Política

El govern d'Espanya deixa la reforma del finançament "per als pròxims anys"

La vicepresidenta primera del Govern i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, va afirmar ahir a València que s’està fent “un treball de fons perquè en el marc de disseny dels pròxims anys veure quin és el moment i la forma més oportuna d’abordar aquesta qüestió”

3 minuts

ximo puig nadia calviño
En la jornada d'ahir va tindre lloc una trobada a València entre la vicepresidenta primera del Govern i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, i el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig. Durant la trobada han repassat les diferents propostes que estan permetent la reactivació econòmica després de la crisi sanitària així com l'aprofitament del pla Next Generation EU. A més, van acordar el desenvolupament d'un pla específic de digitalització del sector turístic pel seu caràcter "estratègic" per a la recuperació econòmica i social de la Comunitat Valenciana.Però un dels temes que va centrar la reunió va ser la reforma del sistema de finançament autonòmic. Una històrica reclamació per part de la Comunitat Valenciana que la ministra va definir com "un tema molt complex" que confia que se solucione en "els pròxims anys", sent ara la prioritat del Govern estatal l'elaboració dels Pressupostos Generals de l'Estat per a 2022.Aquest anunci arriba després d'un any en què es van mostrar intencions molt diferents. De fet, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va anunciar al febrer que el proper mes d'octubre es presentaria l'esborrany del nou sistema de finançament autonòmic, amb una harmonització fiscal que impediria el dúmping fiscal, com el que hi ha a Madrid.

UNA QÜESTIÓ COMPLEXA

Per això, i després de les declaracions de Calviño, tot indica al fet que no es presentarà un esborrany del nou model abans que acabe l'any. Sobre aquest tema, comentava que les posicions són "ben conegudes" i que la reforma caldrà abordar-la amb el conjunt de les comunitats". La també vicepresidenta del Govern va considerar que el canvi de model és "una qüestió complexa que "té múltiples dimensions" i "es tractarà de treballar mà a mà per a trobar les solucions en els pròxims anys".Per això, Calviño apuntava que, atés que és una qüestió "complexa" s'ha d'obrir en el moment "més oportú per a poder arribar a un acord satisfactori i a una bona solució en aquest terreny tan important i tan sensible". En aqueix sentit, informava que en aquests moments s'està fent "un treball de fons i unes converses perquè en el marc de disseny dels pròxims anys veure quin és el moment i la forma més oportuna d'abordar aquesta qüestió".

DIÀLEG I CONSENS

Per part seua, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, recalcava que el Govern "sap amb certesa" la posició de la Comunitat Valenciana i que en la seua entrevista amb Calviño "no s'ha parlat més enllà del que és una posició sabuda"."L'única cosa que volem és que es genere l'espai de diàleg possible per a solucionar aquesta qüestió amb la participació de les comunitats autònomes, no des de la confrontació sinó des de la col·laboració", reclamava Puig, que també reivindicava que en el Congrés dels Diputats hi haja un espai de "consens" suficient per a tirar-lo avant.

ALIANCES AUTONÒMIQUES

I no únicament en el Congrés. El president Puig està recaptant suports entre diferents líders autonòmics, un full de ruta que iniciava a principi d'estiu amb la seua visita a la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, i que seguirà el pròxim dia 21 amb el seu homòleg andalús, Juanma Moreno. Unes reunions a les quals se sumarà una pròxima amb el cap de l'Executiu murcià, Fernando López Miras, que aquesta setmana anunciava la seua intenció de poder fer un front comú amb la Comunitat Valenciana i Andalusia per a "reivindicar el que és just".Sobre aquest tema, després de la trobada d'aquest dimecres entre Puig i el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonés, el cap del Consell reconeixia que "no poden haver-hi tantes velocitats quan hi ha un problema, l'ascensor territorial està paralitzat i hi ha comunitats molts anys per davall de la renda per càpita i hi ha un motor que està gripat, que és el motor públic per no tindre finançament suficient".