Política

"Este 2024 es licitaran els primers 1.500 habitatges del Pla Viu"

La vicepresidenta Susana Camarero ressalta que "el problema de l'habitatge no és d'ara, sinó fruit de la inacció del Botànic en huit anys"

1 minut

Edificis d'habitatges a València. Imatge: Xisco Navarro

Són moltes les entitats i col·lectius veïnals que fa temps que denuncien la situació insostenible que es viu en la gran majoria dels barris de la ciutat: un creixement exponencial d'apartaments turístics, que no sols han encarit el preu de l'habitatge expulsant als veïns, sinó que han creat problemes de convivència; lligat a l'augment desorbitat dels preus del lloguer el que dificulta, especialment als joves, l'accés a un habitatge digne.

Davant este escenari, València serà l'epicentre, esta setmana, de dues protestes veïnals que demanaran una regulació efectiva i un major control sobre els apartaments turístics. És el cas de la convocada pels veïns del carrer José Roca Coll per a este dijous, dia 17 d'octubre, a les 19.00 hores, on es crearà una cadena humana per a exigir a l'Ajuntament de València que frene la construcció de 24 pisos turístics en els baixos comercials d'un bloc d'edificis en la zona de Nou Patraix; i de la manifestació convocada per la plataforma 'València no està en venda', que serà el dissabte, 19 d'octubre, a les 18.00 hores, des de les Torres de Serrans.

Esta última convocatòria pretén ser multitudinària, ja que no sols participen els col·lectius Acció Cultural del País Valencià, Assemblea Feminista, Associació Inquilins Vivenda Pública, Ca Revolta, Cabanyal Horta, Comissió Ciutat Port, CSN, Cuidem La Raïosa, El Bac, EntreBarris (Assemblea de Barri de l’Olivereta, Cuidem Benimaclet, CSOA L’Horta, La Saïdia Comuna y Veïnat en Perill d’Extinció), Independent, Informació Obrera, Joves d’Acció Cultural, Joves de Russafa, Koordinadora de Kolectivos del Parke Alcosa, La Mataobras, Maricuir, Mi pisito imposible, PAH València, Per L’Horta, Plataforma per Russafa, Sindicat d’Habitatge i Teixint Patraix; sinó que s'han sumat els partits de l'oposició.

Tant el PSPV-PSOE com Compromís han encoratjat a la ciutadania a sumar-se a esta manifestació – després de la marxa multitudinària que va tindre lloc el cap de setmana passat a Madrid – que reivindica "una regulació efectiva del lloguer i de la compravenda d'habitatge; un parc d'habitatge digne i sense caducitat mitjançant l'aprofitament dels immobles existents; la prohibició dels apartaments turístics; el cessament de l'entrada de creuers; i una normativa que regule la distribució d'allotjaments destinats al turisme".

Veïns de La Saïdia protesten front a les Torres de Serrans contra la turistificació

Com apuntava el síndic socialista en Les Corts, José Muñoz, "ha de ser històrica". Així, criticava que "des que es va anunciar el Pla Viu per a la construcció d'habitatge públic, fa sis mesos, els ajuntaments han cedit un total de zero metres quadrats a la Generalitat. Mazón no pot seguir de perfil davant el problema d'accés a l'habitatge". Per això, Muñoz ha acusat el president de la Generalitat de no aplicar la Llei estatal d'Habitatge per a limitar els lloguers i fixar zones tensades, i li ha instat a decidir "si està del costat dels especuladors o de la gent normal que necessita una política valenta".

"En 8 anys, el Botànic va construir zero habitatges socials"

La vicepresidenta de la Generalitat i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, no sols ha recordat que "durant els huit anys del Govern del Botànic es van construir zero habitatges socials", sinó que ha criticat que el síndic socialista en Les Corts cride a la participació "en una manifestació com les del passat cap de setmana a Madrid i Barcelona en les quals la mateixa ministra d'Habitatge encoratjava a no pagar els lloguers. Què és el que es pretén?", ha preguntat Camarero.

Així, com a contraposició al Botànic, la vicepresidenta ha assenyalat que per a l'actual govern valencià el problema de l'habitatge "és un tema molt seriós". En este sentit, ha posat en valor les accions que s'han impulsat, com el Pla Viu al qual, en menys d'un any, ja s'han adherit 260 ajuntaments de tots els colors polítics per a construir habitatge públic. De fet, ha avançat que "abans que acabe l'any, s'haurà licitat els primers 1.500 habitatges dels 10.000 programades".

Així mateix, ha recordat que, en els últims tres mesos, la Generalitat ha avalat més de 256 operacions per valor de dos milions d'euros per a facilitar l'accés dels joves de la Comunitat Valenciana al seu primer habitatge; i s'ha aprovat la reserva del 40% dels habitatges de nova construcció per als joves i amb un preu per sota del mercat.

La vicepresidenta del Consell i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero

Les "mesures" de Sánchez

Finalment, la vicepresidenta del Consell, Susana Camarero, ha posat en dubte les mesures anunciades pel president del Govern, Pedro Sánchez. En este punt, ha recalcat que "ha quedat demostrat el fracàs d'unes polítiques com la Llei d'Habitatge, que no sols dona més seguretat jurídica als okupes, sinó que ha quedat demostrat que en aquelles comunitats on s'han topat els preus del lloguer, com Catalunya, 21.000 habitatges han eixit del mercat i el preu de l'habitatge ha pujat en un 12,7% en els pisos més barats".

A més, ha apuntat que "l'única resposta a este drama social que vivim ha sigut el bo de lloguer jove de Sánchez que no ha augmentat ni un sol euro en els últims anys". Davant això, ha continuat Camarero, "el govern de Carlos Mazón ha incrementat esta ajuda amb 9 milions d'euros perquè arribe a més joves. Som l'única comunitat autònoma, juntament amb Catalunya, que hem posat fons propis aconseguint que es beneficien 5.640 joves".

Camarero ha instat els partits de l'oposició que es deixen de "partidismes. El problema de l'habitatge en un assumpte d'estat, i així hauria de ser tractat. Des d'ací, els demane que es posen del costat del govern valencià, que ens ajuden al fet que els seus ajuntaments cedisquen sòl perquè el Pla Viu siga tot un èxit i que ens ajuden a demanar fons europeus en comptes d'encoratjar mobilitzacions quan ni van fer ni van deixar fer res en huit anys; perquè tothom sap que el problema de l'habitatge no ve dels últims mesos, sinó de la inactivitat que s'ha produït en els últims anys", ha conclòs la vicepresidenta i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge.