Política

Mazón avança més de 2.200 habitatges només en un any de rècord

"Posem en marxa més de 2.200 habitatges en un any en la Comunitat Valenciana per als quals més el necessiten"

1 minut

Edificis d'habitatges a València. Imatge: Xisco Navarro

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha anunciat que "posarem en marxa més de 2.200 habitatges en un any en la Comunitat Valenciana per als qui més el necessiten". Un compromís per a continuar avançant en la "legislatura de l'habitatge". Més concretament, al novembre "eixiran a licitació els primers sòls per a la construcció d'immobles en el marc del Pla Viu amb els que es construiran més de 1.000 habitatges". Cal recordar que a este Pla ja s'han adherit 260 ajuntaments, la meitat dels municipis de la Comunitat Valenciana. Així mateix, el cap del Consell també ha avançat que al gener "arrancarà la construcció de més de 1.200 habitatges en règim de lloguer" la licitació del qual ja està adjudicada als promotors.

Sobre este tema, el president ha assenyalat que estos habitatges es desenvoluparan sobre sòls municipals i de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVHA) en règim de dret de superfície. Així, en les pròximes dates s'ultimarà la presentació dels projectes i les sol·licituds de llicència d'obra per a "iniciar com més prompte millor la construcció d'estos habitatges".

Mazón ha assegurat que són exemples de la nostra prioritat amb l'habitatge que "des del primer minut del govern del canvi ha sigut un eix estratègic de la nostra acció política per a donar resposta a un dels problemes de milers de joves i famílies que durant molts anys han estat oblidats". Així, ha explicat que "hem fet canvis legislatius, recuperat ajudes per al lloguer o augmentat els fons. A més, hem col·laborat amb la iniciativa privada, ajuntaments o entitats financeres per a sumar esforços".

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, durant la presentació del Pla Viu

"En 8 anys, el Botànic va construir zero habitatges socials"

La vicepresidenta de la Generalitat i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, no sols ha recordat que "durant els huit anys del Govern del Botànic es van construir zero habitatges socials". Així, com a contraposició al Botànic, la vicepresidenta ha assenyalat que per a l'actual govern valencià el problema de l'habitatge "és un tema molt seriós". En este sentit, ha posat en valor les accions que s'han impulsat, com el Pla Viu al que, en menys d'un any, ja s'han adherit 260 ajuntaments de tots els colors polítics per a construir habitatge públic. De fet, ha avançat que "abans que acabe l'any, s'haurà licitat els primers 1.500 habitatges dels 10.000 programats".

Així mateix, ha recordat que, en els últims tres mesos, la Generalitat ha avalat més de 256 operacions per valor de dos milions d'euros per a facilitar l'accés dels joves de la Comunitat Valenciana al seu primer habitatge; i s'ha aprovat la reserva del 40% dels habitatges de nova construcció per als joves i amb un preu per davall del mercat.

La legislatura de l'habitatge

El cap del Consell ha recordat que estes mesures se sumen a altres iniciatives que la Generalitat ha posat en marxa en l'últim any per a facilitar l'accés de la ciutadania a un habitatge.

Així, cal destacar la línia d'avals de l'Institut Valencià de Finances (IVF) per a menors de 45 anys dotada amb 20 milions d'euros. Una iniciativa que permet que el comprador obtinga un préstec de fins al 95% del preu de l'habitatge. De fet, ja s'han realitzat 156 operacions, avalades amb dos milions d'euros, que han beneficiat a més de 230 persones i un import total d'immobles que s'adquiriran superior als 17 milions d'euros.

En matèria fiscal, cal apuntar la reducció en un 25% l'impost de transmissions patrimonials a joves i col·lectius vulnerables, amb un estalvi mitjà de més de 1300 euros per declarant. Així mateix, s'ha augmentat amb 9 milions de fons propis el bo jove cosa que ha permés que incrementen el 44% dels beneficiaris, arribant a 5.640 joves.

En matèria normativa, s'ha aprovat el decret d'Habitatge de Protecció Pública (VPP) que inclou una reserva mínima del 40% de les promocions per a joves menors de 35 anys o famílies monoparentals. A més, este decret contempla un mòdul dinàmic de fixació de preus pioner a Espanya i d'actualització anual, que tindrà topat el seu nivell màxim i permetrà abaratir els habitatges fixant un preu inferior en aquells municipis en els quals es donen les circumstàncies per a fer-ho.

Així mateix, cal assenyalar que més de 200 joves s'han beneficiat de les ajudes dirigides a la compra d'habitatges en municipis xicotets o en risc de despoblació. Igualment, en este últim any s'han entregat 516 habitatges a persones vulnerables enfront de les 390 que es van destinar a este efecte en els dos anys anteriors.

El 50% dels 184 nous habitatges de La Torre per als joves

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat una resolució per la qual la Vicepresidència i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda reservarà les 184 vivendes de l'edifici de La Torre (València) a col·lectius vulnerables. Donades les dificultats que tenen els joves per a accedir a una vivenda, la Generalitat destinarà a este col·lectiu el 50% de les vivendes, amb un total de 92 immobles.

La resta de vivendes de l'edifici es reserven a altres col·lectius com a majors de 60 anys, persones amb discapacitat, famílies nombroses o víctimes de violència sobre la dona. Totes les vivendes es destinaran a lloguer assequible.