Política

La Generalitat reafirma la seua aposta per facilitar l'accés als joves a l'habitatge amb el Pla Viu i el Programa de Garanties de l'IVF

1 minut

Diversos blocs d'habitatges al centre de València. Imatge: Xisco Navarro

La Generalitat està implementant una sèrie de mesures per a facilitar l'accés a la vivenda des de múltiples fronts que van des de la col·laboració amb els ajuntaments per a la construcció de vivenda pública fins a les facilitats fiscals, passant per la recent posada en marxa del Programa de Garanties de l'IVF que permet a menors de 46 anys finançar fins al 95% del cost de la seua primera vivenda.

En eixe sentit, la col·laboració entre les conselleries de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, i Hisenda, Economia i Administració Pública està sent clau per a reduir eixes dificultats d'accés i avançar en l'objectiu que esta siga la legislatura de la vivenda.

Així ho han posat de manifest la vicepresidenta segona i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero, i la consellera d'Hisenda, Ruth Merino, en el fòrum 'Aval compra vivenda. Les polítiques públiques de l'accés dels joves a la vivenda, a examen', organitzat per Economia Digital, on ambdues han intervingut per a exposar les seues respectives polítiques en este àmbit.

Susana Camarero ha ressaltat que la vivenda és un eix principal en la labor del Consell en esta legislatura, tal com ja va anunciar el president de la Generalitat, Carlos Mazón, en el seu discurs d'investidura. Sobre este tema, ha assegurat que garantir l'accés a la vivenda, en particular per als joves, "no és només una qüestió de justícia social, sinó una inversió estratègica en el futur de la nostra societat".

En eixe punt, ha recordat la dificultat amb la qual es troben molts joves per a accedir a una vivenda pel constant increment del preu, superant amb escreix els increments en els salaris. Com a pla de xoc davant este escenari, Camarero ha apostat per l'augment de l'oferta de vivenda "amb la qual s'aconseguirà un efecte regulador del mercat immobiliari, la qual cosa tindrà el seu reflex sobre els preus del lloguer i la compra".

Per a això, ha insistit en la necessitat de fer viable la promoció de vivenda de protecció pública "mitjançant una resposta realista" i ha destacat que la posada en marxa del Pla Viu mitjançant col·laboració publicoprivada i la coordinació amb els ajuntaments s'ha convertit en un dels principals eixos per a accelerar este procés.

Així mateix, la vicepresidenta segona i consellera de Vivenda ha detallat que des de l'inici del Pla Viu fa dos mesos ja s'ha licitat la construcció de 720 vivendes en règim de lloguer assequible per a joves, distribuïdes entre les províncies d'Alacant, Castelló i València. A més, la Conselleria de Vivenda treballa en la pròxima licitació prevista per a les pròximes setmanes, i que contempla la construcció de 1.000 vivendes en règim de permuta.

Ajudes als joves per a adquirir la seua primera vivenda

En esta aposta ferma del Consell per la vivenda, en concret l'ajuda a les persones joves que busquen accedir a un primer immoble en propietat, se situa el Programa de Garanties de l'Institut Valencià de Finances (IVF), a través del qual es destinaran 20 milions d'euros en avals per a ajudar als joves entre 18 i 45 anys que necessiten finançament per a adquirir la seua primera vivenda.

En este sentit, la consellera d'Hisenda, Ruth Merino, ha subratllat durant la clausura del fòrum que no es tracta d'un pla aïllat, "sinó que ve de la mà del Pla Viu per a l'impuls a la construcció de vivenda de protecció pública, que permetrà injectar un gran nombre de vivendes a la venda en el mercat en descongestionar l'oferta i la demanda i permetre la construcció de 10.000 vivendes que beneficiarà a 24.600 persones".

Ruth Merino ha subratllat que a través d'este programa "assegurem a les entitats financeres col·laboradores amb l'IVF fins al 15% del risc de crèdit dels préstecs hipotecaris que atorguen a este segment de la població. Així, estos crèdits queden coberts fins al 95%, la qual cosa disminuïx de manera significativa el total de l'estalvi previ necessari, fent en molts casos viable l'adquisició d'una primera vivenda per a molts joves".

La titular de les finances valencianes també ha recalcat que des del Consell no s'ha fixat cap ingrés màxim de la renda per a poder participar en el programa, "de manera que qualsevol jove que complisca els requisits podrà accedir a la garantia que oferix el programa". Ara bé, les vivendes han d'estar en la Comunitat Valenciana, siguen de nova construcció o de segona mà, lliures o de protecció oficial, i el seu preu no podrà superar els 277.000 euros.

Estalvi de 1.378 euros en la compra de la primera vivenda

Finalment, Ruth Merino ha recordat que a la fi de l'any passat el Consell va adoptar mesures per a afavorir la vivenda "com la bonificació de l'impost de successions i donacions al 99%, en la qual part dels béns donats i heretats són immobles en general, i es va reduir l'Impost de Transmissions Patrimonials per als menors de 35 anys que adquirisquen una vivenda per un import inferior a 180.000 euros, passant del 8% al 6%, i que ha permés en els cinc primers mesos que els joves valencians que han comprat la seua primera vivenda s'hagen estalviat 1.378 euros de mitjana".