Els partits del Botànic es reforcen i sumarien 62 escons i Ciutadans eixiria de les Corts, segons una enquesta

Guardar

El 'president' de la Generalitat, Ximo Puig; la vicepresidenta de la Comunitat Valenciana, Mónica Oltra, i el vicepresident segon y conseller d' Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca. - Rober Solsona - Europa Press
El 'president' de la Generalitat, Ximo Puig; la vicepresidenta de la Comunitat Valenciana, Mónica Oltra, i el vicepresident segon y conseller d' Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca. - Rober Solsona - Europa Press

Els partits que integren el govern del Botànic --PSPV, Compromís i Unides Podem-- augmentarien el seu avantatge respecte a l'oposició en les pròximes eleccions autonòmiques i sumarien 62 escons, deu més que els 52 que sostenen ara al pacte en Les Corts. Per contra, Ciutadans perdria la seua representació en el parlament valencià, mentre que el PP pujaria de 19 a 24 diputats i Vox, de 10 a 13.

Així ho assenyala l'enquesta de tardor realitzada per Invest Group per a Premsa Ibèrica a la Comunitat Valenciana i que aquest 9 d'Octubre publiquen els diaris Levante, Información i Mediterráneo.

La consulta, que recull Europa Press, apunta que el partit que experimentaria una major pujada seria el PSOE, que passaria de 27 escons en les eleccions de 2019 a 36. Els socialistes valencians consolidarien d'aquesta manera el seu estatus de primera força a la Comunitat amb un 31 % d'intenció de vot.

Respecte a les altres dues forces presents en el Consell, el sondeig pronostica per a Compromís 16 parlamentaris, un menys dels quals té en l'actualitat, però amb una projecció de vot a l'alça respecte a l'enquesta de l'any passat. I Unides Podem presenta una estimació de vot del 9,2 % --deixa molt arrere la barrera del 5 %-- i pujaria a 10 diputats, dos més dels quals posseeix ara.

Amb aquestes dades, s'interpreta que ni els desacords públics que hi ha hagut en alguns temes entre els membres de l'executiu valencià ni la situació interna d'alguns partits, com el canvi de direcció en Unides Podem o el relleu del seu vicepresident, Rubén Martínez Dalmau per Héctor Illueca, passarien factura en la cita electoral.

El principal canvi que augura aquesta enquesta en el dibuix parlamentari valencià és la desaparició de Ciutadans de les Corts. La formació 'taronja', que ara compta amb 18 diputats, no entraria en la càmera autonòmica en obtindre un 3,4 % dels sufragis.
Això faria, sempre segons el sondeig, que l'oposició es quedarà amb 37 escons, 24 per al Partit Popular --ara té 19-- i 13 per a Vox, que actualment atresora 10.

A més, de l'enquesta es desprén informació sobre què faran les persones que van donar els seus vots a Cs fa dos anys. El 25 % repetiria, el 32,5 % no té decidit el seu vot i un 12,5 % es decanta per l'abstenció. La 'fugida' es repartiria de forma ajustada entre el PSPV --12,5 %--, PP --10 %-- i Vox --7,5 %--.

La major fidelitat de vot es dóna entre els votants de Compromís (82,1 %) i PSPV (81,2 %). Eixe percentatge és del 72,6 % en el PP i del 69,2 en UP. La major fugida del PP és cap a Vox (11,5 %), mentre que al revés és del 7,1 %. La transferència d'Unides Podem és, en primer lloc, cap a la indefinició (13,4 %) i, després, cap als socialistes (9,6 % i Pacma (3,8 %).

L'enquesta també proporciona dades sobre la valoració dels líders i revela que el 'president', el socialista Ximo Puig, és l'únic que 'aprova', amb una nota de 5,76 punts (fa un any va obtindre un 5,32). A Castelló és on aconsegueix més acceptació, amb un 6,25, enfront dels 5,75 de València i els 5,36 d'Alacant.

La vicepresidenta i líder de Compromís, Mónica Oltra, es manté com al segona dirigent en valoració i cas frega l'aprovat, un 4,99. Supera eixa barrera a Castelló i València però es queda en un 4,42 a Alacant. Quant a Pilar Lima, la coordinadora autonòmica de Podem, es col·loca com a tercera amb millor nota, un 4,79.

El president de la Diputació d'Alacant i del PPCV des del passat mes de juliol, Carlos Mazón, obté un 4,09, però la seua popularitat creix d'una manera molt significativa en relació amb l'any passat. Li coneix un 30,5 % dels valencians, un percentatge que duplica el 14 % de fa un any.


BARCELÓ I MARZÀ, CONSELLERS MÉS CONEGUTS

Més de la meitat dels valencians, d'acord a l'enquesta, no posa cara a cap conseller i cap supera el 40 % de popularitat. Els més coneguts són la titular de Sanitat, Ana Barceló, a qui reconeix el 37,5 % dels ciutadans, i el d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, amb un 23,7 %.

L'enquesta revela un ascens en la consideració de l'acció del Consell. Si a l'octubre de 2016 menys d'un 30 % dels valencians qualificava de bona o molt bona la gestió del Consell, ara eixe percentatge ha augmentat de forma notable, ja que el 51,9 % dels valencians considera positiva la labor de l'Executiu valencià. Són vint punts més en cinc anys i l'increment s'ha produït amb la crisi sanitària pel mig. A més, un 41,9 % considera bona la gestió i un 10 % dels valencians, molt bona.

Finalment, l'enquesta fa una anàlisi específica sobre l'actuació de la Generalitat davant la covid. Més del 60 % de les valencianes i els valencians considera que la forma que ha tingut l'Executiu del Botànic d'afrontar la pandèmia ha sigut bona o molt bona mentre que el rebuig només suma un 16 %. En canvi, l'escrutini ciutadà és més dur quan es valora la gestió del Govern d'Espanya. En aquest cas només és aprovada per un terç dels residents a la Comunitat Valenciana, en concret, el 34 % dels ciutadans.

Arxivat a:

Destacats