El Comissionat de la Presidència de la Generalitat per al Pla Valencià d'Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives, en coordinació amb la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, posarà en marxa durant el pròxim curs escolar un programa d'aprenentatge en educació socioemocional destinat al personal docent de centres escolars i de Formació Professional públics de la Comunitat Valenciana.
En relació amb aquest procés formatiu, el comissionat de la Generalitat per a la Salut Mental, Rafael Tabarés, ha explicat que està prevista la constitució durant el mes de setembre d'una comissió de treball, juntament amb la Direcció General d'Inclusió Educativa, així com el departament de formació del professorat d'Educació de la Generalitat "amb l'objectiu de valorar possibles itineraris per al professorat".
Tabarés ha considerat "fonamental" actuar en l'àmbit educatiu i "intervindre millorant les eines emocionals de tota la comunitat educativa", ja que, segons ha detallat, en la infància i adolescència el 50 % dels problemes de salut mental es produeixen abans dels 14 anys i el 75% abans dels 24, ha indicat la Generalitat en un comunicat.
El comissionat ha posat l'accent en altres dades que fan "patent" la necessitat de dur a terme accions formatives en "tota la comunitat educativa", és a dir, "entre els estudiants, universitaris, professors i en l'àmbit familiar".
Així mateix, ha alertat que els trastorns mentals en xiquets i xiquetes d'entre 4 i 14 anys s'han multiplicat per quatre i ha augmentat el doble la prevalença de depressions i ansietat en adolescents després de la pandèmia de Covid-19.
Tabarés ha subratllat que aquest programa formatiu en educació socioemocional "sorgeix davant la necessitat d'intervindre i adoptar mesures que pal·lien l'augment dels problemes de salut mental en l'alumnat, que ha experimentat un increment en els últims anys a conseqüència dels temps difícils per la pandèmia, la guerra, la incertesa econòmica i per estar vivint en un temps marcat per l'alerta i el perill".
AUGMENTAR INSTAL·LACIONS I RECURSOS PROFESSIONALS
"Serà fonamental mantenir en els pròxims anys les inversions que la Generalitat està realitzant per a millorar l'accés dels xiquets, xiquetes i joves a la salut mental i a augmentar les instal·lacions i recursos professionals", ha remarcat, al mateix temps que ha apuntat que "al costat d'aquesta acció és necessari treballar a llarg termini i en profunditat, dirigint els esforços a millorar la formació en benestar emocional i salut mental dels joves en tots els àmbits, tant en l'escolar com en l'universitari".
Rafael Tabarés ha incidit en "la necessitat de disposar de mecanismes per a gestionar les emocions". En aquest sentit, ha recalcat que recentment es va posar en marxa l'oferta del curs 'L'Educació SocioEmocional a les escoles públiques de la Comunitat Valenciana' en els Centres de Formació del Professorat (CEFIRE) de Xàtiva i Alacant.
L'objectiu d'aquesta iniciativa és "desenvolupar un projecte pilot com a avantsala del procés de formació en matèria de promoció de la salut emocional/mental, destinat al personal docent, que es posarà en marxa en els centres educatius de la Comunitat Valenciana", ha conclòs.