Política

Els ingredients del Pacte del Botànic II

Cares noves, però també conegudes, conformaran el nou Govern del Botànic

1 minut

aprobada_reforma_Estatut

El pròxim 16 de maig es constituiran Les Corts Valencianes, i arrancarà el procés per a investir al que serà, durant els pròxims quatre anys, el President de la Generalitat. Els comptes no fallen, i un nou Pacte del Botànic tornarà a reeditar-se, pel que sembla, amb el líder socialista Ximo Puig al capdavant. I és que els 27 diputats que van traure, després de les eleccions autonòmiques del passat 28 d'abril, continuen estant per damunt dels 25 diputats que sumarien Compromís i Unides Podem-EUPV junts.

Amb la presidència, més o menys, assignada, ara toca asseure's a negociar per a saber quina força política ocuparà les diferents conselleries. El que sí que és clar que, a diferència de 2015 quan es van repartir al 50%, en aquesta ocasió, el PSPV comptarà amb una major representació en el Consell, disminuint la dels seus socis de govern, i més si es té en compte la irrupció de Unides Podem – EUPV, que ja han manifestat la seua intenció de formar part activa de la reedició del Govern del Botànic.

Es dóna per fet que la vicepresidència recaurà en la líder de Compromís Mónica Oltra perquè, tal com assegurava Ximo Puig, "no hi haurà cap inconvenient". No obstant això, el que ja no està tan segur és que el càrrec de portaveu del govern valencià seguisca en mans de Compromís. I és que es tracta d'una de les responsabilitats més mediàtiques, a les quals s'associa la labor del Botànic, i tot apunta al fet que el partit socialista podria reclamar-la.

Per part seua, Compromís intentaria barallar tant per mantenir la conselleria d'Educació amb Vicent Marzà al capdavant, i que s'ha convertit en una dels senyals d'identitat del govern del canvi, com per la conselleria d'Hisenda per a liderar la negociació del model de finançament per a la Comunitat Valenciana, augmentant la pressió, al Govern d'Espanya, per a aconseguir inversions justes.

No obstant això, el Pacte del Botànic II compta amb una tercera pota. Unides Podem-EUPV ja han anunciat que intentaran aconseguir la conselleria de Medi Ambient per a poder desenvolupar totes les polítiques que el seu líder, Rubén Martínez Dalmau, ha anat desgranant durant els debats electorals, i que se centrarien en el retorn d'envasos o el fre de projectes urbanístics que tingueren un elevat impacte mediambiental.

A més, de la mà de Unides Podem, Esquerra Unida torna a asseure's en Les Corts amb dues diputades autonòmiques, i ho fan amb una assignatura pendent: rebaixar la barrera electoral que va provocar que es quedaren fora de l'hemicicle fa quatre anys. No obstant això, des de Unides Podem-EUPV també van anunciar, durant la campanya, la seua intenció de proposar la creació de dues noves conselleries: una conselleria pròpia per a Cultura, i una altra conselleria de Feminisme i col·lectiu LGTBI.

Les cares del Govern del Botànic

Ja es coneixen qui ocuparan els seients de Les Corts, i encara que ja hi ha moltes cares conegudes, cada formació política comptarà amb nous parlamentaris. Així, el PSPV presentarà huit noves cares, a més de mantenir al síndic Manolo Mata i als consellers Gabriela Bravo, Vicent Soler, Ana Barceló i María José Salvador. Així mateix, es mantindran els diputats Mercedes Caballero, José Muñoz, Carmen Martínez, Alfred Boix, Rosa Peris, Manuel Pineda, Toñi Serna, Vicent Arques, Sandra Martín, Rosa de Falastín Mustafá, Sabina Escrig i Ana Besalduch.

En Compromís s'incorporaran sis nous parlamentaris, i es mantindran tant la vicepresidenta Mónica Oltra, com els consellers Vicent Marzà, i Rafa Climent, el síndic Fran Ferri, Enric Morera, Graciela Ferrer, Juan Ponce, Josep Nadal, Marian Campello, Mònica Álvaro i Belén Bachero.

En el cas de Unides Podem tan sols repetiran Beatriz Gascó, Irene Gómez i Cristina Cabedo, mentre que s'incorporaran cinc cares noves.