Política

FGV ja té protocol d'actuació en casos d'assetjament o agressió sexual

Arcadi España ha destacat que amb aquesta iniciativa s'avança per a garantir un transport segur per a totes les dones

1 minut

metro-25N

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha presentat el procediment d'actuació en possibles casos d'assetjament o agressió sexual a viatgeres de Metrovalencia i TRAM d'Alacant, un protocol que ja estava aplicant-se en l'empresa pública i que ara s'ha documentat per a continuar avançant en protecció.

L'objecte d'aquest document, elaborat per Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), és descriure el procediment d'actuació a seguir quan es té coneixement d'un cas d'assetjament o agressió sexual a viatgeres en les instal·lacions, trens i tramvies. A més, en aquest document es recullen les principals línies de millora per a la prevenció i tractament de les agressions sexuals.

El conseller ha explicat que "les persones usuàries d'FGV són majoritàriament dones, un 66,2% a València i el 64,5% a Alacant són dones, per la qual cosa dissenyar un transport públic segur és una necessitat essencial per a totes les dones i nenes, de manera que puguen exercir el seu dret a la llibertat de moviment sense cap temor".

Arcadi España ha realitzat aquest anunci després de mantenir una reunió amb la directora gerent de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), Anaïs Menguzzato, i els responsables de Seguretat i Igualtat de l'empresa pública, que han participat en l'elaboració d'aquest document.

Després de la reunió, Arcadi España ha exposat que "el nombre de denúncies de casos d'assetjament sexual registrades per FGV és baix, tan sols 2 en 2020 i 2 en 2019, la qual cosa no vol dir que no es produïsquen i que no hi haja una necessitat d'actuar contra aquesta mena d'agressions i facilitar que es denuncien".

Juntament amb aquesta iniciativa, en la reunió s'han abordat també les propostes amb les quals FGV se suma un any més a la celebració del pròxim 8 de març, Dia Internacional de la Dona.

Procediment d'actuació

FGV estableix que qualsevol cas d'assetjament o agressió sexual ocorregut en les seues instal·lacions s'ha de comunicar al Coordinador/a de Seguretat en el Lloc de Comandament perquè puga contactar amb les Forces de Seguretat de l'Estat, en cas de necessitat.

El o l'agredida o qualsevol altra persona que conega l'agressió pot contactar amb una anomenada al 112 o als telèfons d'Atenció al Client de Metrovalencia, 900 46 10 46, i TRAM d'Alacant, 900 72 04 72.

També es pot avisar als Vigilants de Seguretat o a qualsevol agent d'FGV que es trobe en les instal·lacions, així com donar un avís des dels intèrfons de les estacions i parades.

Rebut l'avís, la persona coordinadora de Seguretat enviarà a una parella de vigilants al lloc dels fets per a acompanyar a la dona agredida. Si fos necessari o convenient li oferiran la possibilitat de desplaçar-se a un millor lloc al qual l'acompanyaran. Si l'agressor es troba en el lloc dels fets, s'esperarà a l'arribada de les forces de Seguretat de l'Estat.

De cada cas s'emplenarà un comunicat d'incidències amb la màxima informació possible i, si l'agressió s'ha produït a l'interior de les instal·lacions, trens o tramvies i en el lloc dels fets hi ha càmeres, es descarregaran les imatges gravades, que es posen a la disposició del seu lliurament per requeriment policial o judicial.

Aquest procediment es gestiona pel Servei de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil d'FGV, en col·laboració amb l'empresa de seguretat adjudicatària del servei de vigilància, que està elaborant, a més, un programa formatiu relatiu a assumptes de violència de gènere per a impartir durant el 2021 a tot el seu personal.

Pla de millora

FGV acompanya aquest procediment d'un pla de millora centrat en instal·lacions, procediments, persones i canals de difusió per a facilitar la denúncia o eliminació d'aquesta mena d'agressions.

Al seu torn, per a escometre aquest pla de millora es reforçaran també els punts forts existents actualment, com la xarxa de càmeres de seguretat en accessos, estacions, trens i tramvies; les labors de vigilància que realitza el personal de Seguretat; i l'atenció des dels telèfons d'atenció a les persones usuàries, xarxes socials i intèrfons.

Aquest pla de millora inclou dissenyar les noves instal·lacions i realitzar la inspecció i millora de les existents amb perspectiva de gènere; millorar els procediments d'actuació davant una denúncia o coneixement d'algun cas; formar i informar els qui presten servei en FGV; i utilitzar els múltiples canals existents com a altaveus de denúncia i sensibilització a la ciutadania i com a avís a agressors que estan sent vigilats.

Formació en Igualtat

D'altra banda, en aquesta sessió de treball s'ha avançat que, com a part dels objectius del 4t Pla d'Igualtat, s'han començat a impartir cursos de formació en matèria d'igualtat. Des del 15 de gener i fins al 30 de maig de 2021, més de 1.000 treballadores i treballadors realitzaran un curs específic en aquesta matèria de 3 hores.

Aquest és el primer curs que s'imparteix a la plantilla d'FGV en aquesta matèria i l'objectiu és introduir conceptes bàsics d'igualtat d'oportunitats entre dones i homes; la desigualtat en el repartiment de temps de treball; cura i oci, els estereotips sexistes; la divisió sexual del treball; la infrarepresentació laboral femenina; la bretxa salarial, etc. i conceptualitzar i sensibilitzar sobre la greu xacra social que suposa la violència contra les dones en totes les seues formes.

'Les xiques no perden el tren'

Com a part de les activitats programades, FGV ha produït el curtmetratge documental 'Les xiques no perden el tren', dirigit per Paqui Méndez i amb participació d'una àmplia representació de treballadores de l'empresa pública.

Aquesta producció aborda els detalls relatats per diferents protagonistes sobre la incorporació de la dona a un sector laboral tan masculinitzat com el ferroviari, sent FGV el marc de les experiències que es mostren.

El documental, dirigit per la directora Paqui Méndez, es presentarà oficialment divendres que ve 5 de març de manera presencial en el MUVIM (Museu Valencià de la Il·lustració) i, de manera paral·lela, en 'streaming'. A més, està prevista la seua emissió en À Punt el diumenge 7 de març.

Altres propostes

Al seu torn i com en anys anteriors, FGV ha previst que durant aquesta mateixa setmana en estacions i xarxes socials de Metrovalencia i TRAM d'Alacant es done visibilitat a frases i missatges per a conscienciar sobre el paper de la dona.

A més, s'han instal·lat cartells commemoratius, realitzats per l'Institut dels Dons, en diferents estacions de València i Alacant.

Finalment, en la seu d'FGV a València Sud s'homenatjarà a totes les treballadores de l'empresa pública amb una petita exposició de fotografies i documents sobre la labor de les dones en el ferrocarril i la seua evolució.