Galvañ demana la col·laboració d'empreses i administracions per a garantir la seguretat del personal treballador davant de colps de calor

Guardar

Obrers treballant en les obres de la carretera de Montserrat a Torís
Obrers treballant en les obres de la carretera de Montserrat a Torís

El secretari autonòmic d'Ocupació i director general de Labora, Antonio Galvañ, ha ressaltat la importància de la col·laboració entre les administracions i les empreses per a garantir la seguretat del personal treballador davant dels accidents provocats pels colps de calor o l'exposició a les altes temperatures.

Galvañ ha fet estes declaracions en la Jornada d'Emergències davant de Colps de Calor organitzada per PowerCo i en la qual ha participat l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, així com l'Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (Invassat) i personal professional d'emergències i sanitari.

El responsable de Treball ha recalcat que cada vegada és més freqüent, en un context de canvi climàtic, l'exposició a altes temperatures i les onades de calor. "Davant d'això, les administracions i les empreses tenim el deure de previndre els riscos associats", ha declarat.

Així, ha recordat que el Reial decret 486/1997 (Disposicions mínimes de seguretat i salut en els llocs de treball) proposa que, davant de condicions climatològiques extremes en treballs a l'aire lliure, cal adoptar mesures preventives extremes, i es pot arribar a paralitzar els treballs durant les hores del dia en les quals concórreguen fenòmens meteorològics adversos, en els casos en què no puga garantir-se d'altra manera la deguda protecció de les persones treballadores afectades.

Galvañ ha recordat que l'any passat es van produir 23 accidents de treball relacionats amb l'exposició a les altes temperatures, dels quals un va resultar mortal. Així mateix, ha destacat que les dades confirmen l'evolució creixent d'este risc laboral.

En este sentit, ha detallat que en 2022 es van produir 21 casos, mentre que en 2021 hi va haver solament 3 accidents laborals per esta circumstància, la qual cosa deixa clar "l'ascens significatiu en el nombre d'incidents provocats per colp de calor".

El secretari autonòmic ha recomanat que tant empreses com personal treballador seguisquen les recomanacions de l'Invassat. Així, el portal de l'Invassat disposa una àrea específica destinada al risc d'altes temperatures, en la qual es poden trobar nombrosos recursos i criteris tècnics sobre la matèria.

Destacats