Enguix exigix la necessària implantació de la paritat per a trencar el sostre de cristall en les administracions públiques

Guardar

Natàlia Enguix, Julia Sevilla, Julia Ruiz i Sari Sáez
Natàlia Enguix, Julia Sevilla, Julia Ruiz i Sari Sáez

La vicepresidenta primera de la Diputació de València, Natàlia Enguix, va destacar este dimecres a Sueca “la importància que juguen els partits polítics i les seues estructures internes de poder en el camí cap a la paritat, especialment a l'hora de seleccionar als seus futurs candidats i candidates”. Enguix es va pronunciar en estos termes durant la jornada ‘Volem paritat, és de justícia’, organitzada per l'àrea d'Igualtat de la Diputació en el marc de la seua programació amb motiu del 8M, Dia Internacional de la Dona, i celebrada en el Centre Cultural Bernat i Baldoví de Sueca.

Enguix va situar la jornada en el context de la Llei orgànica de representació paritària i presència equilibrada de dones i homes, que es tramita actualment en el Congrés i que, en paraules de la responsable d'Igualtat de la corporació provincial, “hauria d'estar aprovada fa molt de temps”. “Aprofitant l'oportunitat del moment, hem volgut centrar la campanya del 8M de la Diputació en reivindicar eixa paritat que és necessària, sobretot per a trencar el sostre de cristall en les administracions públiques i que les dones puguem arribar als llocs de presa de decisions”, va afegir la vicepresidenta.

Natàlia Enguix va compartír taula amb la jurista experta en dret constitucional Julia Sevilla; la periodista referent en matèria d'Igualtat Julia Ruiz; i la regidora d'Igualtat i Diversitat de Sueca, Sari Sáez, que va exercir d'amfitriona al costat del primer tinent d'alcalde del municipi de la Ribera Baixa, Julián Sáez. La jornada va servir igualment per a exposar les conclusions de l'estudi realitzat conjuntament per Julia Sevilla i Julia Ruiz, amb el títol ‘Igualtat i poder: un repte després de 40 anys d'Autonomia’.

Una història d'absències

Sobre este tema, la jurista Julia Sevilla va definir el treball realitzat al costat de la seua homònima periodista com “una història d'absències”, en al·lusió a l'escassa presència de les dones en llocs de màxima responsabilitat. “Som ciutadanes de segona que hem hagut de rebel·lar-nos per a aconseguir els drets que hui tenim a colp de llei, mentre que als homes eixos drets els venen donats”, va lamentar Sevilla, precursora del feminisme constitucional a España.

Per part seua, Julia Ruiz va exposar les principals conclusions de l'estudi realitzat amb la professora honorífica de la Universitat, que analitza “quantitativa i qualitativament la situació de les dones en la política valenciana i els llocs de poder des de l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia”. La línia cronològica mostra “una sèrie d'avanços lents i insuficients que es veuen reflectits tant en la Generalitat, amb un desequilibri en el nombre de consellers i conselleres i cap presidenta al capdavant del govern autonòmic, com en les Corts, on almenys hui sí que tenim una dona al capdavant”.

La regidora d'Igualtat, Sari Saéz, va compartir la seua experiència per a arribar a un lloc de responsabilitat en l'administració local des de les files d'un partit independent, i va posar en valor “la política de consens en matèria d'Igualtat que duem a terme a Sueca, com a exemple i motor de canvi per damunt d'ideologies i espentant totes i tots en la mateixa direcció per a avançar en drets i cap a la paritat”.

La jornada, que va comptar amb les interessants aportacions d'alcaldes, alcaldesses i responsables locals de diferents municipis de la Ribera Baixa, respon a la intenció de la vicepresidenta Enguix de descentralitzar la programació de l'àrea d'Igualtat que dirigix, acostant les activitats i propostes a les comarques. La campanya del 8M de la Diputació culminarà este divendres al pati dels Scala de la seu central de la institució en plaça Manises, on tindrà lloc la lectura del manifest amb motiu del Dia Internacional de la Dona.

Destacats