Javier Puchol inicia la seua segona legislatura al capdavant de l'alcaldia de Vinalesa. Amb la mirada posada a crear la Vinalesa del futur, el primer edil explica quins van a ser els principals objectius dels pròxims quatre anys.
Com ha sigut aquest primer mes al capdavant del consistori ja en aquesta nova legislatura?
Ha sigut un mes un poc més intens del normal i una mica més complicat perquè en l'anterior legislatura teníem un pacte amb Compromís, cinc regidors eren del PSOE i dos de Compromís, aleshores teníem la majoria absoluta gràcies al pacte. I eixa és la diferència d'aquesta legislatura perquè el nostre partit ha mantingut els cinc regidors i Compromís ha tret un. Tenim un acord d'investidura, però el regidor de Compromís, pot ser que per ser nou en la política municipal, no ha volgut entrar en el govern de moment.
També és veritat que a més d'arrancar la legislatura havíem de fer-ho ràpid perquè entràvem en ple estiu on l'administració és una mica inhàbil i es ralentitza tot molt més. Abans també teníem set regidors i les àrees estaven repartides entre aqueixes set persones i ara som cinc; llavors cadascun té una mica més de treball.
Per què Compromís s'ha mantingut fora del govern però sí va donar el seu suport en la investidura?
No sabem la valoració que han fet ells dels resultats electorals, però el que hem pogut saber en parlar amb ells és que el regidor electe és un xic jove veí de Vinalesa i ha preferit no incorporar-se al govern. Nosaltres li vam oferir la regidoria que havia portat Compromís aquests últims huit anys.
Encara així, nosaltres sempre deixem la porta oberta, ja que Compromís és una força progressista que té cabuda perfectament dins del govern.
Quines van a ser les principals línies de treball en aquesta nova legislatura?
Les persones sempre van a anar per davant en les nostres polítiques. Nosaltres tenim uns serveis socials que són envejables i per exemple, aquesta última legislatura hem iniciat el programa de "Menjar a casa" perquè entenem que la conciliació familiar també implica atendre als majors.
En un poble xicotet com aquest ens coneixem tots i sabem que les persones majors cada vegada són més depenents amb el pas dels anys, per la qual cosa des de l'Ajuntament estem intentant que tinguen més qualitat de vida i permetre que hi haja conciliació familiar entre els pares i els fills.
La gent valora molt la posada en marxa de l'escola d'estiu, l'escola matinera o també el servei de menjador escolar. I encara que no es faça publicitat, és un servei al que la ciutadania li dóna molta importància. També hem intentat que la convivència siga tan bona com siga possible evitant fer una política agressiva o de confrontació.
Encara queda molt a fer i el nostre projecte no s'ha acabat. Jo espere no repetir en el càrrec perquè crec que amb dues legislatures com a alcalde és suficient, però encara queda molt projecte per davant perquè això és un treball diari.
Hi ha sobre la taula algun gran projecte que serà una realitat aquesta legislatura?
Obrirem en l'anterior legislatura un centre de dia que dóna molt bon servei i totes les seues places estan cobertes. Tenim pendent el nou col·legi gràcies al Pla Edficicant i estem lluitant perquè la inversió per a la nova escola arriba finalment. Hi ha hagut molts problemes perquè primer va vindre la pandèmia, després la crisi econòmica i l'encariment dels materials.
Hem convertit una antiga fàbrica de seda en l'Ajuntament de Vinalesa on concentrem tota l'àrea administrativa i social del poble i volem donar-li la importància que mereix aquest edifici. Hem ampliat i fet de vianants el carrer annex a aquest edifici que abans era una fàbrica per a donar-li més valor. Gràcies a la política que hem dut a terme per a revaloritzar aquest edifici hem creat un pati central i una nau cultural.
Tenim pendent el nou col·legi gràcies al Pla Edficicant i estem lluitant perquè la inversió per a la nova escola arriba finalment
Què li transmet la població que s'ha de millorar a Vinalesa?
Nosaltres tenim un problema amb la neteja perquè el model de poble que nosaltres volem és un municipi sostenible i verd. Vinalesa està envoltat d'horta i tenim tretze places i parcs. Volem un poble en el qual cada 50 metres hi haja una plaça, però el problema és que l'Ajuntament és molt xicotet per a poder mantindre tot això, ja que els recursos que destinem al manteniment no són mai suficients i som conscients.
Per a mantindre Vinalesa neta necessitem la col·laboració ciutadana i evitar el vandalisme i és alguna cosa que hem d'aconseguir tots. Per això, la neteja i el manteniment és un deure que tenim pendent i hem d'aconseguir. Licitarem a una empresa externa perquè s'encarregue del manteniment i la neteja de la localitat.
La majoria de queixes són sobre contenidors i la neteja viària. D'altra banda, Vinalesa crec que és un bon poble i en els últims 20 anys hi ha hagut un augment molt gran de població. El teixit associatiu que tenim a Vinalesa i la programació cultural que tenim fa que estiguem molt contents del nostre poble.
Jo crec que d'ací a uns anys aquest serà un poble amb molt més valor que ara i precisament eixa és la nostra política actual: donar-li valor i que una persona visca a Vinalesa no tinga necessitat d'anar-se a cap altra part perquè tens ací tots els serveis. Eixe és el poble que volem.
Vinalesa ha augmentat la seua població en els últims anys. Teniu previsió de seguir creixent en nombre d'habitants?
La bona comunicació entre València i Vinalesa és ara mateix fonamental. Ara l'EMT té molt bon funcionament i també hem millorat la comunicació amb Alfara del Patriarca a través d'una via ciclovianant que s'ha il·luminat i que passa pel Barranc del Carraixet. I gràcies a eixa via ara la gent que estudia en el CEU de Montcada i no troba allí allotjament poden vindre a Vinalesa a viure.
Vinalesa sempre ha estat entorn als 2000 habitants i es van fer uns quants PAI i ara estem sobre els 3300 habitants. Encara ens queda per executar la construcció d'un PAI en el qual poden crear-se uns 300 habitatges més. Però tampoc ens interessa que Vinalesa cresca més perquè volem seguir estant al costat de la capital, però seguir sent un poble. Volem mantindre eixe esperit de poble i que isques de casa i conegues als teus veïns. És per això que totes les activitats que fem busquem que siguen col·laboratives, participatives i per a la població en general.
Els governs d'esquerres han dirigit Vinalesa des de fa més de 20 anys. A què creu que es deu l'alta confiança veïnal en el projecte socialista?
El PSOE va començar a governar a Vinalesa l'any 1999 amb un model de poble completament diferent al que tenia la dreta que abans estava governant. Eixe model de poble estava basat que les persones sempre estan per davant i la importància dels serveis socials. I jo crec que totes les polítiques socials per a beneficiar a la ciutadania que vam engegar la gent les va valorar.
Aleshores, eixes polítiques que hem anat implementant en el projecte a llarg termini del model de poble que volíem crec que la gent ho valora i han calat en la població.
En quin punt es troba la nova via ciclopeatonal que uneix Vinalesa amb Alfara del Patriarca?
L'estan acabant ara. Una de les coses que més obstaculitza que es facen coses en l'administració local són els tràmits burocràtics. No li pots exigir el mateix a una població gran que a una xicoteta perquè ací tenim menys recursos i menys treballadors en l'administració. Per exemple, València ciutat té 2000 funcionaris, però és que Vinalesa té deu i hem de fer la mateixa tramitació i això a voltes frena les accions que volem desenvolupar.
El projecte de la via ciclovianant es va parar en la pandèmia i es preveu que s'acabe per complet ara. I la lentitud dels tràmits i la burocràcia són un dels principals problemes que tenim en l'administració local, perquè a més és molt difícil d'explicar a la ciutadania.
València té 2000 funcionaris, però és que Vinalesa té deu i hem de fer la mateixa tramitació i això a voltes frena les accions que volem desenvolupar
Com li agradaria que fora la Vinalesa del futur?
La Vinalesa d'ací a uns anys vull que siga una Vinalesa sostenible perquè ara ja estem avançant en el tema de la sostenibilitat i en la lluita contra el canvi climàtic. Per exemple, tota l'energia que consumeix l'Ajuntament ve de fonts renovables, el 100 % de l'energia. Ara anem a instal·lar en el pati central una instal·lació fotovoltaica de 36 quilovats que produirà l'energia per a l'edifici consistorial i la biblioteca, que són els dos comptadors que més energia consumeixen i necessiten.
També volem fer sols per a vianants moltes zones del poble, però això anirà acompanyat de noves places d'aparcament per a vehicles perquè un dels problemes que tenim els pobles és que no tenim espai per a aparcar i no podem peatonalizar carrers sense crear noves places. Hem de conjugar l'eixida dels cotxes del poble amb fer més places.
Un altre dels nostres objectius és que els parcs i els jardins estiguen en les millors condicions i volem construir un paellero. I sobretot donar serveis, festes participatives i que hi haja un gran teixit associatiu. Eixe és el poble del futur que volem i cada vegada estem més prop d'aconseguir-ho.
Com afronta aquesta nova legislatura?
M'agradaria continuar tots els projectes que ja hem posat en marxa perquè comença la legislatura i sembla que cal iniciar mil coses noves. No obstant això, jo crec que és millor tindre paciència i el que ja has arrancat mantindre-ho i potenciar-ho.
Per tant, el nostre objectiu és mantindre i potenciar el que tenim i veure què ens fa falta per a millorar el poble. Com som un municipi tan xicotet depenem molt de fora perquè no tenim recursos suficients per a dur a terme totes les inversions.
Per exemple, la Diputació de València ens ha ajudat molt aquests quatre anys i jo no sigues com va a ser eixa col·laboració en aquesta nova etapa de la Diputació. Volem que es mantinguen i respecten el Pla d'Inversions i el Fondo de Cooperació Municipal perquè per a nosaltres, si volem fer coses, són de suma necessitat. El nostre objectiu si aconseguim inversions és millorar el poliesportiu i la piscina.
Creu que ara estan en risc alguns projectes i inversions compromeses per l'anterior govern socialista de la Diputació?
Jo espere que aquelles coses que han funcionat les mantinguen perquè el Fons de Cooperació Municipal i el Pla d'Inversions han ajudat a molts pobles, també als del seu color polític.
Jo crec que ara la Diputació de València no funciona segons el partit que governe, sinó que funciona per a ajudar als pobles. Va haver un moment que es va parlar que la Diputació podia desaparéixer perquè semblava que era inutil, però al contrari, per a nosaltres la Diputació és de vida o mort perquè si no solament podríem gestionar l'administració local i prou. La Diputació és l'ànima máter dels pobles xicotets i cal mantindre-la i potenciar-la.