De ser les grans oblidades a convertir-se en la quarta pota de l'estat de benestar. Les polítiques socials eren el gran forat negre de la Comunitat Valenciana, "un espai assistencialista i sense ordenar on les ajudes a les persones més vulnerables no estaven garantides", ha assenyalat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra.
Així, el Consell del Botànic, en la primera legislatura, es va centrar a construir un vertader sistema de serveis socials, passant de l'ajuda a la prestació, d'un sistema basat en subvencions a un de places, ordenant els recursos existents i les competències, apostant pel municipalisme i per una atenció de proximitat i, en definitiva, creant un model de serveis socials centrat i, sobretot, adaptat a la persona.
Una vegada consolidat aquest nou sistema de serveis socials, arribava el moment de millorar els recursos, d'actualitzar els existents i de crear uns nous que supliren les mancances detectades en alguns territoris de la Comunitat Valenciana. I així és com la Generalitat Valenciana presentava, ahir, el Pla Convivint, el primer pla d'infraestructures de Serveis Socials que, amb una inversió de 561 milions d'euros, preveu la reforma o posada en marxa de 241 instal·lacions entre 2021 i 2025. Unes actuacions que permetran acostar tant els centres residencials, com els centres diürns a les persones.
D'aquesta manera, el Pla Convivint s'ha marcat una sèrie d'objectius entre els quals es troba, d'una banda, garantir l'equitat territorial, és a dir, cada departament disposarà, almenys, d'un centre de cada tipologia i, per un altre, la disminució del temps de desplaçament, concretament 20 minuts per als centres diürns i 30 minuts per als residencials. Així mateix, i per a lluitar contra la despoblació, especialment, en zones d'interior, s'optarà per les extensions dels centres diürns per a continuar oferint aquest servei, perquè com ha destacat Oltra "com més centres de dia, més es retarda l'entrada en una residència, ja que són centres de prevenció i de promoció de l'autonomia personal".
Però, com s'aconseguirà? El Pla Convivint té previst una sèrie d'actuacions que, a més d'augmentar el nombre d'infraestructures de serveis socials, millorarà les ja existents per a fer-les més resilients enfront d'una nova pandèmia i adaptar-les a la transició ecològica i a la perspectiva de gènere.
Actuacions previstes
En l'àmbit de persones majors, el Convivint contempla 100 actuacions i una inversió de 279 milions d'euros, que permetran duplicar el nombre de residències públiques i multiplicar per 12 els recursos d'atenció diürna, a més d'instal·lar punts d'atenció en la proximitat en el món rural, que consistirà en un centre de dia amb extensions que seran gestionades pel mateix personal, i que en la seua majoria seran a la província de Castelló. En aquest sentit, Oltra ha volgut recordar la importància d'apostar pels centres diürns, ja que "es treballa la prevenció i l'autonomia. Com més centres de dia, més es retarda l'entrada a les residències o la necessitat d'altres recursos assistencials".El pla contempla una inversió de 81 milions d'euros destinats a 27 actuacions en l'àmbit de la diversitat funcional, la qual cosa permetrà duplicar el nombre de recursos públics fins a arribar a les 17 residències i els 10 centres de dia o ocupacionals.
La inversió en actuacions en centres per a persones amb problemes de salut mental serà de 74 milions d'euros, la qual cosa suposarà multiplicar per quatre el nombre de centres públics i garantir l'existència d'un recurs d'aquestes característiques en tots els departaments de serveis socials.
El pla 'Convivint' també contempla una aposta per millorar la xarxa de centres d'atenció diürna destinats a la infància i l'adolescència més vulnerable, amb 20 nous centres, la majoria dels quals se situaran a la província d'Alacant, on existeix una major manca d'aquesta mena de recurs.
La xarxa per a dones víctimes de violència de gènere rebrà una inversió de 3 milions d'euros per a la posada en marxa de 6 nous recursos, i també està prevista una inversió de 96 milions d'euros per a actuacions en 57 centres destinats a dignificar les instal·lacions que ja estan en marxa en els diferents àmbits dels serveis socials.
Així mateix, es procedirà a actualitzar els centres existents perquè "no tindrien sentit crear recursos nous i no dignificar els que ja tenim".