La Generalitat està finançant 34 projectes empresarials en municipis en risc de despoblació mitjançant préstecs bonificats a interés zero per un import global d'1,89 milions d'euros.
El programa, finançat per l'Institut Valencià de Finances (IVF) en col·laboració amb l'Agència Valenciana Antidespoblament (AVANT), permet promoure noves oportunitats empresarials que generen riquesa, ocupació i donen servei en aquests municipis.
La Generalitat està impulsant la iniciativa privada en els territoris en risc de despoblació "mitjançant préstecs a interés zero, fiscalitat diferenciada i ajudes a la industrialització", ha assenyalat la directora d'AVANT, Jeannette Segarra.
De les 34 operacions realitzades, la major part, un total de 26, procedeixen de les comarques de Castelló amb crèdits per valor d'1,54 milions d'euros que suposen el 81% del total. A la província de València han sigut sis els préstecs sol·licitats per un import total de 144.000 euros i dos a Alacant, per un import de 179.600 euros.
La mesura beneficia a més de 83.000 persones que resideixen en aquestes zones. Cal recordar que dels 178 municipis AVANT, considerats enlaire risc de despoblació, 84 pertanyen a les comarques de Castelló, 65 a València i 29 a Alacant.
Segarra ha assenyalat que "amb aquestes accions el que busquem és que la iniciativa privada aflore, fer costat a les grans i també a les mitjanes i petites empreses tan necessàries per a generar activitat econòmica i ocupació en aquests territoris".
Per a Segarra "la lluita d'aquest govern per acabar amb el desequilibri territorial abasta diferents accions en tots els fronts possibles", des del suport a l'autonomia dels ajuntaments, mitjançant els fons de cooperació, els programes específics que realitza l'Agenda AVANT, així com "tota l'acció desenvolupada pel Consell encaminada a impulsar l'economia i generar oportunitats per al sector privat en aquestes zones".
A aquesta iniciativa se suma al fiscalitat diferenciada posada en marxa per la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic en aquest 2022, la qual cosa permet a les persones titulars d'aquests negocis, instal·lats en localitats en risc, la deducció de fins a 9.000 euros en la seua declaració de la renda.
Ajudes a la industrialització
D'altra banda, la Generalitat, a través de la direcció General d'Indústria, Energia i Mines ha invertit en 2022 prop de 700.000 euros en ajudes a les petites i mitjanes empreses de comarques en risc de despoblació per a donar suport a la seua industrialització.
Jeannette Segarra ha assenyalat la importància de fer costat a les PIMES industrials, especialment, en aquests territoris per a "contribuir a la innovació de les zones rurals, generar activitat econòmica i ocupació" i ha afegit que, aquests xicotets negocis, "fomenten l'economia circular en el municipi i garanteixen serveis bàsics a la ciutadania".
En total s'ha injectat 694.170 euros en els negocis de les comarques del Baix i Alt Maestrat a Castelló, la Vall de Cofrents-Aiora, Els Serrans i La Plana Utiel-Requena a València i al Comtat d'Alacant.
Les ajudes en matèria d'industrialització per a inversions de PIMES industrials de la Comunitat pretenen millorar la competitivitat i sostenibilitat de determinats sectors, dins de la cinquena fase d'implantació del Pla Estratègic de la Indústria Valenciana (INPYME).
La major part de les indústries de la Comunitat Valenciana es troben en les zones litorals, per la qual cosa el Consell està fent "un gran esforç", a través de la Conselleria d'Economia i Indústria per a fer costat a les xicotetes iniciatives i "atraure també a la gran indústria cap a les zones d'interior" ha conclòs la directora de l'Agenda AVANT.