El Consell ha aprovat la concessió d'una subvenció directa a Stadler Rail València de 45,1 milions d'euros durant els pròxims deu anys per a la realització d'un pla d'inversions associades a la fabricació dels nous vehicles Citylink en les plantes de la companyia en la Comunitat Valenciana.
La portaveu i consellera d'Hisenda, Ruth Merino, ha explicat en la seua compareixença posterior al ple del Consell que amb esta ajuda el Govern valencià contribuïx a desenvolupar este ambiciós pla que garantix la continuïtat de l'activitat de l'empresa en la Comunitat Valenciana i, per tant, els llocs de treball i les inversions associades a este projecte durant els pròxims anys.
Este pla d'inversions, que ascendix a més de 141 milions d'euros, permetrà a Standler València millorar i incrementar la producció d'estos vehicles ferroviaris, que van ser dissenyats ací per enginyers valencians, i que s'han consolidat com un model eficient i sostenible, del qual s'han venut més de 650 unitats en sis països diferents.
Les inversions milloraran la sostenibilitat i l'eficiència energètica del procés de producció, impulsaran l'R+D+I en el sector, i introduiran millores en el disseny i en l'enginyeria associada.
A més de consolidar els llocs de treball que actualment té la planta d'Albuixec, el desenvolupament del pla comportarà necessàriament la contractació de nou personal, la inversió en formació i en especialització, així com la creació de nous llocs de treball indirecte en les empreses del sector.
Augment de subvencions per a la protecció de la salut
En matèria sanitària, el Consell ha aprovat el decret pel qual s'incrementen les quanties previstes per a les subvencions directes a famílies monoparentals, menors d'edat i persones en situació de desocupació, destinades a compensar les despeses relacionades amb la protecció de la salut durant 2024.
Ruth Merino ha explicat que alguns d'estos col·lectius han experimentat un increment quant al nombre de persones o de necessitats de cobertura farmacològica respecte a les previsions efectuades el desembre de 2023 quan es van aprovar els decrets que preveuen subvencions per a compensar les despeses farmacèutiques i de material ortoprotètic per als col·lectius especialment vulnerables.
Per esta raó, el Consell ha decidit augmentar les quanties previstes amb la finalitat de garantir a totes estes persones l'accés als serveis sanitaris públics en condicions d'igualtat.
En concret, en famílies monoparentals el total de l'ajuda prevista passa de 15.000 a 18.000 euros; en les persones menors d'edat el total de l'ajuda prevista era de 5,5 milions i passa a ser de 7 milions, mentre que en el col·lectiu de persones desocupades l'ajuda prevista era d'un total d'11,6 milions i passa a ser de 15 milions.
D'esta manera, el total de les ajudes per a la compensació de despeses farmacèutiques ascendix a més de 49 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment total respecte al que es preveu el desembre de 2023 de 4,8 milions d'euros.
Optimització del patrimoni públic
D'altra banda, el Consell ha acordat la venda a la Universitat Politècnica de València (UPV) de l'antiga Casa dels Caramels per un import de 3,1 milions d'euros.
L'immoble, propietat de la Generalitat, ocupa una superfície total de 433 metres quadrats i es troba en el centre històric de València. Es tracta d'un dels immobles que el Consell havia inclòs en la seua relació d'actius a alienar a curt termini, amb la finalitat d'optimitzar el patrimoni públic, i desprendre's dels espais que es troben en desús.
En este sentit, Ruth Merino ha ressaltat que la venda d'este actiu és una mostra de la gestió eficient dels recursos públics que està realitzant este Consell com a via de captació d'ingressos per a la Generalitat, ja que es tractava d'un immoble al qual no se li estava donant ús i únicament estava generant despeses de manteniment.
Creació de centres docents
En l'àmbit educatiu, el Govern valencià ha aprovat els decrets de creació d'una escola d'Educació Infantil a Polop i dos instituts d'Educació Secundària a Calp i Canet d'en Berenguer.
En concret, l'Escola Infantil de Primer Cicle Ponoig, en el municipi de Polop, es crea amb dues unitats d'Educació Infantil de Primer Cicle i amb capacitat per a 26 llocs escolars.
Respecte a l'IES Les Salines de Calp, es dota de 20 unitats d'Educació Secundària Obligatòria, 6 de Batxillerat i 4 de Formació Professional (2 d'FP Bàsica i 2 d'FP Grau Mitjà). Este centre, quan estiga construït el nou edifici, tindrà una capacitat de 600 llocs escolars d'ESO, 210 de Batxillerat i 96 d'FP.
Per part seua, l'IES número 1 de Canet d'en Berenguer es dota amb 12 unitats d'Educació Secundària Obligatòria i 4 de Batxillerat, i tindrà una capacitat de 360 llocs escolars d'ESO i 140 de Batxillerat.
De la mateixa manera, el Ple del Consell ha aprovat dos convenis de col·laboració amb la Universitat de València i Politècnica de València, per a la creació d'una plataforma digital europea que facilite l'accés a imatges sobre el càncer i dades vinculades a esta malaltia.
Així, amb el suport de la Generalitat, estes institucions acadèmiques participen en el programa European Federation for Cancer Images (Eucaim), amb el qual s'impulsa una plataforma d'àmbit europeu per al desenvolupament d'eines d'intel·ligència artificial que puguen millorar el diagnòstic i el tractament d'esta malaltia.
Estos convenis, que sumen un total de 185.890 euros, finançaran una part de les activitats d'esta iniciativa, que compta amb el suport de la Comissió Europea i en la qual participen socis de 14 Estats membres de la Unió Europea.