Amb "la mateixa il·lusió que el primer dia", Miguel Chavarría, alcalde d'Alboraia, afronta aquesta quarta legislatura al capdavant del consistori. Amb la vista sempre posada en millorar els serveis i les ajudes que des de l'Ajuntament s'ofereix al veïnat, especialment als col·lectius més vulnerables; Chavarría també té present l'execució d'importants infraestructures que contribuiran a fer més atractiva Alboraia, com un gran parc que connectarà amb el de Peixets; infraestructures educatives per a millorar la qualitat de l'ensenyança; o l'aposta per l'accessibilitat i l'eficiència a la localitat. De tot això, i més, parlem en aquesta entrevista.
És la quarta legislatura al capdavant de l'Alcaldia d’Alboraia, com l’afrontes?
Amb la mateixa il·lusió del primer dia. N'hi ha molts projectes que en quatre anys es queden per fer, i més en una legislatura que ha estat marcada per la pandèmia i que ens ha fet frenar més d'un any per a atendre el que era important en eixe moment: preservar la salut pública i atendre els col·lectius més vulnerables. Ara és moment de posar en marxa, una altra vegada, tota la maquinària. A més, compte amb l'ajuda dels regidors de Compromís que aportaran una gran tasca en les àrees de Cultura, Comerç, Medi ambient i transició energètica, Igualtat i Participació.
Quins són eixos projectes que es van paralitzar i que començaran a veure la llum al llarg d’aquesta nova legislatura?
En primer lloc, cal destacar que, per a nosaltres, el més important ha sigut normalitzar el deute i que els serveis que donem al veïnat no es disminuïren. Per exemple, hem fet una important aposta pels Serveis Socials, en col·laboració amb la Generalitat i la Diputació de València, amb ajudes de lloguer, de menjar o d'emergència per a fer front al pagament de subministraments, com la llum o l'aigua, que l'assumim des del consistori. A més, hem ajudat a comerciants i emprenedors quan més l'han necessitat amb ajudes econòmiques.
No obstant això, tenim per a Alboraia altres inversions en matèria d'infraestructures, com és el cas de la piscina d'estiu. L'objectiu en aquesta legislatura és tancar la fase 2 i 3 de la piscina que consisteix en una piscina infantil i una altra de jocs. És un projecte important per a nosaltres en el qual ja estem treballant des del 14 de juny.
Així mateix, tenim pendent la remodelació tant de l'entrada al poble per Tavernes Blanques, com la remodelació de la plaça del Poble que, en aquest cas, requereix una injecció econòmica molt significativa perquè inclou el desviament cap als afores de les séquies que travessen el poble evitant, així, inundacions en èpoques de fortes tempestes. I també volem renovar el carrer Miraculosa, on està el consistori, que es va empedrar l'any 1965 i la idea és millorar-lo i que passe de ser un carrer a una plaça per a vianants, desviant el trànsit pels carrers adjacents.
Per últim, tenim el projecte PAI Ronda Nord on, a més de la creació d'una ronda que rodejarà el poble pel nord, hi haurà espai per a un carril bici i la construcció d'edificis plurifamiliar destinats, principalment, al lloguer accessible, perquè tenim una gran demanda de joves que volen viure a Alboraia. Cal destacar que estem negociant la possibilitat que el projecte incloga també una residència de majors privada.
Alboraia, a més, té un gran atractiu turístic, quins són els següents passos per a continuar potenciant-lo?
Sí, de fet ens han concedit el premi de Projecte de Sostenibilitat de Turisme que suposa quasi dos milions d'euros, gràcies a actuacions com la passarel·la ciclista que connecta amb Port Saplaya. Però tenim actuacions pendents en aquesta àrea, com la rehabilitació del xalet del carrer Miracle, que es convertirà en la nostra Oficina de Turisme; la creació d'una nova passarel·la ciclista i per a vianants que vaja pel camí de la Mar connectant, així, el nucli del poble amb les platges i amb l'anell verd existent; o la rehabilitació de les motes fins al final del Carraixet, ja que l'objectiu és crear zones verdes que desemboquen en un parc que s'uneix amb el parc de Peixets. En aquest punt, ja hem demanat a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que ens cedisca el seu ús.
Per últim, vull destacar un projecte que consistirà en la incorporació de sensors en les séquies per a detectar qui i quan es fan abocaments, perquè això pot perjudicar a les nostres platges; a més d'apostar per les noves tecnologies per a, a través de la web i de l'app, donar a conéixer les nostres rutes turístiques; i, per descomptat, iniciar tots els tràmits perquè la platja de la Patacona reba la bandera blava.
S’ha parlat molt de la reducció de la desocupació a Alboraia, quines línies heu seguit?
Nosaltres tenim un acord molt important amb Pactem Nord i, a més, tenim un molt bon grup de treball que són les Agències de Desenvolupament Local que es preocupen d'estar en contacte amb la comarca i s'encarreguen de gestionar els anuncis, les borses de treball, etc. Tot això està funcionant molt bé i, per tant, en Alboraia tenim un índex d'atur molt baix.
També heu fet una aposta important en matèria d'eficiència energètica...
Sí, gràcies en part a les ajudes que ens han atorgat des de l'IVACE (Institut Valencià de Competitivitat Empresarial), hem pogut posar en marxa accions com la millora de l'enllumenat als polígons industrials; la instal·lació de fibra per a les empreses; el canvi a LED de tota la lluminària del poble; o la compra de cotxes elèctrics per als serveis municipals, com les motos de la policia que són 100% elèctriques. En aquest punt, volem parlar amb l’Ajuntament de València per a veure si podem aprofitar els autobusos híbrids de l’EMT que ja no utilitzen.
A més, no només hem ficat plaques solars en els edificis municipals, com l'Auditori, la Casa de Cultura o les marquesines noves de l'autobús; sinó que estem subvencionant al 50% en cinc anys als veïns que s'instal·len plaques solars.
En definitiva, estem molt conscienciats en el tema de l'eficiència energètica perquè considerem que és fonamental per a estalviar recursos i crear una ciutat més sostenible.
Un altre dels programes estrela de la Generalitat i que ha ajudat molt als ajuntaments ha sigut el Pla Edificant...
Sí, amb el Pla Edificant rehabilitàrem els centres educatius Cervantes, Ausiàs March i el centre de Primària de Patacona. Però, a més, tenim pendent una actuació molt important per a Alboraia, que hem adjudicat recentment al ple, que és la construcció d'un nou institut a La Patacona amb una inversió de 12 milions d'euros i amb un termini d'execució de 18 mesos. Sens dubte, és una infraestructura més que necessària per a millorar els recursos educatius públics de la nostra localitat.
Les ajudes que rebeu els ajuntaments per part de la Generalitat i la Diputació són essencials per a tirar endavant projectes de gran envergadura, hi ha una certa expectativa per veure què passa amb el canvi de govern?
La veritat és que sí. Hem passat d'un model en el qual es repartien els diners a qui ells volien a un altre equitatiu en el qual es té en compte criteris com, per exemple, la població i, a més, per a dur a terme les actuacions que cada municipi necessita. Nosaltres confiem en el fet que tot el positiu que ha fet l'altre govern, el mantindrà l'actual perquè, al final, és beneficiós per a la ciutadania. Les institucions ha de dotar de fons als municipis perquè, d'altra banda, als ajuntaments no ens quedem moltes alternatives.
D'ací a quatre anys, com t’agradaria que haguera millorat Alboraia?
Principalment, m'agradaria que la gent d'Alboraia continuara sent amable, generosa i preocupada pel seu poble, això és el millor. Després, tenim projectes per a fer a llarg termini, com infraestructures educatives públiques al nucli històric; fer Alboraia més atractiva amb la rehabilitació de vivendes i solars; que finalitze el projecte de reurbanització de l'espai de les antigues Bodegas Vinival en la Patacona, i que es transformarà en un espai sostenible amb vivendes eficients, carril bici i una ampla zona verda sense derrocar aquest edifici tan emblemàtic; o presumir de les platges d'Alboraia amb eixe gran parc verd, que estem segurs que serà un pol d'atracció, perquè hi ha pocs espais d'aquestes característiques a la costa. Però, en definitiva, volem que Alboraia mantinga viva la seua essència de poble i de reunió veïnal.