La Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori ha obert el tràmit de participació ciutadana previ a l'elaboració de l'avantprojecte de reforma de la Llei d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge de la Comunitat Valenciana per a simplificar tràmits, eliminar càrregues administratives, superar incoherències, així com millorar la seua redacció.
Tal com ha destacat el director general d'Urbanisme, Paisatge i Avaluació Ambiental, Miguel Ángel Ivorra, "el procés s'establix des d'una perspectiva global, després d'una seriosa reflexió, i amb criteris de qualitat". I ha afegit que, "al mateix temps, no es vol deixar sense la necessària tutela jurídica una sèrie de valors i interessos generals que mereixen ser preservats com la seguretat jurídica".
En esta línia, la Conselleria inicia el tràmit de consulta prèvia "per a reflexionar sobre els aspectes de la llei que poden ser modificats i al qual es convida a totes les persones i col·lectius interessats perquè puguen aportar les seues opinions i suggeriments", ha assegurat el director general d'Urbanisme.
Finalitzada esta fase de participació ciutadana, les aportacions que es reben seran estudiades, després la Conselleria elaborarà un avantprojecte de llei de reforma urbanística, que serà també sotmés a un tràmit d'informació al públic abans de la seua aprovació i remissió a les Corts. "Així, l'abast exacte de la nova llei urbanística es concretarà conclòs el tràmit de consulta, tenint en compte els suggeriments que es reben", ha explicat Ivorra.
Algunes qüestions concretes que podrien ser estudiades i en el seu cas incorporat en l'avantprojecte són, per exemple, en matèria de planejament la possibilitat de regular de manera més clara la participació de la iniciativa privada en la formulació de proposta en este àmbit. També, una nova regulació del procediment d'aprovació dels plans urbanístics, la flexibilització del planejament, o la regulació específica de l'emissió dels informes sectorials en esta matèria.
D'altra banda, quant a urbanisme, es podria afavorir la gestió indirecta dels Programes d'Actuació Integrada, sense que haja de justificar-se la no procedència de la gestió directa, així com estudiar possibles noves modalitats de sistemes d'execució del planejament, com el d'expropiació per concessionari. A més d'agilitar la tramitació de l'atorgament de les llicències d'obra.
Així mateix, en relació amb el sòl no urbanitzable, s'estudiarà la reconsideració de l'actual regulació de les Declaracions d'Interés Comunitari, així com de mesures per a agilitar el procediment. I també s'analitzaran les mesures per a afavorir la implantació d'activitats terciàries i d'oci recreatives en el sòl no urbanitzable.
Finalment, es podran revisar els processos de regularització de construccions il·legals, estudiant la possibilitat d'instrumentar determinats suposats mitjançant projectes d'obra i amb un possible replantejament de l'actual regulació, i implementar mesures que afavorisquen als municipis amb el risc de despoblament, caracteritzats en general per ser més vulnerables.