La Formació Professional es consolida com una de les millors opcions de futur. I és que la seua alta inserció laboral, basada en una metodologia que aposta per la formació pràctica i adaptada a les necessitats de les empreses, l'han convertida en una de les primeres eleccions de l'alumnat. De fet, com apunten des d'ILERNA, centre de Formació Professional, "de cara al futur, l'FP oferix un panorama prometedor, ja que no sols s'espera que es generen quatre milions d'ocupacions durant la pròxima dècada; sinó que, en 2025, la meitat de les ofertes d'ocupació seran cobertes amb estudiants d'esta modalitat".
Davant este escenari, la Generalitat Valenciana no ha volgut quedar-se arrere, i ha dut a terme una potent transformació de la Formació Professional de la Comunitat Valenciana per al curs 2024-2025. De fet, com assenyalava el conseller d'Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, "estem davant un moment històric. L'FP passa d'un tradicional enfocament centrat en el lloc de treball a un molt més ampli centrat en el camp professional. L'FP ja no és una segona opció, ni la germana xicoteta de ningú".
I és que la revolució que el govern valencià està duent a terme en la Formació Professional demana potenciar les pràctiques en empreses i apostar per l'orientació laboral per a evitar duplicitats que es traduïsquen en "cadires buides" en diferents graus. A més, un altre dels grans canvis està relacionat amb el model d'ensenyament. De fet, a partir del pròxim curs escolar, s'implantarà un únic sistema d'FP que abastarà els cicles formatius i la formació per l'ocupació que depenia de Labora.
Així, recalca el conseller Rovira, "tindre un únic sistema d'FP permetrà que cada persona puga continuar creixent i formant-se al llarg de tota la seua vida, basat en el catàleg nacional d'estàndards de competència que integra els dos sistemes anteriors". Per a això, s'establixen cinc nivells: un més baix que permetrà tindre acreditacions parcials de competència, en el qual qualsevol treballador podrà completar la seua formació amb cursos de 30 a 60 hores; un altre similar als certificats de professionalitat; i, finalment, els graus bàsic, mitjà i superior en els quals serà "molt més fàcil accedir de l'un a l'altre".
D'esta manera, l'equació de formació i ocupació busca garantir l'èxit en la inserció laboral. Un punt de vista que també compartixen des d'ILERNA perquè, com asseguren, "els ocupadors busquen, cada vegada més, perfils amb experiència pràctica i habilitats directament aplicables al lloc de treball, ja que faciliten una integració ràpida i eficient en l'entorn professional".
Així mateix, des del centre de Formació Professional volen deixar clar que optar per esta modalitat ja no és per als qui no arribaven a la universitat, sinó tot el contrari. "Este model permet accelerar l'inici de les carreres professionals de l'alumnat, aconseguint salaris competitius. De fet, els professionals que es van decantar per l'FP gaudixen d'una remuneració mitjana pròxima als 20.000 euros anuals, la qual cosa demostra que la Formació Professional oferix una combinació de ràpida inserció laboral i salaris adequats".
Les empreses es convertixen en formadores
Per al curs 2024-2025, la Comunitat Valenciana disposarà de dos tipus d'FP Dual. D'una banda, l'FP Dual general amb 100 hores pràctiques en el primer curs i 400 hores pràctiques en el segon sense relació laboral amb l'empresa, malgrat la cotització de l'alumne.
D'altra banda, estarà l'FP Dual intensiva en la qual l'alumnat alternarà treball i formació en empreses amb entre 750 i 1.000 hores de formació laboral de les 2.000 que s'impartixen en el cicle. En esta modalitat, existix un model de beca en el qual les empreses podran contractar l'alumnat amb un contracte d'alternança, cobrant entre 5 i 7 euros l'hora.
"Amb este canvi, les empreses es convertixen en formadores: a partir del primer curs, tots els alumnes xafaran l'empresa i tindran un contacte real amb l'entorn de treball. Ens ho demanaven els alumnes, i així ho hem implementat per al pròxim curs escolar", ha ressaltat la directora general d'FP, Marta Armendia.
Nous cicles formatius
Finalment, cal destacar que els centres de Formació Professional comptaran amb nous cicles formatius i cursos especialitzats. Així, entre les novetats es troba el cicle de Seguretat a Alacant i Elda; el d'Aeronaus pilotades de manera remota-drons (Novelda i Castelló); Ciberseguretat en entorns TIC (Castelló, Torrent, Alcoi, Almoradí); Intel·ligència Artificial i Big data (Alcoi i Almoradí); i Desenvolupament de videojocs (Alberic).
En el cas del grau superior, s'incorporen els següents cicles: Redacció de continguts digitals per a màrqueting i Mobilitat segura i sostenible (Cheste), Posicionament en cercadors i Auditoria Energètica (Monforte del Cid) i Modelatge i informació en la construcció (València).
En el Grau Mitjà, s'afegirà el cicle d'Aprofitament i Conservació del Medi Natural (Segorbe i Buñol); mentre que en el Grau Bàsic, s'incorpora Accés i conservació d'instal·lacions esportives (Orihuela, Xàtiva, Onda i Vila-real), Agro-jardineria i composició floral (Crevillent) i Arranjament i reparació de productes tèxtils (Alcoi i Benidorm).