El Pla Convivint preveu delegar obres per valor de 116 milions d'euros en 2022

Els treballs que es delegaran en les entitats locals se sumaran a altres 25 inversions que estan contemplades en el pressupost de la Conselleria per a 2022 i que suposaran la creació de nous centres o la rehabilitació dels existents

Guardar

Mónica Oltra, durant la presentació del Pla Convivint
Mónica Oltra, durant la presentació del Pla Convivint

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives té previst que al llarg de 2022 delegar als ajuntaments al voltant de 116 milions d'euros del Pla Convivint d'Infraestructures de Serveis Socials, que es traduiran en 33 nous centres i residències.

Aquestes obres s'inclouen en els 561 milions d'euros d'inversió que preveu el Pla Convivint per a la reforma o posada en marxa de 247 instal·lacions, que permetran la creació de 6.600 noves places públiques en residències i centres de dia per als col·lectius més vulnerables, com les persones majors, amb diversitat funcional o usuàries de prestacions relacionades amb la salut mental, segons ha indicat la Generalitat en un comunicat.

Els treballs que es delegaran en les entitats locals se sumaran a altres 25 inversions que estan contemplades en el pressupost de la Conselleria per a 2022 i que suposaran la creació de nous centres o la rehabilitació dels existents, i entre els quals destaquen l'adquisició d'habitatges per a promocionar la vida independent de les persones sense llar o el projecte d'una residència per a persones majors en el Penyagolosa.

La vicepresidenta, Mónica Oltra, ha assenyalat que s'ha decidit optar per aquesta fórmula compartida entre el Consell i els municipis per a la posada en marxa d'aquestes infraestructures socials perquè pot "agilitar" l'execució i la posada en marxa d'unes instal·lacions que són "urgents i necessàries" en el territori valencià.

Així, ha indicat que des de la Vicepresidència s'ha creat un equip format per 14 persones que s'encarregaran d'agilitar la tramitació i la delegació d'aquests projectes, i que estarà compost per perfils tècnics relacionats amb l'arquitectura i l'enginyeria que fins ara tenien poca presència en la plantilla de la Conselleria d'Igualtat. La inversió que es faça des dels municipis per a la posada en marxa d'aquestes infraestructures serà després coberta des del Consell.

OBRES EN MARXA

El Pla Convivint, que va ser presentat l'abril de 2021, compta amb 23 infraestructures executades o en procés d'execució, segons ha puntualitzat Oltra, qui ha assenyalat que les residències de persones majors de Lledó a Castelló de la Plana, així com la de Vinaròs i El Pinós, ja estan en marxa, juntament amb el centre per a persones amb problemes de salut mental d'Alcoi i un centre d'infància a Alacant.

Així mateix, s'han resolt sis delegacions a ajuntaments per valor de 19,3 milions d'euros i que corresponen als centres de dia per a persones majors d'Albaida, Casinos, Gata de Gorgos i La Pobla de Vallbona, a la residència d'Ibi, i al punt d'atenció d'Aras de los Olmos.

Respecte a les obres que hi ha en execució, són un total de 13 amb un valor de 17 milions d'euros, i entre les quals destaquen la reforma integral de la residència de persones majors d'Elda, que té un cost de 7,9 milions d'euros o la de la residència per a persones amb diversitat funcional de Vall d'Umbrí, amb un pressupost de 2,3 milions d'euros.

"GENERADOR D'OCUPACIÓ"

D'altra banda, seguint els càlculs realitzats per la Federació d'Obres Públiques d'Alacant, en funció a l'estimació de llocs de treball que genera la inversió pública, al llarg de l'any que comença es poden arribar a generar 4.800 llocs de treball en el sector de la construcció pel que fa a la posada en marxa d'aquestes infraestructures, segons ha indicat Oltra.

En aquest sentit, ha destacat l'aposta del seu departament per impulsar el sector de la construcció, però "des d'uns criteris ètics i sostenibles, enfront del que va ocórrer durant el boom de la rajola, quan es va arribar a tots els sectors, però es va oblidar als serveis socials".

"Entre 2007 i 2009, en la Comunitat Valenciana es va pressupostar un màxim de 21 milions d'euros per a infraestructures socials, una quantitat que ja s'ha aconseguit en només 2021", ha destacat.

Oltra ha puntualitzat que si se suma la inversió total de la Vicepresidència, tant de manera directa com delegada als ajuntaments i mancomunitats, en 2022 es destinaran 146,5 milions d'euros, "un 70% més que la suma de tot el pressupostat entre les legislatures 2007 i 2015, i que van ser 84 milions d'euros".

Aquesta inversió, ha incidit, "crea llocs de treball directes i indirectes, particularment en el camp de la construcció, l'obra pública i el manteniment i serveis associats".

La vicepresidenta ha reivindicat que resulta "imprescindible" que tota aquesta inversió tinga "una mirada verda i de lluita contra el canvi climàtic" i ha assenyalat que per aqueix motiu es dediquen 14 milions d'euros a la instal·lació de 14.000 plaques solars en 80 centres, que evitaran l'emissió de 2.800 tones de CO₂ a l'atmosfera.

Així mateix, ha detallat que el pressupost de 2022 també contempla l'adquisició de 41 nous vehicles adaptats per a renovar la flota de la Vicepresidència i que serveix per a donar servei als centres i residències que depenen d'ella.

Destacats