Política

Fiscalia passa de demanar 21 a quasi 3 anys de presó per a Serafín Castellano després de reconéixer els fets imputats

1 minut

Serafín Castellano

La Fiscalia Anticorrupció ha rebaixat de 22 anys a 2 anys i 7 mesos de presó la petició de condemna per a Serafín Castellano, exdelegat del Govern en la Comunitat Valenciana i exconseller de Governació del PP, després que haja reconegut els fets que se li imputen en el juí pel conegut com a 'càrtel del foc'.

El representant del Ministeri Públic ha explicat que les converses prèvies amb la defensa dels acusats s'han saldat amb el reconeixement dels fets per part tant de Castellano com d'altres 11 acusats.

Durant la seua declaració en el juí, el fiscal li ha recordat a Castellano que "ha reconegut, amb l'assistència del seu lletrat, tots els fets de l'escrit d'acusació del Ministeri Fiscal". "Sí, ratifique tots els escrits", ha apuntat.

Els únics acusats que han descartat reconéixer els fets imputats i negociar una rebaixa de les penes han sigut Rubén Mariano García; l'exgerent de l'empresa Avialsa Francisco Antonio Alandí; l'excoordinador del servici contra incendis Vicente Bosca; i el responsable de la Divisió Operativa de la Direcció General d'Emergències i Seguretat de la Generalitat de Catalunya Manuel Bosch.

Cal destacar que, a pesar que l'instructor va proposar jutjar a 17 persones, tan sols 16 s'asseuen en el banc dels acusats després de la mort de Fernando Espejo l'any passat.

Estes conformitats han suposat la rebaixa de la petició de condemna per part de la Fiscalia per a Castellà, entre altres, dels 21 anys inicials fins als dos anys i set mesos de presó. La Fiscalia li imputava inicialment la comissió de delictes de falsedat en document públic, delicte continuat de suborn, prevaricació, malversació i associació il·lícita.

"La defensa d'este acusat, quasi imminent, pràcticament en el juí, quasi no, amb el juí damunt, ha sigut la que ha manifestat al Ministeri Fiscal la voluntat de reconeixement concloent", ha detallat el fiscal.

CONTRACTES PER A EXTINGIR INCENDIS

Cal recordar que el jutge instructor va proposar jutjar en 2022 al 'càrtel del foc' pels presumptes tripijocs en contractes per a l'extinció d'incendis.

En l'acte pel qual la Sala penal va confirmar el processament dels encausats, el novembre de 2022, recordava que el jutge instructor, en processar a un conjunt de persones entre empresaris de la navegació aèria, autoritats o funcionaris, va descriure pràctiques "amb ànim de lucre" per a "alterar els termes de la normal concurrència en els processos de contractació i adjudicació pública", corrompent mitjançant presumptes suborns.

El fiscal subratllava en el seu escrit que els acusats, en el període comprés entre 1999 i, almenys, 2018, en relació amb l'activitat de contractació del sector públic en l'àmbit de la navegació aèria, fonamentalment en el de l'extinció d'incendis forestals afectant als interessos generals, van desenrotllar múltiples conductes il·lícites.

REGALS VINCULATS A LA CAÇA

Va ser el juny de 2022 quan el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castelló, ja jubilat, va explicar que els integrants del 'càrtel del foc' haurien actuat indegudament incrementant el gasto en favor de les persones i empreses concertades; permetent pròrrogues o modificacions contractuals; aprovant facturacions, o afavorint a determinades persones i entitats.

Només a l'ex alt càrrec valencià, i sense que això esgote tots els obsequis entregats, se li van realitzar, segons va concretar el jutge i prenent únicament en compte l'àmbit de les activitats cinegètiques, regals per import no inferior a 163.736,02 euros.

Els empresaris i les seues companyies s'haurien repartit geogràficament el mercat de la contractació pública en el sector, així com els procediments concrets de contractació, fins i tot mitjançant progressives reunions en les quals preestablien quines societats concorrerien, en quines zones d'influència i les successives compensacions i liquidacions econòmiques dins del propi càrtel.

García Castelló va destacar que estos presumptes tripijocs s'haurien produït no sols a Espanya sinó també en altres països, així com que a vegades haurien propiciat que algun concurs quedara desert, generant-se així un increment posterior del preu de licitació en el procediment negociat sense publicitat.

I va precisar que, segons els informes de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat (IGAE), només a la Comunitat Valenciana, on s'han constatat les principals infraccions, amb subjecció a l'exclusiva concurrència d'AVIALSA --vinculada a l'investigat principal, Vicente Huerta Domínguez-- i ocasionalment UTES en les quals s'integraven altres investigats, entre 1999 i 2017 es van concertar contractes per un total de 151.585.386,22 euros.

XARXA CLIENTELISTA

La presumpta corrupció dels funcionaris i autoritats intervinents en estos processos de contractació es feia amb el lliurament d'obsequis o regals, la qual cosa hauria derivat en "una sistemàtica actuació de generació d'actituds clientelistes en l'àmbit de l'administració intervinent en el sector".

En concret, segons el jutge, s'ha comprovat que, en l'àmbit contractual de la Comunitat Valenciana i Catalunya, el grup d'entitats o societats vinculades amb AVIALSA va realitzar per diversos mitjans, en favor de funcionaris o autoritats, lliuraments de metàl·lic o regals com a vehicles, caceres, armes de foc i accessoris, rellotges i joies o estades en establiments hotelers.

Per al llavors titular del Jutjat Central d'Instrucció Número 6, els fets podrien constituir delictes de suborn; organització criminal; alteració de preus en concursos o contractació pública; falsedat documental; malversació de cabals públics; prevaricació; associació il·lícita, negociacions prohibides a funcionaris públics; i tràfic d'influències i exaccions il·legals.