La vicepresidenta primera de la Diputació de València, Natàlia Enguix, es mostra satisfeta d'haver pogut donar estabilitat al govern provincial. “Hem completat un gran any fent que la Diputació torne als municipis i a les comarques, acompanyant als alcaldes i alcaldesses en eixe treball diari per a millorar la vida als seus pobles”. Enguix ha valorat la gestió “des del diàleg per a aconseguir el màxim consens, sempre de la mà dels responsables de cada ajuntament”.
En una entrevista concedida a la televisió autonòmica, Natàlia Enguix ha repassat l'actualitat de la corporació després del primer any de legislatura, i molt especialment els reptes de cara al curs que s'iniciarà després de l'estiu. “Hem incrementat la quantia de les subvencions i hem convocat totes les ajudes amb la major rapidesa possible, i serà una prioritat continuar reduint eixos temps perquè a vegades la burocràcia impedix que tot vaja més ràpid”.
La vicepresidenta primera ha destacat “el bon tàndem que hem format amb el Partit Popular i l'equip del president Vicent Mompó, des del respecte i una visió molt similar del municipalisme i les seues necessitats”. “Mai hem ocultat la nostra implicació amb Ontinyent i la comarca de la Vall d'Albaida, entre altres coses perquè era de justícia garantir els fons per a transformar una ciutat i una comarca que van estar aïllades fins a l'arribada de Jorge Rodríguez a l'Alcaldia d'Ontinyent fa ja tretze anys”, apunta Enguix, que no obstant això es pren molt seriosament la política i la seua capacitat per a millorar la vida de la gent: “per això hem adquirit la responsabilitat de gestionar àrees com a Cooperació, Igualtat o Memòria, de gran importància per a les veïnes i veïns de tots els municipis valencians”.
Aplicar la Llei de Memòria Democràtica
Precisament en matèria de Memòria, una de les àrees que dirigix Natàlia Enguix en la Diputació, la vicepresidenta recrimina al Govern d'Espanya no haver desenvolupat ni aplicat la llei. “La legislació no servix de res si no s'executa, i en el cas del Govern central ha de posar-se les piles i activar el registre de persones afusellades o facilitar els tràmits per a obtindre la condició de víctima del franquisme. En definitiva, aplicar una Llei de Memòria Democràtica que s'ha quedat en un anunci, com la inversió de mig milió d'euros en projectes de Memòria que no han sigut desenvolupats a la nostra província”.
Enfront d'eixa política d'anunci, “la Diputació invertix cada any més d'un milió d'euros en ajudes a familiars per a l'exhumació i identificació de víctimes; als ajuntaments per a memorials i infraestructures de la memòria com a refugis i trinxeres; i també en la part pedagògica, fonamental per a donar a conéixer la història completa i que no es torne a repetir eixa part fosca del nostre passat recent”. En la seua opinió, esta institució s'ha convertit en “un mur de contenció per a protegir la Memòria, però també m'agradaria treballar de la mà amb altres institucions, com la Generalitat i per descomptat el Govern que va aprovar una llei que no està aplicant”.
Quant a eixes relacions institucionals, Enguix posa en valor la proximitat i la cordialitat existent amb la Generalitat, sense mostrar preocupació pels canvis polítics esdevinguts en l'ens autonòmic al final del primer any de legislatura. “En la Diputació estem oberts a pactar amb qualsevol partit tractant d'arribar a consensos i beneficiar a tots els municipis de la província”, avança la vicepresidenta, que recorda que tant el PSPV com Compromís “van tindre l'oportunitat de sumar-se als pressupostos d'enguany i tornaran a ser convidats a fer-ho en el pròxim exercici”. “Confie plenament en la capacitat de negociació d'este equip de govern”, conclou Enguix.