La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha adjudicat per un import de 23 milions d'euros les obres de la residència per a persones majors dependents i habitatges tutelats a Montolivet i del complex d'atenció a persones amb malaltia mental crònica a la Torre, que s'inclouen en el Pla Convivint per a la ciutat de València.
Així ho ha anunciat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, que ha destacat que amb aquests projectes "arranca un pla sense precedents que té com a objectiu cobrir les faltes que la ciutat i la seua àrea metropolitana han arrossegat durant anys en matèria d'infraestructures socials públiques".
Mas ha ressaltat que, a través de "la construcció i també la reforma d'instal·lacions públiques que portaven anys i anys sense cap mena d'actuació, es prioritzen les necessitats i el dèficit de places públiques a València, especialment en relació amb l'atenció a les persones majors dependents i a les persones amb problemes de salut mental".
En concret, la Conselleria ha adjudicat el contracte per a l'execució de les obres d'una residència per a persones majors dependents i habitatges tutelats en el barri de Montolivet, per un import total de 10,5 milions d'euros, ha indicat la Generalitat en un comunicat.
D'altra banda, es destinaran prop de 12,5 milions d'euros a la construcció d'un complex d'atenció a persones amb malaltia mental crònica que se situarà en el barri de la Torre de València, que es convertirà en el primer centre residencial i diürn públic de salut mental a la ciutat.
Aitana Mas ha subratllat que totes dues actuacions "seguiran el nou model d'atenció residencial dissenyat per la Conselleria que intenta que els centres siguen el més semblants a una llar, en afavorir la convivència i l'àmbit relacional entre les persones que viuen en ella i seguir els aprenentatges extrets de la pandèmia per Covid-19".
PLA CONVIVINT 2021-2025
El Pla Convivint 2021-2025 inclou per a la ciutat de València un total de 21 actuacions en infraestructures socials que suposaran la posada en marxa de 500 places en centres públics per als col·lectius més vulnerables, amb una inversió de prop de 56 milions d'euros.
Així, amb la seua execució està previst que per primera vegada a la ciutat de València existisca un recurs públic de cada tipologia, que al seu torn seran centres de referència.
RESIDÈNCIA A MONTOLIVET
El centre residencial del barri de Montolivet disposarà d'un total de 92 places. D'elles, 64 seran places residencials per al que es construiran quatre mòduls amb 16 places cadascun d'ells. A més, la residència comptarà amb una unitat d'hospitalització amb capacitat per a huit persones.
El projecte contempla també, com a recurs de promoció de l'autonomia de les persones usuàries, la construcció de 10 habitatges assistencials amb capacitat per a 28 persones majors que comptaran amb els seus propis espais de convivència, terrasses enjardinades i accés directe des del carrer.
Com a novetat, aquest tipus d'habitatges està pensat a més per a famílies que es troben en diferents situacions de dependència, com a pares majors que tenen una filla o fill amb diversitat funcional i que troben en aquests recursos serveis concordes a les seues necessitats.
CEEM A la TORRE
Quant al complex de la Torre, aquest disposarà de 170 places de diferents tipologies per a l'atenció de persones amb malaltia mental greu, i s'edificarà en una parcel·la de més de 4.000 metres quadrats de la part nova de la pedania.
La construcció es dividirà en dos blocs: el primer estarà format per dos centres específics per a malalts mentals (CEEM) amb una capacitat de 40 places residencials cadascun d'ells, estructurades en mòduls de convivència.
Els CEEM són centres residencials comunitaris, oberts i flexibles, destinats a persones amb malalties mentals cròniques que no requereixen hospitalització. Presten un servei d'allotjament i rehabilitació, enfocant la seua actuació cap a la millora de l'autonomia personal i social d'usuàries i usuaris, i donant suport a la seua normalització i integració comunitària.
El segon bloc inclourà un centre de rehabilitació i integració social (CRIS) amb una capacitat de 70 places en la planta baixa. Aquest tipus de recurs ofereix serveis específics i especialitzats, en règim ambulatori, dirigits a persones amb malaltia mental crònica, i duen a terme programes de treball adequats a les característiques, necessitats i situació concreta de les persones usuàries.
Finalment, el complex de la Torre comptarà amb un centre de dia per a 20 persones que oferirà programes intensius de recuperació funcional i activitats estructurades d'ocupació del temps lliure.
Tot el complex estarà ben connectat amb l'entorn urbà i pròxim a serveis, com el centre de salut. En total, comptarà amb més de 10.000 metres quadrats construïts i àmplies zones exteriors, tant cobertes com al jardí.