- Oltra veu la Llei de Serveis Socials com "el colofó" d'una legislatura en què "s'ha retornat la dignitat"
- Aprovat per unanimitat el Pla de Servicis Socials de València 2019-2023
La nova llei valenciana de Serveis Socials està a punt d'aprovar-se en el ple de Les Corts. Una nova llei que fa un gir de 180° a l'àrea de benestar social, garantint els serveis socials a totes les persones amb residència a la Comunitat Valenciana. No obstant això, aquesta vegada, els serveis s'adaptaran a les persones, i no a l'inrevés. Per a això, es delimitarà el territori, establint zones per demarcacions territorials, així com un mapa de serveis socials en el qual s'identificaran les diferents necessitats i la seua cobertura, amb l'objectiu no solament d'assegurar una equitat a l'hora d'accedir als serveis socials, sinó també una major facilitat per als usuaris.
Així i tot, l'avantprojecte de llei contempla moltes altres novetats que marcaran un abans i un després en els serveis socials de la Comunitat Valenciana. Entre elles, es troba la regulació dels nivells funcionals del sistema -atenció primària i secundària de caràcter residencial-, així com el dret subjectiu d'accedir al sistema de serveis socials.
"El Consell està treballant per a consolidar els serveis socials com la quarta pota de l'Estat de Benestar. Estem abordant la transformació del model social valencià més important dels últims 20 anys, apostant per la igualtat i la inclusió social, i la dignitat de les persones", avançava la vicepresidenta de la Generalitat i consellera d'Igualtat i Polítiques Socials, Mónica Oltra.
No obstant això, per a dur a terme totes aquestes accions, és fonamental el finançament. En aquest sentit, no solament es destinaran al voltant de 48 milions d'euros per a la contractació de professionals en els equips bases dels ajuntaments i mancomunitats, "arribant a multiplicar per cinc el nombre de professionals subvencionats per la Conselleria en acabar la legislatura", sinó que generaran convenis pluriennals amb les entitats locals, que en el marc de personal i prestacions tindran una durada de cinc anys, i en el de programes de tres anys.
Tot això amb l'objectiu tant de dotar d'estabilitat el sistema de serveis socials, com de garantir una atenció més individualitzada i més pròxima, gràcies a eixe important augment de personal qualificat, que passarà de 2.500 treballadors actuals per a l'atenció primària als 5.300 en 2021.
Una altra de les potes essencials de la nova llei valenciana de Serveis Socials són les prestacions. "Ningú deixarà de tindre la prestació social que li corresponga perquè el pressupost garantirà el compliment del dret", assegurava Oltra. Així, després de l'aprovació imminent de la llei, es passarà de 0 a 31 prestacions de caràcter professional, econòmic i tecnològic. Tal com ha explicat la consellera de Polítiques Socials, "la inversió, per part de la Generalitat, per a les prestacions del pla concertat passaran dels 21 milions de 2018 als 50 milions en 2021, arribant als 81 milions tenint en compte les aportacions dels ajuntaments i diputacions". Hui, en el ple, es debat l'aprovació d'aquesta nova llei que blinda, per fi, els drets socials de la ciutadania.