La Generalitat licita per 9 milions d'euros la digitalització de les depuradores de la Comunitat Valenciana

Guardar

Imatge de la depuradora de Pinedo
Imatge de la depuradora de Pinedo

La Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, a través de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana (EPSAR), ha licitat per 9 milions d'euros el projecte DIGAR-CV, orientat a la digitalització de les infraestructures de depuració i sanejament d'aigües residuals.

El director gerent d'EPSAR, José Aparicio, ha explicat que este projecte "forma part de la primera convocatòria del PERTE Digitalització de l'Aigua i es dividix en dues licitacions principals". El primer plec de licitació, que té un valor de 9.030.405,57 euros, amb un finançament de 5.657.549,09 euros provinents dels Fons Europeus Next Generation EU, "permetrà la instal·lació de sensors que milloraran el control de qualitat de l'aigua en la Comunitat Valenciana".

La primera fase d'esta iniciativa se centrarà en la instal·lació de sensors en 467 estacions depuradores d'aigües residuals (EDAR) per a mesurar paràmetres clau, com el pH, la conductivitat, la temperatura, la terbolesa, la demanda química d'oxigen, el nitrogen amoniacal i els nitrats. A més, es col·locaran cabalímetres i detectors de nivell en tancs de tempesta.

Quant a les actuacions previstes en esta primera licitació, s'inclou la sensorització de punts d'abocament i sobreeixidors dels sistemes de depuració, així com de punts d'entrada en depuradores i tancs de tempesta.

Així mateix, s'implementaran millores específiques en les EDAR que ja compten amb alguna mena de sensorització, amb l'objectiu de la reutilització de l'aigua en entorns urbans.

D'altra banda, s'instal·laran sis estacions portàtils per al control de qualitat en punts crítics de la xarxa de sanejament, com ara eixides de polígons industrials i connexions amb indústries d'alta càrrega contaminant.

El director d'EPSAR ha destacat que amb estes mesures "s'espera optimitzar la gestió dels recursos hídrics i garantir un millor control de la qualitat de l'aigua en el cicle integral, millorant així la sostenibilitat i l'eficiència del sistema".

La publicació d'este primer plec, ha assenyalat, "representa un pas important cap a la modernització i digitalització del cicle de l'aigua en la Comunitat Valenciana, facilitant una administració més eficient i d'acord amb les normatives europees vigents".

A més, el finançament de la Unió Europea "és clau per a dur a terme esta transformació, que no sols busca millorar la qualitat de l'aigua, sinó també fomentar pràctiques sostenibles i enfortir la resiliència enfront de desafiaments ambientals" ha indicat Aparicio.

Destacats