És una situació general en tot l'Estat però particularment greu en la Comunitat Valenciana. La falta d'inversions a la xarxa ferroviària de la Comunitat des de Madrid, sumat a la "inversió desproporcionada" en pro de la infrautilitzada Alta Velocitat Espanyola (AVE), genera cada vegada més rebuig i organització entre els usuaris de Rodalia i Mitjana Distància. "Es deixa de costat per un model de ferrocarril insostenible, un devorador de recursos", apunta Samuel Martínez, portaveu de l'associació Indignats amb Renfe.
L'estat de Renfe en la Comunitat Valenciana està en 'actualitat dilatada'; els retards, cancel·lacions, falta de personal o avaries són problemes comuns que, com testifiquen les xarxes socials, se succeeixen diàriament. No obstant això, ha pres encara més actualitat des que la setmana passada, el divendres, la policia identificara a una usuària que protestava per un nou retard.
Una dona, després de deu minuts de retard de la línia entre València i Moixent, va començar a realitzar soroll per a protestar contra les contínues deficiències del servei. La Policia Nacional de l'estació va procedir a identificar a la usuària; no obstant això la resta de persones, també coneixedores de les deficiències, van envoltar a la policia per a impedir-ho. Des d'Indignats amb Renfe s'anima a la protesta; xiular o fer soroll amb elements pròxims cada vegada que es retarde o cancel·le un tren. Això sí, assenyalant que la "incompetència dels gestors" no recaiga en els treballadors.
El mateix Conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, va assegurar en una entrevista a València Extra entendre el perquè d'aquesta mena de queixes. "Hem de fer una reflexió com a societat i com a país", va assegurar. Va sostenir que les fortes inversions en l'Alta Velocitat han portat avantatges, però també "inconvenients" que "es veuen ara". És, precisament, un dels arguments de Martínez: "En 2018, el 80% de les inversions se'n van anar a l'AVE, i només el 20% a rodalia i mitjanes distàncies". Això en un context en el qual els usuaris de l'Alta Velocitat representen només un 3,1%, mentre que els del servei de rodalia el 96,2%. "Unes inversions, totalment, desproporcionades", assevera.
Un dels exemples d'inversions i manteniment de la xarxa ferroviària de la Comunitat Valenciana està en la línia C5, de València a Caudiel. Els trens, amb una antiguitat aproximada de 40 anys, encara funcionen per combustió -no són vies electrificades, amb catenàries-, amb un sistema de ventilació que no impedeix que el fum de la combustió entre dins dels vagons. Uns trens que es confronten, fins i tot, amb les polítiques mediambientals i l'Agenda 2030 que Espanya i la Comunitat han subscrit.
Dimecres passat, des del gabinet d'España es va anunciar una futura reunió amb el seu homòleg estatal, José Luís Ábalos, per a tractar la problemàtica amb Rodalia. Una de les possibles solucions, que el diputat de Compromís, Joan Baldoví, ja ha demanat en el Congrés, és la transferència de les competències a la Generalitat. Alguna cosa que tant España com el President de la Generalitat, Ximo Puig, creuen que podria ser positiu però "acompanyat de les inversions necessàries", és a dir, al costat d'una dotació pactada.