Política

La Generalitat promou la inserció laboral de dones víctimes de violència de gènere i els seus fills amb 280 beques

La Generalitat ha renovat el conveni amb ADAMS per a crear cursos de formació que es traduïsquen en oportunitats de treball per a les víctimes de la violència de gènere

1 minut

Manifestació contra la violència de gènere a València aquest 2023 (Jorge Gil-Europa Press)

La vicepresidenta segona i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero, destacava que la lluita contra la violència de gènere "és una prioritat del Consell", però també la posada en marxa de polítiques i accions que contribuïsquen a l'apoderament i la inclusió social de les víctimes. Així, en esta línia, la Generalitat Valenciana ha renovat el conveni de col·laboració amb ADAMS, centre de referència en formació, amb l'objectiu de desenvolupar programes de formació i orientació laboral dirigits a víctimes de violència de gènere. Per a això, es llançaran 50 beques anuals a dones víctimes, i altres 20 als seus fills i filles en edat laboral, amb el propòsit de facilitar la seua inclusió social.

I és que com explica Salvador Penades, director del centre de València d'ADAMS, "l'ocupació és crucial perquè les dones desocupades víctimes de la violència de gènere puguen reprendre el control de les seues vides. Segons l'últim informe de la Fundació Adecco sobre Violència de Gènere i Ocupació, esta situació impedix que 7 de cada 10 dones víctimes accedisquen a l'ocupació. Les principals barreres que enfronten inclouen la falta de seguretat i autoestima, el temor a ser localitzades pel seu agressor en el treball, la incompatibilitat d'horaris amb les seues responsabilitats familiars, la manca de mitjans digitals per a buscar ocupació i la falta de coneixement sobre com definir una estratègia de cerca laboral efectiva".

Per això, continua Penades, "el primer pas és proporcionar-les el suport necessari per a recuperar la confiança i l'autoestima, ajudant-les a trencar el vincle amb el seu agressor i sentint-se part activa de la societat. A més, és essencial dissenyar un pla d'ocupació personalitzat centrat en la formació en sectors emergents i en el suport psicològic per a la seua recuperació emocional. Oferir formació i accés a l'ocupació per als seus fills i filles també és un factor determinant, ja que és la clau per a trencar el cicle de violència i assegurar un futur més segur i estable".

Així, la col·laboració entre ADAMS i la Generalitat Valenciana tindrà una vigència de quatre anys, amb possibilitat de pròrroga. Durant eixe període, s'atorgaran un total de 280 beques – 70 cada any – per a formació en línia que treballen aspectes formatius de diverses àrees: qualitat i prevenció de riscos laborals, competències digitals, comptabilitat i finances, creació i gestió d'empreses, gestió comercial i vendes, habilitats directives i personals, hostaleria i turisme, idiomes, informàtica i comunicacions, màrqueting i relacions públiques, ofimàtica, sanitat, servicis socioculturals i a la comunitat, i transport i manteniment de vehicles.

Dues dones, davant un ordinador. Foto de KOBU Agency en Unsplash

Com assenyala Salvador Penades, "estes beques cobriran el cost total dels cursos amb l'objectiu de facilitar la reinserció laboral d'estes persones, sense generar obligacions econòmiques per a la Generalitat Valenciana. A més, cada persona beneficiària rebrà l'acompanyament de tutors especialitzats per a assegurar el seu èxit en el procés formatiu".

D'esta manera, serà la mateixa Generalitat Valenciana l'encarregada d'identificar a les dones beneficiàries i als seus fills, gestionant el traspàs de dades persones i realitzant el seguiment de les persones derivades. Per part seua, ADAMS s'encarregarà de l'elaboració dels cursos i posarà a la seua disposició als diferents professionals.

Finalment, una comissió de seguiment, composta per dos membres d'ADAMS Formación i dos representants del Comissionat per a la Lluita contra la Violència sobre la Dona, s'encarregarà de supervisar i avaluar el compliment del conveni, així com de resoldre problemes d'interpretació i compliment, i de proposar les actualitzacions o modificacions que siguen necessàries.

"La nostra missió va més enllà d'impartir coneixements. Ens comprometem a oferir un suport integral que brinde oportunitats reals de desenvolupament laboral, enfortint així l'autoestima i la confiança en si mateixes; perquè creiem fermament que la formació els proporcionarà les ferramentes necessàries per a superar els desafiaments als quals s'enfronten i els obrirà noves oportunitats en el mercat", subratlla Salvador Penadés, director del centre de València d'ADAMS.

Centres Dona de la Generalitat Valenciana

La Xarxa de Centres Dona de la Comunitat Valenciana, gestionada per la Vicepresidència Segona i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, ha assistit a 8.634 dones i ha realitzat 41.050 atencions, durant el 2023, segons les dades reflectides en l'informe d'activitat de la xarxa.

D'elles, 3.901 van ser ateses per primera vegada, 3.697 eren casos anteriors i 1.036 van ser casos represos. De totes elles, el 69,8% van interposar denúncia. Així mateix, de les 41.050 atencions realitzades, 21.589 han sigut presencials, 5.634 van ser a través del servici itinerant dels Centres Dona Rural, 13.666 telefòniques i 161 per videoconferència.

Així i tot, l'objectiu de la Generalitat és reformar i impulsar estos centres que són "un recurs prioritari i especialitzat per a l'atenció a les víctimes i els seus fills i filles. Per això, volem crear espais més humans on les víctimes es troben ateses en un lloc acollidor i humanitzat on es puguen desenvolupar activitats de prevenció, formació i educació", ha assenyalat la secretària autonòmica d'Igualtat i Diversitat, Asunción Quinzá.