Política

La Generalitat instal·larà un 'bessó digital' per a monitorar en temps real l'estat de l'Albufera davant futurs episodis meteorològics adversos

1 minut

Neteja de l'Albufera

La Generalitat instal·larà un bessó digital en L'Albufera per a monitorar en temps real l'estat del llac davant futurs episodis meteorològics adversos i ajudar en les labors de neteja i restauració d'este entorn després dels greus danys patits per les inundacions del passat mes d'octubre.

El conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, ha assenyalat que la instal·lació del projecte conegut com a bessó digital "no sols representa un avanç tecnològic significatiu, sinó que també establix un precedent en la gestió dels parcs naturals de la Comunitat Valenciana, alineant-se amb els objectius de sostenibilitat i protecció del medi ambient". Per a la seua instal·lació, la Conselleria destinarà 2,5 milions d'euros.

Martínez Mus ha afegit que amb este sistema "completarem el pla de xoc per a reduir en L'Albufera els efectes provocats per la riuada", que actualment té en marxa la segona fase.

Els bessons digitals permeten recaptar, a través de sensors i plataformes obertes, dades i informació fonamentals per a prendre mesures i solucions ràpides i eficients en cas de problemes ambientals i per a avaluar l'impacte de les polítiques de conservació.

Així mateix, la seua instal·lació oferix la possibilitat de simular diferents escenaris ambientals per a ajudar en la presa de decisions que afecten la conservació i maneig del parc, la gestió eficient dels recursos naturals i la conscienciació i educació ambiental per a sensibilitzar a la població sobre la importància de preservar l'ecosistema del parc.

Recollida de residus

El conseller de Medi Ambient ha visitat el Parc Natural de L'Albufera per a conéixer de prop els treballs de neteja i recollida de residus que estan realitzant els agents mediambientals dins de la segona fase del pla de xoc impulsat per la Generalitat. A més de treballar amb maquinària, s'han rebut reforços de diferents brigades que fins ara estaven centrades en altres tasques en municipis afectats per les inundacions.

Martínez Mus ha explicat que en esta fase del pla els treballs s'estan centrant "en l'eliminació de les restes arrossegades per la riuada" amb la col·laboració de les comunitats de regants, Regs de Favara i la Séquia de l'Or. En gran manera, s'estan retirant residus de les zones del parc natural que són de titularitat privada, ja que els treballs de cerca de desapareguts en el llac continuen.

Fins ara, ha assenyalat el conseller, "ja s'han retirat 750 metres cúbics de restes i residus i es continua amb la neteja de la xarxa de séquies. A més, s'estan avaluant els materials extrets dels camps d'arròs i de les restes acumulades en zones dunars del litoral del parc natural".

Així mateix, Martínez Mus ha anunciat que en pocs dies estarà instal·lat el col·lector provisional substitutiu del barranc del Poio, que va ser arrasat per les inundacions. Esta instal·lació, juntament amb la recuperació provisional del sistema de bombament de Picassent-Alcàsser al sistema de Pinedo i altres actuacions, "permetran detindre l'arribada d'aigües residuals a L'Albufera, aconseguint l'abocament zero en el llac".

Contracte d'emergència

Per a gestionar altres residus generats per les inundacions, el titular de Medi Ambient ha explicat que s'ha realitzat un contracte d'emergència per a aquells residus que podrien representar un greu risc ambiental i per a la salut pública. "Este contracte es dividix en quatre lots, corresponents a diferents zones afectades com a l'Albufera i compta amb un termini d'execució de sis mesos i un pressupost de quasi un milió d'euros", ha explicat.

Les operacions es duran a terme en col·laboració amb el Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil, que guiarà les necessitats operatives en cada àrea. Les empreses adjudicatàries de cada lot faran les tasques de recollida, transport i gestió final dels residus perillosos.