La DANA seguix molt present als pobles valencians. Així, a més del paquet d'ajudes que va aprovar la Generalitat Valenciana per als damnificats, ara el govern autonòmic ha anunciat que bonificarà el cobrament de les taxes d'aigua i residus que gestiona de manera directa a tots els ciutadans afectats per les inundacions.
Així s'ha acordat després de la reunió del Centre de Coordinació Operatiu Integrat (CECOPI), que ha pactat per unanimitat sol·licitar que se suspenguen tots estos cobraments gestionats per les diferents administracions i les empreses operadores.
L'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE) i Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana (EPSAR) ja han començat a gestionar els treballs per a dur a terme esta mesura al costat del personal de la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori.
La bonificació oficial d'estos cobraments es materialitzarà en un decret que serà aprovat en els pròxims dies. D'altra banda, des de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme s'han posat en contacte amb les companyies subministradores de llum i gas per a interrompre o bonificar el cobrament d'estos rebuts.
Efectius d'emergència continuen treballant
En este moment, sobre el terreny estan desplegats més de 2.100 Bombers de 40 organismes i 7.800 militars. A més, en l'àmbit de la seguretat ciutadana, Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, en estos moments hi ha un total d'efectius 6.000 de Policia Nacional i Guàrdia Civil, més de 500 efectius de les diferents policies locals i un centenar d'efectius de la Policia de la Generalitat.
La prioritat continua sent la fase de cerca de possibles víctimes, especialment en la zona del riu Magre, la Rambla del Poyo a més de la desembocadura del Túria i l'Albufera. Així mateix, es continua avançant en la retirada de residus, estris i vehicles, acovardisques d'aigua, revisió d'estructures d'edificis, llits, carreteres i vies fèrries, així com en la restauració de serveis com les instal·lacions de distribució d'aigua, electricitat i gas.
Per zones:
- Aldaia, Alaquàs i Torrent, ja no queden acovardisques importants en el nucli urbà, hi ha tres passos subterranis que encara cal buidar i alguns accessos de carrers bloquejats
- A Picanya i Paiporta ja no queden a penes acovardisques en el cas urbà i es treballa en tres passos inferiors bloquejats, a més d'en la retirada d'estris i residus de les vies públiques.
- A Benetússer, Sedaví i Llocnou, els treballs s'estan centrant en grans acovardisques en el centre comercial MN4 i l'Hotel Albufera.
- Quant a Catarroja i Albal ja no hi ha acovardisques en els nuclis urbans i s'ha buidat el 60% de les vies. També es treballa a recuperar l'accés a un barri interior que roman bloquejat.
Restriccions a la mobilitat
S'ha decidit prorrogar 48 hores més el decret que regula les restriccions de circulació davant la necessitat d'utilitzar maquinària pesant per a aprofundir en les labors dels equips d'emergència. Així, els municipis que es veuran afectats per estes restriccions són Aldaia, Alaquàs, Picanya, Sedaví, Paiporta, Benetússer, Alfafar, Massanassa, Catarroja, Albal i Beniparrell. Les mesures són les mateixes que s'han aplicat fins ara.
D'esta manera, les carreteres amb restriccions són les següents:
- V-31, excepte entrada i eixida de València
- V-30, des del pont fins als accessos a l'A3
- CV-33, entre Albal i Torrent
- CV-36, entre València i el bypass
- C136, en l'accés sud a Torrent
- CV-400, entre València i Albal
- CV403, entre Xirivella i Torrent
- CV-407, entre Picanya i Sedaví
- CV-410, entre Alaquàs i el Centre Comercial Bonaire
- Camions amb origen i destinació a València i a l'àrea metropolitana, només podran circular de 22.00 a 07.00 hores, excepte vehicles amb carregament d'emergència.