La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha sol·licitat al Ministeri de Justícia la creació d'onze nous jutjats i tres places de magistrats per a alleujar la càrrega de treball dels tribunals de la Comunitat Valenciana. Les noves unitats judicials se situarien en els partits de València, Alzira, Llíria, Sagunt, Sueca, Alacant, Elx, Nules i Quart. Així ho ha requerit en la seua intervenció en la Conferència Sectorial de Justícia del Govern amb les comunitats autònomes que se celebra aquest divendres a Avilés (Astúries).
Amb la proposta es pretén alleujar la càrrega de treball de l'Administració de Justícia de la Comunitat Valenciana la taxa de la qual de litigiosidad és del 118,5 per cent i acostar-la així a la mitjana nacional, que és del 116,5. Aquest augment de la planta judicial afectaria als partits judicials de València, Alzira, Llíria, Sagunt, Sueca, Alacant, Elx, Nules i posar en marca el Jutjat de Primera Instància i Instrucció 4 de Quart de Poblet l'entrada de la qual en funcionament va quedar en suspens al juny de 2011. En aquest sentit, la consellera ha recordat que aquestes noves unitats van a anar a partits judicials que estan "molt saturats de treball".
D'aquesta forma, la proposta de la consellera inclou, per a la província de València, la creació del Jutjat 5 de Violència sobre la Dona en la capital (que sorgeix de l'agrupació de jutjats especialitzats de València, Mislata i Quart de Poblet).
Aquesta concentració de jutjats es proposa també per a crear el de Violència sobre la Dona número 1 d'Alzira (que agrupa el de Carlet) i el número 1 de Sueca (que assumeix el de Catarroja). Se sol·licita, a més, la creació de tres jutjats de Primera Instància i Instrucció per a Llíria (el 8) i Sagunt (el 7), així com la dotació d'una plaça de magistrat per a la Sala d'Apel·lacions del Tribunal Superior de Justícia i altres dues més per a les seccions 9 i 10 de l'Audiència Provincial.
Per a Alacant, la sol·licitud inclou l'engegada del Jutjat de Violència sobre la Dona número 3 (que assumiria la demarcació de Sant Vicent del Raspeig) i la creació del Jutjat penal 11 amb competència exclusiva sobre Violència sobre la Dona.
D'igual manera, el nou Jutjat sobre aquesta matèria d'Elx (el número 2) agruparia també la demarcació de Novelda. La proposta d'ampliació de planta judicial en la província d'Alacant es completa amb la petició del Jutjat contenciós administratiu número 2 per a la capital il·licitana.
Finalment, per a la província de Castelló, se sol·licita la creació del Jutjat de 1ª Instància i Instrucció número 6 de Nules.
La consellera ha posat l'accent principalment en la seua proposta d'agrupar jutjats especialitzats en Violència de Genere "que ha sigut consensuada amb la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia" perquè "no podem consentir que hi haja una justícia de primera i una altra de segona" en referència al fet que les víctimes del terrorisme masclista no reben igual atenció en un jutjat especialitzat que en un altre ordinari.
Pla d'Igualtat i Eficiència Energètica
Un altre dels punts que s'han tractat en la Conferència Sectorial ha sigut el futur esquema comú a totes les autonomies per a l'elaboració de plans d'Igualtat. La consellera ha explicat que la Comunitat Valencià "compte ja amb un Pla d'Igualtat des de 2017" que, de fet, "està en revisió pel que s'ha sol·licitat a les organitzacions sindicals que facen propostes que s'inclouran en la segona edició de la iniciativa".
En aquest sentit, Bravo ha proposat que en l'esquema comú s'incloga la possibilitat d'intermovilidad administrativa "com ja existeix a la Comunitat Valenciana" per a les dones víctimes de violència de gènere que ho necessiten.
D'altra banda, en la Conferència s'ha tractat el repartiment de fons per a renovació i modernització tecnològica de l'Administració de Justícia dels quals la Comunitat rebrà al voltant de 36,1 milions d'euros.
Així, la consellera ha explicat que a la Comunitat Valenciana "ens trobem en ple procés de desenvolupament de la nova eina de gestió processal, Just@cv" i ha recordat que la Conselleria de Justícia ja ha invertit en els últims anys més de 38 milions d'euros en modernització tecnològica que, entre altres coses, ha permés la celebració de més de 25.000 judicis telemàtics.
Finalment, la consellera ha lamentat que l'Administració de Justícia no haja rebut fons europeus Next Generation per a millorar l'eficàcia energètica dels edificis judicials, com sí ha ocorregut en altres àrees.
De fet, ha recordat "els bons resultats" que han donat iniciatives com el Programa Jessica o els Fons Feder que, en el cas de la Comunitat Valenciana, han permés aconseguir una inversió de 18,2 milions d'euros per a dur a terme 65 projectes en 27 immobles de manera que, en dos anys, el 70 % del parc immobiliari judicial valencià "serà sostenible".