El "nou model social" de la Generalitat aprofundeix en l'"autonomia personal"

Igualtat llança ajudes per a millorar l’autonomia de persones amb diversitat funcional mentre prepara una nova Llei d’Accessibilitat Universal

Guardar

1-estivella-accesibilidad-centro-cultural04
1-estivella-accesibilidad-centro-cultural04

La Vicepresidenta i Consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mònica Oltra, ho va assenyalar com un dels objectius a l'inici de la legislatura: "Promoció de l'autonomia personal i el reconeixement dels drets de les persones amb diversitat funcional". Un aspecte més, assegura, dels "reptes" a superar per a afermar el "nou model social" que impulsen.

En una societat que pretén la igualtat d'oportunitats amb indiferència de les condicions d'una persona, i més si això es reconeix mitjançant la legislació, és deure de les Administracions, com a marca tant en l'espanyola com la valenciana, atendre aquests drets. Segons els professors Francisco Guzmán, Mario Toboso i Javier Román, la societat ha d'actuar com ho fa un "joc", però en el qual en comptes de discriminar a aquells no 'aptes' per a guanyar, han de buscar-se unes regles del joc "perquè qualsevol jugador, siga quina siga la seua capacitat i manera de funcionar, puga participar en ell". És la síntesi darrere de polítiques com el Sistema de Dependència o la figura de l'Assistent Personal.

Des de la Generalitat hi ha vigent, ara, una convocatòria per a promocionar l'"autonomia personal de les persones amb diversitat funcional". Fins al 21 de febrer es podran sol·licitar unes ajudes per a persones amb pocs recursos que comprenen des d'ajudes tècniques -com l'eliminació de barreres físiques- fins a l'adaptació de vehicles. Es tracta d'unes polítiques que, tal com va assenyalar el Secretari Autonòmic d'Inclusió i Agenda Valenciana d'Igualtat, Alberto Ibáñez, trobarà un reforç en la futura Llei d'Accessibilitat Universal. Una nova norma que abordarà aquestes eliminacions de barreres físiques, però també la figura del dependent i l'accés a l'educació, sanitat o serveis socials "en igualtat de condicions".

La Comunitat Valenciana estava, fa uns anys, a la cua quant a la promoció de l'autonomia i atenció de la dependència es tractava. Des de 2015 fins a 2018, no obstant això, el nombre de persones ateses ha augmentat un 71,96%, amb una despesa disparada: dels 4,5 milions de 2015 als 30 projectats per a 2020, és a dir, un augment del 667% en quatre anys. Malgrat això, el nou Síndic de Greuges, Ángel Luna, va ressaltar dimecres passat que encara que les queixes relacionades amb el Sistema, hi ha encara un gran problema, perquè milers de persones continuen en espera; la gran acumulació prèvia a 2015, encara que ha avançat en gran manera, encara limita la rapidesa d'atenció als sol·licitants.

Un avanç que destaquen des de l'Associació Estatal de Directius i Gerents de Serveis Socials i altres organitzacions com a Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica, però en el que encara, com van assenyalar des d'aquesta última i la mateixa Oltra, "hi ha molt a avançar".

Destacats