Política

Gómez defensa el model de València "que més ocupació crea, que atrau les millors inversions i que és Capital Verda Europea"

La vicealcaldessa i candidata a l'alcaldia de València pel PSPV-PSOE, Sandra Gómez, participa en el debat municipal d'À Punt

1 minut

06 Debat Alcaldia València Plató ©Miguel Lorenzo APUNT

"València ha passat de ser la ciutat més endeutada a ser de les més sanejades; de ser la capital de l'atur, a tindre 90.000 persones més treballant; de ser la capital de la corrupció, a ser seu d'empreses de primer nivell tecnològic com Hitachi, Toshiba, HP, TMEIC o Siemens Mobility". La vicealcaldessa i candidata a l'alcaldia de València pel PSPV-PSOE, Sandra Gómez ha defensat el canvi de model de ciutat "que més ocupació crea, que atrau les millors inversions i que és Capital Verda Europea".

Gómez ha sigut una de les protagonistes del debat electoral municipal que ha acollit À Punt. Un debat que, en al voltant de dues hores, ha tractat els temes d'habitatge i desenvolupament urbanístic, mobilitat, turisme, projectes de futur i model econòmic.

Gómez ha defensat un model "de futur" per a evitar tornar a la València del passat, marcada per "els pufos" del Partit Popular que ha hagut de solucionar durant aquests huit anys el govern del Rialto.

En un cos a cos amb Juan Carlos Caballero, número dos de la llista 'popular' present en el debat per una indisposició de la candidata M. José Catalá, Gómez ha recordat que "la taxa de criminalitat que més ha baixat en 8 anys és la que afecta els polítics valencians", amb especial esment a la proposta de nomenar alcaldessa honorífica a Rita Barberá i canviar de nom, amb el seu nom, el pont de les flors.

Habitatge i model urbanístic

Garantir un habitatge digne és un dels eixos de la present legislatura i ho serà en els pròxims quatre anys. Sobre aquest tema, Sandra Gómez es marca com a objectiu "facilitar l'emancipació a les persones més joves i a aquelles persones afectades per la crisi financera de 2007 que viuen actualment llogades i veuen com s'incrementen els preus del lloguer sense poder fer-los front".

Per a alliberar habitatges i promoure un lloguer més assequible, el PSPV-PSOE posarà en marxa "la primera taxa contra els apartaments turístics d'Espanya" amb la finalitat de fer que no siga rendible convertir un habitatge amb lloguer residencial en un lloguer ocasional i vacacional. Concretament, Gómez planteja aplicar una taxa de 6 euros per persona i nit, acabant, així, amb la rendibilitat d'aquest negoci.

Així mateix, la candidata ha recordat que a hores d'ara s'estan construint "en solars abandonats pel PP" al voltant de 2.000 habitatges destinats al lloguer assequible i ha retret als 'populars' que "no tenen cap credibilitat" després de "deixar un pufo en aquestes ajudes que ha hagut de solucionar la Generalitat".

Pel que respecta al model urbanístic, precisament Gómez, que ha encapçalat aquesta passada legislatura l'àrea de Desenvolupament Urbà, ha incidit en el fet que "no creiem en un model de carreteres, creiem en un model de places; volem canviar els solars per parcs on juguen les nostres filles i fills; cal deixar arrere els grans esdeveniments que es van convertir en grans pufos per models de proximitat i barris". Sobre aquest tema, ha posat com a exemple el jardí del riu Túria, un projecte "impulsat en el seu moment per un alcalde socialista".

Mobilitat

Gómez ha afirmat que dos dels carrils bici més perillosos i amb més atropellaments (el situat en l'avinguda del Port i el de l'avinguda Blasco Ibáñez) van ser realitzats pel Partit Popular. Per això, els socialistes defensen "un model que siga segur per als seus usuaris i usuàries i que, en comptes de discórrer per la vorera, ho faça per la carretera".

A més, Gómez es marca com a projecte de futur "prioritzar el vianant, el transport sostenible amb bicicleta i patinet, i el transport públic". Al costat d'això, la candidata ha anunciat la creació d'un gran bulevard cultural que transformarà la ronda interior des de la Plaça de Bous fins a l'IVAM, que portarà el nom de Carmen Alborch.

En el cas del transport públic, Gómez advoca per establir "una vertadera mirada metropolitana de transport que integre l'EMT i Metrovalencia". Segons la vicealcaldessa "a la ciutadania no li importa qui gestiona cada empresa, la ciutadania vol que els posem les coses fàcils". Per això, afirma que "si volem que les persones deixen el transport privat a casa hem d'apostar per un transport públic més còmode, més barat i més ràpid".

En aquest punt, Gómez ha presentat el seu pla 'En Menys Temps' per a l'EMT creant 11 línies noves, que se sumaran a les 45 ja existents, que s'adaptaran per a no duplicar serveis, amb una configuració radial i també transversal, aconseguint donar un servei òptim a tots els barris de la ciutat. També es contempla la creació de huit línies exprés que donaran servei d'una forma ràpida als pobles pròxims a València.

En el cas de Metrovalencia, Gómez ha recordat el desbloqueig realitzat pel govern del Rialto que ha permés que la Línia 10 siga una realitat i ha destacat els seus projectes per a les dues noves línies: la Línia 11 que connecte el centre amb el Grau i la Línia 12, que des del carrer Alacant fins al complex administratiu del Nou d'Octubre done servei a tots els barris del sud.

Turisme i convivència ciutadana

Quant al turisme, Gómez ha defensat que "hem passat d'una ciutat totalment fallida a ser la que més ben gestionada està d'Espanya segons l'organisme independent de gesTUR, un fet que contrasta amb Alacant, la ciutat pitjor gestionada i que està dirigida pel Partit Popular".

A més, ha enlletgit al PP "la València a dues velocitats que mira sempre als barris del centre oblidant-se dels barris treballadors", en referència a la proposta socialista de situar a Natzaret, al parc de Desembocadura, el vaixell en el qual va desembarcar Gulliver, que els 'populars' prefereixen situar en la zona centre.

Projectes de futur i model econòmic

Finalment, en l'últim bloc, Gómez ha recordat l'etapa del PP amb "les retallades, la rebaixa de la pensió als pensionistes, quan es va llevar la beca menjador i les beques escolars, quan es va posar el copagament farmacèutic, o quan es va llevar el subsidi a persones desocupades" en plena crisi econòmica.

Així, li ha etzibat a Caballero que "no ho recordarà, ja que era un jove amb sou públic que ja vivia acomodat, però la immensa majoria de valencians i valencianes sí que ho recorden perquè ho van viure amb molt de dolor".

La candidata socialista a l'alcaldia de València també proposa racionalitzar i europeïtzar els horaris de les grans superfícies, fent que tanquen a les 20 hores, permetent conciliar la vida familiar dels treballadors i treballadores i assegurar que hi haja una competència igual amb els xicotets comerços de proximitat.