Política

La Generalitat reactiva els projectes de soterrament de Metrovalencia

Així avança el soterrament de les vies de Metrovalencia de Burjassot i Torrent

1 minut

Tren de Metrovalencia en Torrent

El govern de Carlos Mazón s'ha proposat atendre les necessitats de seguretat que afecten diferents poblacions de la província de València amb motiu del pas en superfície de les vies de Metrovalencia. D'esta manera, la Generalitat ja treballa en un full de ruta clar i amb un pressupost definit per a reactivar els projectes de soterrament que "estaven paralitzats o oblidats en un calaix", apuntava el cap del Consell.

El primer exemple és el soterrament de les vies de Metrovalencia en el tram Burjassot – Godella. Així, com confirmava el conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, "un dels objectius immediats és impulsar la redacció d'un projecte bàsic que permeta donar principi a esta actuació, ja que és necessari refer el projecte original, que té més de 15 anys, per a adaptar-ho a la nova realitat social i urbanística del municipi".

El conseller Vicente Martínez Mus i l'alcalde de Burjassot Rafa García

D'altra banda, el mateix president de la Generalitat, Carlos Mazón, anunciava, durant la seua visita a la ciutat de Torrent, que s'anava a recuperar el projecte de soterrament de Torrent – aprovat en el Consell en 2009 – que "mai s'hauria d'haver ficat en un bagul". En este sentit, cal destacar que ja s'han licitat els estudis previs i informatius per a iniciar l'obra, concretament en l'àrea de l'estació situada en el centre històric de la ciutat. "És la nostra aposta per la seguretat, la vertebració i la mobilitat que mereix Torrent", assenyalava Mazón.

En definitiva, projectes que responen a reivindicacions històriques veïnals i que, després d'anys d'abandó, comença ara la seua marxa per a convertir-se en realitat. Una aposta ferma per part de la Generalitat en el soterrament de les vies de Metrovalencia que, com denuncien, no ve acompanyada de polítiques "valentes" del Govern d'Espanya per a executar el soterrament de les vies en els termes d'Alfafar, Sedaví i Benetússer.

El pas a nivell més mortal d'Espanya

El pas a nivell d'Alfafar – Benetússer – Sedaví és considerat el més mortal d'Espanya cobrant-se quasi 80 morts en els últims anys. Tant els veïns de les tres localitats, com els ajuntaments dels municipis afectats porten anys reclamant un projecte de supressió del pas a nivell que implicaria, a llarg termini, el soterrament de les vies ferroviàries. No obstant això, no va ser fins a l'últim accident mortal – ocorregut l'abril de 2023– quan una jove de 19 anys va ser atropellada per un tren de Rodalia, quan des d'Adif – pressionat per la societat valenciana – van establir un programa d'actuacions que implicava dur a terme un estudi previ del projecte de supressió del pas a nivell.

Així i tot, i malgrat eixe compromís signat amb els ajuntaments, passa el temps i l'única cosa que se'ls ha traslladat als veïns és la creació d'una via de ciclovianants que salvaria les vies del tren, però no resoldria la resta de problemes que genera esta infraestructura.

Des de la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori ja se'ls ha traslladat a la plataforma d'afectats pel soterrament de les vies a Alfafar-Sedaví-Benetússer que aniran junts davant la Unió Europea. En esta línia, el conseller Vicente Martínez Mus ha explicat que "després de la falta de sensibilitat del Govern central i el desconeixement de la realitat dels municipis afectats, nosaltres estem compromesos amb els veïns que volen veure solucionats els seus problemes acústics i d'inseguretat sorgits del pas a nivell en superfície".

Pas a nivell d'Alfafar

El titular d'Infraestructures ha recordat que la Generalitat va elaborar un informe per al soterrament de vies on s'evidencia la circulació diària de 163 trens i l'encreuament de més de 1.400 vehicles per este punt negre, i proposava una solució viable: soterrar la doble via existent i l'estació. El document, que va ser remés a l'inici de l'any al Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible, planteja també una actuació de 2.800 metres de longitud i inclou la construcció d'una nova estació per a Benetússer-Alfafar per a facilitar la mobilitat d'esta zona amb més de 50.000 habitants. Un projecte que podria estar conclòs en 24 mesos.

Una proposta que va traslladar el president de la Generalitat al mateix president del Govern, Pedro Sánchez, en la reunió mantinguda a principis d'este mes d'octubre. "M'ha dit que s'estudiarà, i ací continuarem insistint perquè el temps d'estudi siga el mínim possible", recalcava el cap del Consell, Carlos Mazón.

Per part seua, el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament d'Alfafar, Arcadio del Real, confirmada, a este diari, que encara no tenen notícies sobre este assumpte. "Així i tot, l'alcalde, Juan Ramón Adsuara no pararà fins que no s'aconseguisca este soterrament". I és que este projecte, a més de garantir la seguretat en el municipi, donaria pas a un gran parc central que dotaria a Alfafar d'una important infraestructura verda.

Etiquetes: