Política

El pressupost per a violència de gènere de la Generalitat arriba als 30 milions en 2022, un 6,4% més

1 minut

Manifestació feminista

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives té previst destinar en 2022 prop de 30 milions d'euros a polítiques i iniciatives contra la violència masclista, de manera que es duplica la inversió anual que es va acordar amb el moviment feminista valencià per a destinar a aquestes polítiques.

El secretari autonòmic d'Igualtat i Diversitat, Rubén Sancho, ha destacat l'"important" increment que ha experimentat la partida destinada a la lluita contra la violència masclista que en 2015 es va establir en 7,6 milions d'euros, i que en el marc del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista enguany aconseguirà la xifra de 28,3 milions d'euros.

Aquesta quantitat suposa el doble de la xifra pactada amb el moviment feminista que va fixar la inversió anual per a aquest fi en 12 milions d'euros, ha indicat la Generalitat en un comunicat.

Així, el secretari autonòmic ha precisat que, segons aquest compromís, la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives havia d'haver invertit 60 milions d'euros en els 5 anys de duració del Pacte, i ha celebrat que finalment la inversió haja aconseguit els 108,5 milions d'euros, és a dir, "un 81% més del compromés".

Aquest creixement pressupostari significa, entre altres partides, multiplicar per sis les ajudes directes i indemnitzacions per a les dones víctimes de violència masclista i les seues filles i fills, que per a enguany s'ha fixat en 2.775.000 euros enfront dels 498.000 destinats en 2015.

El secretari autonòmic també s'ha referit a altres iniciatives del Consell destinades a la lluita contra la violència masclista, com és l'acord amb la Vicepresidència segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica per a destinar un 10 per cent dels habitatges públics a dones víctimes de violència de gènere. A més, la xarxa d'habitatges i centres destinada a aquestes dones s'ampliarà en 41 places.

Sancho ha remarcat que el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, en el seu quart aniversari, té el 91% de les seues accions ja executades o en execució, per la qual cosa queda un 9% pendent. El Pacte es va estructurar en cinc eixos, 21 objectius i 298 mesures concretes, de les quals en aquests moments 234 estan desenvolupades o en execució permanent.

PROGRAMA ALBA

Unes altres de les mesures adoptades per a enguany contempla consolidar el programa Alba d'atenció a dones víctimes d'explotació sexual de l'àmbit de la prostitució i/o tracta, implantat l'octubre de 2021, amb més d'un milió d'euros.

Aquest nou programa s'emmarca dins de l'Estratègia Valenciana contra les Violències Sexuals, que pretén "donar resposta a la situació d'emergència en la qual es troben aquestes dones i a les quals cal donar una resposta immediata i urgent a través del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials".

Rubén Sancho ha posat l'accent en la importància de l'habitatge i l'ocupació "per a trencar amb la violència de gènere i la feminització de la pobresa", i ha recordat el treball de la xarxa de Centres Dona i la xarxa d'atenció residencial amb un total de 606 itineraris individualitzats d'inserció sociolaboral, habilitats socials i apoderament realitzats durant el primer semestre de l'any passat. A través d'aquests itineraris, 159 dones han trobat una ocupació.

CENTRES DONA 24 HORES

D'altra banda, s'ha referit a l'increment i millora en els últims anys de la Xarxa de Centres Dona de la Comunitat, la posada en marxa dels Centres Dona Rural i d'Interior, i l'obertura pròximament de nous centres a Elx, Vinaròs i Xàtiva.

Així mateix, ha destacat l'increment de les plantilles dels Centres Dona amb una contractació prevista per a aquest any de 248 professionals enfront de les 167 contractacions de 2021, i a les 88 de 2015. Aquestes dades suposen un creixement des de llavors del 181,82%.