La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, i el secretari general de Transparència Internacional Espanya (TI-E), Jesús Sánchez Lambás, han signat un conveni marc de col·laboració per promoure la transparència, la rendició de comptes i la integritat pública.
La consellera Pérez Garijo ha destacat la importància de signar un conveni que permet "continuar avançant en govern obert i oferir respostes a la ciutadania que ha incorporat entre les seues demandes una major participació, transparència i bon govern".
La consellera de Transparència ha afirmat que el Govern valencià continua incidint "en la millora d'accés a la informació pública de manera clara, transparent i accessible, garantint així la rendició de comptes i la participació de la ciutadania en les decisions dels seus governs".
L'entitat col·laboradora és el capítol espanyol de Transparency International, organització no governamental a escala global dedicada a combatre la corrupció. Entre els seus objectius, TI-E té com a finalitat fomentar una cultura de la transparència, la rendició de comptes, la bona governança i el desenvolupament democràtic, econòmic i social de les institucions públiques i privades.
En aquest sentit, la voluntat del conveni és crear sinergies i fomentar un espai conjunt de treball per promoure la integritat i la transparència a les Administracions Públiques i el sector públic en general com a pilar fonamental per reforçar la confiança de la ciutadania a les institucions, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030.
El secretari general de TI-E, Jesús Sánchez Lambás, ha destacat durant la signatura del conveni que "es recupera la tònica de col·laboració amb la Generalitat iniciada el 2015, i TI-E col·labora en el nou pla d'acció de la Conselleria de Rosa Pérez Garijo".
Sánchez Lambás ha concretat que "es tracta d'impulsar el govern obert, els programes d'integritat i l'impuls a la regulació dels grups d'interés: un programa ambiciós que exigeix esforç de totes les parts i la comissió de seguiment del qual ja ha concertat la primera reunió per programar els passos i les accions concretes perquè no és un conveni més, ha de ser i executar-se en accions concretes per a la societat".
La col·laboració estableix el marc general i les línies de treball per a la millora de la transparència, la rendició de comptes i la integritat pública. D'aquesta manera, la Generalitat es compromet a aprofundir en la política de funcionament transparent d'acord amb els millors estàndards nacionals i internacionals.
Es contemplen accions conjuntes de formació i divulgació, així com l'elaboració i la difusió de guies, eines i recursos, que desenvolupen i fomenten la transparència. La col·laboració entre la Generalitat i TI-E es podrà estendre a les matèries següents: Agenda 2030, objectius de desenvolupament sostenible (ODS); Govern Obert; marcs d'integritat; regulació de grups d'interès; Dades obertes; codi de conducta; contractació pública; formació i sensibilització; transparència; i prevenció de la corrupció.
L'aplicació i l'execució d'aquest conveni marc no suposa obligacions econòmiques per a cap de les parts.
Col·laboració des del 2015
La Generalitat i TI-E col·laboren des de l'any 2015, quan es va signar un conveni per desenvolupar el Govern Obert i en concret, sobre com donar publicitat de manera clara, comprensible i en formats reutilitzables a totes les accions de govern, un compromís que anava més enllà de les obligacions que marquen les legislacions estatal i autonòmica.
El conveni es va renovar el 2018 amb nous continguts, com la inclusió d'un visor pressupostari que identificara fàcilment i de forma interactiva les quantitats i els desglossaments relatius als ingressos i les despeses dels comptes de la Generalitat, així com la seua evolució en el temps.