Política

Els VTC s'acomiaden de la contractació immediata i de la geolocalització

El decret que regula els VTC haurà de ser aprovat pel ple del Consell abans de la seua entrada en vigor

1 minut

vtc_valencia

La Generalitat Valenciana ja s'ha pronunciat respecte a la regulació dels vehicles de lloguer amb conductor (VTC) amb un nou decret que, després de finalitzar el període de consulta pública, marcarà les pautes perquè, com ha assenyalat la consellera de Vertebració del Territori, María José Salvador, "tant el sector del taxi, com el dels VTC puguen conviure i oferir a la ciutadania el millor servei sense conflictes que els puguen perjudicar".

Així, entre les mesures que planteja aquest decret, es troba tant la prohibició de la captació lliure de clients per part dels VTC, és a dir, no es permetrà circular per les vies públiques a la recerca de clients, sinó que hauran d'esperar als garatges o aparcaments fins que el client sol·licite el seu servei, com la prohibició d'utilitzar la geolocalització.

Unes mesures que tenen com a objectiu "evitar conductes intrusives", però que només afectaran els serveis de transport interurbà que realitzen els VTC, ja que, des de la Conselleria, s'ha donat llum verda als diferents ajuntaments perquè ordenen aquests serveis en funció de "la realitat de cada territori perquè les necessitats de transport no són les mateixes a València que a Benidorm, per exemple", ha matisat Salvador. En aquest sentit, des de la regidoria de Mobilitat Sostenible de l'Ajuntament de València han especificat que "farem tot el necessari per a regular de la manera més efectiva i eficaç els serveis que presten els VTC, assumint les competències per a les quals ens faculta la Llei del Taxi i els decrets que impulse la Generalitat. En el marc de la Mesa del Taxi, que hem creat per a eixa fi, es contemplaran totes les opcions, inclosa la d'ampliar el temps de precontractació. En tot cas, estarem a l'espera de la convalidació del decret perquè es faça efectiu el traspàs de competències en la regulació".

No obstant això, la polèmica apareix en el temps mínim entre el moment de la sol·licitud del servei i el seu inici. La Generalitat estableix un mínim de 15 minuts, encara que cada ajuntament tindrà la potestat d'incrementar-lo, si ho consideren necessari. Així mateix, aquest decret també exigeix que els cotxes de lloguer amb conductor tinguen menys de deu anys i, en el cas de ser substituïts, hauran de canviar-se per vehicles ecològics.

Per part seua, mentre el sector de taxi reivindica que eixe temps mínim de precontractació del servei siga de 12 hores d'antelació, i no de 15 minuts, amb l'obligació de tornar a les bases cada vegada que es finalitze el servei, la postura d'Unauto, representant d'Uber i Cabify, assegura que és inviable acceptar eixes 12 hores d'antelació que exigeix el sector del taxi, encara que sí que accepta que siga el taxi l'únic que puga dur a terme la contractació immediata en la via pública.

Així mateix, els VTC, a més de demanar que s'eliminen criteris no relacionats amb la seguretat, com els requisits de longitud i els cavalls dels vehicles, també reivindiquen poder utilitzar carrils dedicats al transport públic, com són els carrils bus. Quant al taxi, els VTC no solament demanen que existisca una flexibilitat horària i un preu lliure de contractació per al taxi, sinó que a més planteja la possibilitat d'incorporar el que es coneix com a carpooling, o cosa que és el mateix que VTC i taxi puguen fer viatges compartits.

Actualment, a la Comunitat Valenciana hi ha 4.685 llicències de taxi, enfront de les 323 de VTC. Aquesta normativa, que haurà de ser aprovada pel ple del Consell abans de la seua entrada en vigor, es deu a l'augment dels VTC que s'ha produït en els últims temps, i que no comptava amb regulació, enfront del sector del taxi que, com s'ha recordat, "està sotmés a una forta regulació".