La Generalitat ha activat la segona fase del pla de xoc desenrotllat per la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori amb l'objectiu de reduir en l'Albufera els efectes provocats per les recents inundacions. Esta fase se centrarà en l'eliminació de les restes flotants del llac en col·laboració amb les comunitats de regants, Regs de Favara i la Séquia de l'Or.
La setmana passada es va posar en marxa este pla de xoc que s'articula en tres fases i està coordinat per la Direcció General de Medi Natural i Animal.
En una primera fase, es van instal·lar barreres tanca i es van fer tasques de desobstrucció de comportes i séquies en la zona pròxima a la pista de Silla, així com una primera valoració per a la retirada d'elements del marge de la séquia de Ravisanxó. En estos moments, ja s'han retirat prop de 250 metres cúbics de restes i residus, 200 dels quals en la séquia i camins confrontants i més de 40 de l'entorn i de la séquia del Fus.
En esta segona fase, a més de continuar amb la neteja de la xarxa de séquies, es durà a terme l'avaluació dels materials que s'extrauran dels camps d'arròs i de les restes acumulades en zones dunars del litoral del parc natural.
A més, en coordinació amb l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana (EPSAR), es farà un seguiment exhaustiu dels abocaments de les depuradores, i es preveu la reobertura del centre d'interpretació Racó de l'Olla.
D'altra banda, des del servici de gestió d'espais naturals protegits s'estan realitzant controls i analítiques de la qualitat de l'aigua del llac i del seu entorn, que es poden consultar en la web del programa de seguiment de zones humides IZONASH.
Busca de desapareguts
Les fases del pla de xoc s'estan executant de manera coordinada amb el treball en curs dels equips de busca de persones desaparegudes en el Parc Natural de l'Albufera, que s'ha intensificat des del passat 11 de novembre.
En el dispositiu han participat al llarg d'estos dies agents mediambientals i forestals de la Generalitat Valenciana, de la Comunitat de Madrid i de la Comunitat Foral de Navarra, a més de guardes del parc i personal tècnic i directiu, tots treballant amb la coordinació de la Guàrdia Civil. La Unitat Canina dels Agents Forestals de Madrid també forma part d'este operatiu.
Per a optimitzar les labors de busca de possibles víctimes de la riuada, també s'han mobilitzat equips amb barques albuferenques, canoes i personal de travessada de gual que estan revisant la zona durant tot el dia.
Projeccions a mitjà i llarg termini
Per a finalitzar el pla de xoc, es preveu una tercera fase que començarà en desembre amb una sèrie d'accions a mitjà i llarg termini. Entre estes destaca la redacció de projectes d'adequació de reserves de la Generalitat afectades per la riuada, així com la retirada de residus i terres en la zona de trencament pròxim al barranc de Catarroja, a on l'accés amb maquinària és complicat en estos moments. Finalment, es realitzarà un complet seguiment de la qualitat de les aigües del llac en coordinació amb la resta de les administracions.