Política

Es formalitza el Consell de l'Horta, "tercera pota" de la Llei d'Horta, amb més d'11.000 Ha protegides

El Consell reuneix sota una entitat Ajuntaments, Diputació, Conselleria, associacions i veïns per a tractar d'aplicar els objectius del Pla Agrari de l'Horta i la seua protecció

1 minut

0730 Agromuseu de Vera 1

"És un exemple transparent i participatiu", ha assenyalat Mireia Mollà. La Consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica -resumit com Medi Ambient-, ha signat al costat de l'Alcalde de València, Joan Ribó, i el President de la Diputació, Toni Gaspar, la posada en marxa del Consell de l'Horta. Una entitat que també des del col·lectiu Per l'Horta esperaven com a 'valedor' que es complisca la Llei de l'Horta.

El desembre de 2018, en el mateix enclavament que aquest matí, l'Agromuseu de Vera, ja es va presentar el projecte i les funcions que aquest havia de tindre: elaborar un Pla de Desenvolupament Agrari de l'Horta aprovat pels 44 municipis de les comarques, adquirir béns -immobles o no- per a complir amb diverses finalitats de protecció... Fins i tot, prestar serveis d'assessorament i fomentar la formació professional agrària a les persones que es dediquen a l'agricultura i fomentar d'aquesta manera que garantisquen un relleu generacional adequat.

Mollà ha assenyalat hui que la posada en marxa del Consell és "un important pas" per a la protecció de l'Horta: amb això, es "blinden" més d'11.000 hectàrees d'Horta històrica valenciana: "Durant molts anys s'ha girat l'esquena a l'Horta. Amb la creació d'aquest Consorci es reivindica aquest espai tan nostra, i es recupera una necessària connexió amb la terra".

Segons han assenyalat des de la taula de 'signants', aquesta arrencada suposa "posar en el centre" a les agricultores i agricultors, les persones que treballen la terra en general, i elimina la possibilitat de regressió -mitjançant construccions o requalificacions-, perquè es proposa "garantir la seua supervivència i promoure la dinamització de les activitats agràries".

En aquesta nova presentació en el mateix escenari, s'han detallat noves accions que es duran a terme o promouran des del Consell. Es promourà el consum i desenvolupament del producte de proximitat, que porta amb si una alimentació més saludable i sostenible. També es treballarà en el relleu generacional i a frenar l'abandó de terres. Tot això, amb la línia transversal de conservació del territori, amb el seu valor ambiental i paisatgístic.

La clau del tractor

Conselleria

Segons han assenyalat, aquest nou Consell està obert a tots els actors de l'Horta, com a associacions, veïns i veïnes, grups ecologistes i les corporacions locals dels diferents ajuntaments que componen l'Horta Nord i l'Horta Sud.

Des del col·lectiu Per l'Horta valoren positivament que el Consell de l'Horta comence a 'rodar': "Esperàvem amb ganes que s'aprovara, perquè és la tercera pota de la Llei de l'Horta, juntament amb l'ordenació i el Pla Agrari". Serà l'encarregat, assenyalen, d'"assegurar el compliment dels objectius del Pla Agrari", una cosa fonamental" per a comprometre la "viabilitat de l'Horta com a espai de producció agrícola". "Per tant, és com la clau que encén el tractor per a fer realitat allò que la Llei de l'Horta preconitza".

Aquesta Llei, aprovada el març de 2018, augmenta la zona de protecció més enllà de l'anterior mapa d'Horta Històrica, per a acollir sota protecció quasi 12.000 hectàrees de terreny agrícola.