Els soterranis de centenars d'edificis de les localitats colpejades per la DANA patiran una profunda inspecció per a avaluar la seua seguretat estructural. La Generalitat Valenciana ha posat en marxa esta iniciativa amb l'objectiu de previndre futurs riscos i garantir l'estabilitat de les construccions després que estos espais subterranis hagen suportat acumulacions de llot i aigua que podrien haver compromés la seua integritat.
Tal com ha explicat el Consell en un comunicat, s'ha dissenyat un pla específic per a inspeccionar l'estat de 885 soterranis situats en onze municipis de l'Horta Sud que han patit les pitjors conseqüències de les riuades del passat mes d'octubre. El president Carlos Mazón ha afirmat que "després del procés de neteja i evacuació en estos garatges, el següent pas és garantir la seguretat dels forjats".
Un pla amb recursos i experts
El cap del Consell ha avançat que ja s'està treballant en esta actuació especial per a "en les pròximes tres setmanes culminar tot el procés en el qual es duu a terme la comprovació dels garatges per a major seguretat i l'activació de possibles mesures preventives". Així mateix, Mazón ha posat en valor el desplegament de la inspecció d'edificis per part de l'IVE, que ja compta amb un registre de més de 11.000 edificacions".

A més, ja s'han dut a terme tres inspeccions pilot a Benetússer i Albal, que han permés avaluar els protocols d'actuació i establir un "model eficaç" per a la gestió de possibles incidències. Estes primeres intervencions han servit per a ajustar els procediments i millorar l'operativitat del pla abans de la seua implementació generalitzada.
Per a desenvolupar estes inspeccions, expliquen fonts de presidència, la Generalitat ha destinat prop de 700.000 euros en col·laboració amb la Diputació de València, el Consorci Provincial de Bombers i la Unitat d'Avaluació de Danys i Recuperació. Esta última ha estat integrada per l'Institut Valencià d'Edificació (IVE) i el Col·legi de Tècnics Professionals de la Comunitat Valenciana.
Municipis on realitzen les inspeccions
- Albal.
- Aldaia.
- Alfafar.
- Algeme
sí . - Benetússer.
- Catarroja.
- Llocnou de la Corona.
- Massanassa.
- Paiporta.
- Picanya.
- Sedaví.
Un protocol tècnic detallat
El pla ha inclòs una anàlisi estructural exhaustiva per a detectar possibles danys en pilars, bigues, murs i cairats mitjançant la realització de tastos. Les dades recollides han sigut comunicats als tècnics municipals per a la seua validació i la implementació de mesures preventives. Este procés ha permés no sols conéixer l'estat actual de les infraestructures sinó també elaborar estratègies d'intervenció per a reforçar la seguretat.
Per a dur a terme estes inspeccions, s'han desplegat 17 equips de tècnics especialitzats en rehabilitació i estructures de formigó, a més de 14 experts en patologies estructurals. A ells s'han sumat operaris d'empreses seleccionades per la Federació Valenciana d'Empresaris de la Construcció (FEVEC), encarregats d'executar els tastos i realitzar intervencions en els punts crítics identificats.
El programa ha prioritzat els edificis més antics i aquells que han suportat les majors càrregues d'aigua i llot. Amb la informació obtinguda, s'han elaborat conclusions i recomanacions que permetran millorar la seguretat de les infraestructures afectades, minimitzant els riscos per als residents i establint un marc de prevenció per a futures emergències