Natalia Enguix: "La Diputació ha estat més centrada en València que en les comarques, cal retornar al model comarcalista que va implantar Jorge Rodríguez"

Parlem amb Natalia Enguix, vicepresidenta de la Diputació de València i diputada de Cooperació Municipal, Igualtat i Memòria Democràtica

Guardar

Natalia Enguix
Natalia Enguix

Natalia Enguix s'ha convertit en els últims mesos en una peça destacada de la política valenciana. La diputada per Ens Uneix ha tingut la clau del canvi de govern en la Diputació de València i ha fet costat al Partit Popular de Vicent Mompó per a donar un nou rumb a la institució supracomarcal. Enguix treballa per a reinstaurar el model de Jorge Rodríguez des de les àrees que ara gestiona: Vicepresidència, Cooperació Municipal, Igualtat i Memòria Democràtica.

Com estan sent aquestes primeres setmanes com a part del nou govern de la Diputació de València?

Amb molta faena i moltes reunions per a posar-nos al dia. Estem treballant per a veure en quina situació estan les àrees que ara encapçalem... Són dies de molta faena, però està sent més fàcil, ja que conec a moltes persones que treballen en la Diputació en portar a la casa des de 2016.

Ha sigut complicat aterrar en un equip de govern en el qual és l'única representant d'un altre partit?

Per a res, està anant tot molt bé, les relacions són bones i hi ha molt bona sintonia des del primer moment. Ens han donat plena confiança per a gestionar les nostres àrees de la forma que considerem. Cada setmana tenim una reunió de coordinació amb l'equip de govern i a partir d'ací tenim llibertat. A més, sabem com funciona l'administració i tenim experiència en la gestió.

Cap on creu que ha de caminar aquesta nova Diputació?

Principalment, ha de ser eficient. La Diputació ha de ser una institució que ajude als municipis. Estem ací per a servir als municipis i necessitem que la institució tinga visibilitat fora de València, a les comarques. Els alcaldes i alcaldesses han de saber el que els pot donar la Diputació i que ací tenen les portes obertes.

Natalia Enguix
Natalia Enguix

L'objectiu és implantar el "Model Ontinyent"?

En els últims huit anys la Diputació ha estat més centrada en València que en les comarques, i volem retornar al camí que vam implantar en 2015, amb la presidència de Jorge Rodríguez, de tindre més presència en els municipis, ser més comarcalistes. Venim del model de gestió d'Ontinyent i és el que volem recuperar.

Una de les àrees més importants que lidera és Cooperació Municipal, clau per a aquest retorn al "comarcalisme".

En aquesta àrea ens hem trobat amb una situació molt complicada, amb un embós d'expedients important que ve de la legislatura passada. L'objectiu és desburocratitzar tota la Diputació, eliminar traves, augmentar el personal com ja hem començat a fer, millorar el suport tècnic... Tot perquè siga una àrea útil per als municipis. Volem que els ajuntaments puguen avançar en l'execució dels seus projectes, s'ha d'elevar el grau d'execució. Així mateix, hem de tornar a impulsar el projecte de les oficines comarcals, per a acostar l'entitat als municipis.

La Diputació ha de ser una institució que ajude als municipis

Una altra de les seues àrees és Igualtat, a la qual arriba en un moment de màxima responsabilitat pel context polític i social.

És una àrea de la qual jo vinc, i que he gestionat en els últims anys a Ontinyent. Mantindrem la línia iniciada en 2015, la primera legislatura que va haver-hi una delegació d'Igualtat. Un dels resultats obtinguts en eixe moment, sota el mandat de Jorge Rodríguez, va ser la creació de la Xarxa de Municipis contra la Violència de Gènere, de la qual actualment formen part al voltant de 200. Ara, volem reforçar-la mitjançant la formació de la Policia Local, i incorporar a aquesta formació a les oficines d'atenció a les víctimes del delicte, als col·legis d'advocats, als serveis socials... La meua experiència a Ontinyent ens diu que dona molt bons resultats, ja que s'han de conéixer els protocols i com aplicar-los. Cal apostar per la sensibilització i la formació.

Finalment, en Memòria Democràtica, hereta una gran faena feta.

Des de 2015 portem invertits més de 3 milions d'euros en projectes de Memòria Democràtica tant en ajuntaments com en associacions. Continuarem així, és fonamental que la gent puga tancar ferides i que les famílies puguen fer una sepultura digna. A més, hem de reforçar la labor pedagògica perquè la gent jove conega el que va passar i incidir en el concepte de democràcia. A Ontinyent hem fet un treball molt important en una comissió de memòria democràtica en la qual estan representats tots els partits polítics. Volem que familiars i associacions continuen amb el seu treball amb el nostre suport i que els ajuntaments impulsen, per exemple, rutes de memòria democràtica, que recuperen refugis de la guerra civil... En definitiva, que facen un projecte comú amb tots els partits polítics.

La seua entrada en el govern no ha estat exempta de polèmica, en donar el seu suport al Partit Popular, malgrat sumar amb PSPV-PSOE i Compromís. Com explicaria aquesta decisió a un votant progressista de la província de València alié a la relació entre Jorge Rodríguez i els socialistes?

S'explica, en primer lloc, perquè hem tret el diputat comarcal en el nostre partit judicial, que ens ha atorgat aquest dret a decidir. Un diputat, cal recordar, que si no haguera sigut per a Ens Uneix, haguera anat per al PP, donant-li la majoria necessària per a formar una Diputació en la qual Vox estaria en el govern. Si algú pensava que els socialistes traurien aquest diputat comarcal a la Vall d'Albaida, que continue esperant assegut... Per això, en primer lloc, s'explica amb aquesta barrera que hem creat per a impedir l'entrada de l'extrema dreta a la institució. A partir d'ací, una vegada tenim el nostre diputat, tenim llibertat de triar.

La falta de confiança en un partit que ens va abandonar en una cuneta quan més falta ens feia, ens condiciona

Per què el Partit Popular?

Perquè el model que ens oferia Vicent Mompó era més comarcalista, més concorde a la nostra concepció de la Diputació i de la nostra manera de governar. D'altra banda, el PP ens ha donat més confiança. Carlos F. Bielsa no es va asseure amb nosaltres en cap negociació, a diferència de Mompó, que sí que va estar present. Considerem que Bielsa no va participar perquè no tenia capacitat de negociació, no podia decidir, per la qual cosa enteníem que no podíem donar la presidència a una persona de la qual dubtàvem que tinguera aquesta capacitat de lideratge. Des del primer moment vam detectar que Mompó era la persona que volia encapçalar un projecte que anava en la nostra sintonia comarcalista.

A la Vall d'Albaida heu absorbit el vot socialista. En el context polític actual, és difícil imaginar un pacte entre PP i PSOE.

Nosaltres continuem sent progressistes, continuem tenint la mateixa ideologia que en 2015 quan Jorge Rodríguez era president de la Diputació com a polític del PSPV-PSOE. Això sí, totes les coses que ens han passat des de llavors ens condicionen. La falta de confiança en un partit que ens va abandonar en una cuneta quan més falta ens feia, ens condiciona. Si a aquesta falta de confiança li sumes que a una persona que vol liderar la Diputació veus que no té aquesta capacitat de lideratge dins del seu partit, i, d'altra banda, veus a una altra persona que s'implica, té la confiança del seu partit, té la capacitat d'encapçalar la Diputació i ens ofereix un projecte comarcalista que defensem...

Natalia Enguix
Natalia Enguix

Ens Uneix està donant en les últimes setmanes una sèrie de passos per a augmentar la seua influència en comarques com la Costera, el Comtat, la Ribera i, per descomptat, la Vall d'Albaida. Quin és el futur?

El nostre objectiu és Ontinyent. Estem ací per a ajudar a Ontinyent i als municipis de la comarca. Ara bé, hem iniciat un creixement, dirigit a les comarques centrals i anirem expandint-nos a poc a poc per les comarques veïnes a la Vall d'Albaida. Ens Uneix ha d'aglutinar alcaldes i alcaldesses amb una visió de municipi i de comarca, i que vulguen exportar el nostre model. Volem sumar a gent que vulga entendre que més enllà de les idees polítiques estan les persones, que no tenim cap aspiració més enllà de fer comarca. Fa cinc anys ho vam perdre tot, i, després d'això, vam aconseguir dissenyar un model de partit que depén de nosaltres. No rendim comptes ni a València ni a Madrid, donem total llibertat als alcaldes i alcaldesses. El nostre objectiu, hui dia, és mantindre aquest diputat comarcal.

Finalment, un tema d'actualitat. És de les poques polítiques valencianes actuals amb càrrec de representació que utilitza el valencià. Com viu la polèmica entorn de l'idioma d'aquests dies?

Pense que el castellà està més que defensat i protegit, i el valencià és una de les llengües oficials de la Comunitat Valenciana. Hem d'evitar els debats i les polèmiques estèrils i utilitzar i fomentar l'ús del valencià sempre. Vinc d'una comarca en la qual es parla valencià cada dia i en la qual es combina el bilingüisme amb total normalitat. Jo he viscut 20 anys a Andalusia, i vaig arribar a Ontinyent en 2016 sense parlar valencià, i ara l'utilitze en el meu dia a dia. Però cal tindre voluntat i estimar la llengua per a això. Hi ha dos portaveus a la Diputació que no l'han fet servir mai, els és igual la normativa... Nosaltres, des del govern de la Diputació, tenim claríssim que hem de fomentar l'ús del valencià i fer que es faça servir en totes les nostres comarques.

Destacats