El Parlament Europeu ha donat este dimecres el vistiplau definitiu a la revisió del pla per a la xarxa transeuropea de transport (RTE-T) que planteja completar els principals projectes transfronterers com la línia d'alta velocitat Lisboa-Madrid per a 2030, el corredor per la façana Atlàntica o el corredor Mediterrani des d'Algesires a Budapest.
Este pla, negociat durant la Presidència espanyola del Consell de la UE, se centra en particular en carreteres, ferrocarrils, ponts i túnels transfronterers amb l'objectiu d'eliminar colls de botella i abordar connexions pendents abans de 2030 i ha tirat avant amb 565 vots a favor, 37 vots en contra i 29 abstencions.
Este nou reglament ha sigut aprovat amb el vot en contra del PP espanyol, que s'ha quedat pràcticament només en el grup popular. També han rebutjat el pla els eurodiputats de Vox i d'Unides Podem.
El PP ha justificat la seua negativa al pla al·legant que "perjudica" a Espanya i no té en compte les esmenes 'populars' per a "vertebrar les necessitats d'infraestructura d'Espanya". "La Presidència espanyola tenia altres prioritats i no ha aconseguit l'objectiu de mantindre la posició aconseguida pel Parlament Europeu tan important i necessària per a Espanya", ha enlletgit l'eurodiputat del PP, Pablo Arias, que subratlla que el pla no impulsa trams com Granada-Motril, el tram Sevilla-Huelva-Faro o la reobertura de la Ruta de la Plata per a mercaderies i passatgers.
Al seu juí, la Presidència espanyola "ha prevalgut de nou vendre una foto per haver aconseguit un mal acord", afirmant que la intenció és "vendre la Presidència Espanyola com a èxit, quan sabem ha sigut un fracàs".
"Una vegada més, el PP es posiciona en contra d'un acord que és positiu i prioritari per als interessos d'Espanya", ha criticat la parlamentària socialista, Isabel García Muñoz, qui ha defés que el pla servirà per a executar a temps les connexions amb França una cosa "imprescindible perquè la resta de la xarxa de transport espanyola funcione al seu màxim potencial". "No s'entén que el PP espanyol haja votat en contra dels interessos del nostre país", ha defés l'eurodiputada.
Des de les files d'IU expliquen a Europa Press que el pla malgrat fomentar el transport ferroviari suposa "reforçar la liberalització en el sector i prioritzar des de les institucions europees grans infraestructures utilitzant fons que haurien d'anar destinats a objectius de cohesió més necessaris". Així assenyalen la falta de connexions de regions com Extremadura o la falta d'inversió en trens de proximitat o de mitjana distància.
L'actualització del pla planteja una xarxa de ferrocarrils, carreteres, vies navegables interiors i rutes de transport marítim de curta distància connectades a través de ports i terminals en tota la UE. Entre els principals projectes figura la línia ferroviària d'alta velocitat entre Lisboa i Madrid que unisca totes dues capitals en menys de 4 hores. Els principals projectes han d'estar finalitzats abans de 2030, segons el pla aprovat per l'Eurocambra, a fi de comptar amb un desplegament d'infraestructura ampli per a finals de 2050.
Així mateix, establix que els ferrocarrils de la xarxa bàsica de la RTE-T estiguen electrificats, circulen a 100 km/h en el cas del transport de mercaderies i travessen les fronteres interiors de la UE en menys de 25 minuts de mitjana a la fi de 2030. Una velocitat mínima de 160 km/h hauria de convertir-se en la norma als trens de passatgers a partir de finals de 2040.
D'esta manera, el pla busca fer realitat que el ferrocarril competisca amb el transport per carretera, ha explicat la ponent popular Barbara Thaler. "Correspon ara a la Comissió garantir que els estats membres complixen les seues obligacions i pressionar-los si no fan el necessari", ha subratllat.
El pla té en compte també la mobilitat militar per a construir o millorar infraestructures. L'Executiu europeu haurà de realitzar a més un estudi sobre moviments a gran escala acordats amb poca antelació en tota la UE, a fi de facilitar la planificació de la mobilitat militar.
PSPV CRITICA AL PP PER VOTAR EN CONTRA
En la Comunitat Valenciana, la portaveu socialista d'Infraestructures en Les Corts, María José Salvador ha criticat que el Partit Popular "torna a votar en contra del corredor Mediterrani" a Brussel·les: "El PP ha votat en contra dels interessos dels valencians i valencianes com ja ho van fer en 2012 amb la ministra Ana Pastor, un moment en el qual no es va prioritzar el corredor mediterrani per a incorporar-lo en la xarxa transeuropea de transports".
En eixe sentit, Maria José Salvador ha preguntat a Mazón "on està el PP de la Comunitat Valenciana quan toca defendre els interessos de la nostra terra" i ha recordat a Mazón que hui els seus companys de partit "han votat també en contra de la connexió amb l'aeroport d'Alacant abans del 2030": "Què ha de dir de tot això?", ha assenyalat. A més, Maria José Salvador ha criticat que el PP "demana urgència per a executar la variant de Torrellano, que és prioritària en la xarxa transeuropea transport, i a Brussel·les voten en contra".
La dirigent socialista ha destacat també que "afortunadament" hui s'ha fet "un pas clau per a avançar en la mobilitat i en la connectivitat sostenible a Europa" perquè "el PP espanyol ha sigut irrellevant i esperem que a partir de les pròximes eleccions ho siga encara més perquè no puguen frenar projectes transcendentals per a la Comunitat Valenciana i per a Espanya".