La Generalitat mobilitza 1.850 milions d'euros en ajudes en els primers cinc mesos post DANA

La Generalitat lamenta la "paràlisi del govern d'Espanya" i trau pit en haver pagat el 50% de les ajudes anunciades

Guardar

Retirada de llot de la DANA a Massanassa
Retirada de llot de la DANA a Massanassa

Cinc mesos i un dia després de la DANA que va inundar gran part de la província de València el passat 29 d'octubre, la Generalitat Valenciana ha fet balanç d'actuacions i ha anunciat que ha pagat ja el 50% del total d'ajudes compromeses amb famílies, empreses i municipis per a pal·liar els efectes de la riuada. Una gestió que el Consell considera positiva enfront de “la paràlisi del Govern d'Espanya”, que només ha pagat un 13,8% de les ajudes que va prometre, ha assenyalat en un comunicat.

En concret, la Generalitat ha mobilitzat més de 1.850 milions d'euros, en forma d'ajudes directes, contractes d'emergència, mesures fiscals, rehabilitació d'infraestructures i atenció social i sanitària. D'esta quantitat, 938 milions es destinen directament a ajudes a persones, famílies, empreses, agricultors, ajuntaments i sectors econòmics afectats. D'esta manera, hui dia, cinc mesos després de la fatídica DANA, més de la mitat ja han sigut tramitades, resoltes i abonades (és a dir, 470 milions d'euros).

El Consell liderat per Carlos Mazón ha lamentat, així mateix, que l'Estat sol ha pagat 1.947 milions dels 14.000 milions anunciats en concepte d'ajudes a particulars, empreses, ajuntaments i un altre tipus d'entitats, la qual cosa a penes aconseguix un 13,8% del total compromés.

“Un exemple evidencia la lentitud del Govern a l'hora de donar les ajudes econòmiques a les persones afectades: la quantia abonada per la Generalitat en les ajudes de primera necessitat suposa més del doble de la pagada pel Govern central (60 milions), que a penes arriba a 3.400 peticions abonades”, ha subratllat. Enfront d'això, unes 23.667 llars ja han rebut 142 milions d'euros en ajudes de l'administració valenciana per a béns i estris.

El Consell ha recordat que les indemnitzacions del Consorci de Compensació d'Assegurances (2.558 milions d'euros) no són ajudes directes ni indirectes del Govern, no procedixen de línies pressupostàries obertes per a afrontar les conseqüències de la riuada, sinó que són tramitades, gestionades i abonades pel Consorci, no pel Govern.

Demana més agilitat del Govern d'Espanya

A més, l'Estat té un pressupost d'uns 386.000 milions d'euros (dades de 2023) i una àmplia capacitat de finançament i d'endeutament, mentres que la Generalitat Valenciana disposa d'un pressupost de 32.300 milions (12 vegades menys), amb una capacitat de finançament i d'endeutament molt limitada, per la qual cosa l'esforç d'ajuda i reparació del Govern valencià és molt major que el que està realitzant el Govern de Sánchez.

“Així mateix, la Generalitat Valenciana seguix sense rebre les ajudes a fons perdut que ha sol·licitat al Govern per a costejar la reconstrucció a les comarques afectades, uns diners claus per a la reparació i posada en marxa de col·legis, instituts, centres de salut, residències, etc”, ha lamentat.

A això cal sumar el fet que el Govern ha exclòs a 28 municipis valencians (amb una població conjunta de 80.000 persones) del pla d'ajudes per a la reconstrucció d'infraestructures municipals. “Resulta injust que estes 28 poblacions no tinguen accés a les ajudes estatals per a la seua reconstrucció malgrat els danys patits el passat 29 d'octubre. Estos municipis han sigut exclosos de les ajudes del Govern: Carcaixent, Castelló, Chulilla, l'Énova, La Pobla Llarga, Millares, Manuel, Rafelguaraf, Senyera, Tous, Aras de los Olmos, Benagéber, Benimuslem, Casinos, Chelva, Gavarda, Losa del Obispo, Massalavés, Sant Joanet, Titaguas, Tuéjar, Villar del Arzobispo, Xeraco, Alberic, Barxeta, Benaguasil, Benimodo i Castielfabib”, defén la Generalitat.

El govern valencià fa un bon balanç de les actuacions i reivindica que des del primer dia, el Consell va posar en marxa una resposta integral, immediata i coordinada que ha permés cobrir necessitats bàsiques, activar plans de reallotjament, restaurar centres educatius i sanitaris, reparar camins rurals, retirar tones de residus i ajudar a més de 300.000 persones damnificades. A més, s'ha desplegat un dispositiu social i psicològic sense precedents, amb atenció directa, ajudes al lloguer, reallotjaments, prestacions a la dependència i cobertura a col·lectius vulnerables.

Destacats