La Generalitat treballa en la revisió del Pla d'Acció Territorial de caràcter sectorial sobre prevenció del Risc d'Inundació en la Comunitat Valenciana (PATRICOVA) i en la modificació de la Llei de l'Horta amb l'objectiu de facilitar totes aquelles obres necessàries per a desbloquejar els projectes d'actuació sobre la canalització de rius i barrancs.
Així ho han traslladat el conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, i el conseller d'Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca, Miguel Barrachina, durant una reunió amb alcaldes i regidors dels ajuntaments d'Aldaia, Riba-roja, Loriguilla, Quart de Poblet, Xirivella, Alaquàs i Xest.
Martínez Mus i Barrachina han mostrat als alcaldes el compromís de la Generalitat de ser "exigents i col·laboradors" amb totes les administracions competents en les obres contra inundacions. Tots dos han coincidit en la necessitat d'acompanyar als municipis afectats i ser reivindicatius amb el Govern central i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer perquè s'executen les actuacions de canalització dels barrancs que són "inajornables".
Des de la Generalitat han indicat que es porta treballant mesos en la modificació de la Llei de l'Horta que ara s'accelera "perquè s'ha demostrat que fins ara ha sigut una norma que ha suposat un fre a la posada en marxa d'estes actuacions per la seua afecció a zones d'horta".
El Consell de l'Horta és un organisme autònom de recent creació, integrat per diverses conselleries, la Diputació de València, l'Ajuntament de València, organitzacions agràries i entitats de defensa de l'horta. Fins a la data, els seus informes eren preceptius i vinculants. Amb el canvi normatiu s'eliminarà qualsevol trava per a estes obres, han indicat.
Amb les modificacions proposades per la Generalitat, el Consell assumirà únicament responsabilitats en matèria agrícola. Esta reforma busca desbloquejar els projectes d'actuació sobre els barrancs del Poio i la Saleta, les obres planificades de la qual des de fa anys per a desviar les aigües d'estes rambles cap al nou llit del riu Túria haurien mitigat els danys ocasionats per les inundacions del passat mes d'octubre.
Actualment, els informes sobre les millores en estos barrancs són desfavorables, a pesar que els tècnics han reconegut la urgència d'estes intervencions per a evitar futures inundacions. Una vegada aprovades les modificacions en la Llei de l'Horta, tots dos projectes quedaran desbloquejats, la qual cosa obligarà el Ministeri per a la Transició Ecològica a executar les obres.
Revisió del PATRICOVA i nova cartografia
Durant la reunió mantinguda amb els alcaldes, també s'ha informat de la revisió del PATRICOVA i la introducció d'un nou paquet de mesures en matèria urbanística per a impulsar la reconstrucció de les localitats afectades.
A més, la Generalitat està elaborant una nova cartografia de les zones inundades, actualitzant el mesurament del calat o profunditat del flux d'aigua dels rius Túria, Magre i Poio.
Esta eina adapta l'aplicació 'Serveis de Riscos' utilitzada pel servei d'incendis. Així, permetrà delimitar les zones que han patit inundacions i l'altura de gran importància en cadascuna d'elles. A més, amb esta aplicació es podran elaborar mapes cartogràfics d'estes zones inundades i visualitzar de manera clara el territori afectat i la magnitud de les inundacions.
En definitiva, es podrà obtindre, en temps real, la informació arreplegada pels tècnics desplaçats a la zona de les conques del Túria, Magre i Poio, que es bolcarà diàriament en programes de Sistemes d'Informació Geogràfica (SIG), per a posteriorment crear una cartografia precisa dels esdeveniments d'inundació.