seré jo el que justifique la coherència dels altres".

La presidenta de Les Corts, Llanos Massó, durante un pleno en Les Corts
La presidenta de les Corts, Plans Massó, durant un ple en Les Corts

"Són decisions unilaterals de qui els correspon. Si algú ha de dimitir és l'afectat", ha començat dient Mazón, per a agregar: "La coherència de cadascun li correspon explicar-la a cadascun. No vaig a ser jo el que justifique la coherència dels altres", ha subratllat.

I ha insistit: "És una decisió que li correspon a Vox, no a mi. Les dimissions són qüestions personals o orgàniques. No vaig a parlar jo de la coherència que han de mostrar els altres. No em correspon", ha postil·lat.

Destacats